facebook
Objednávky zadané do 14:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ferrokyanid železitý (CI 77510)

Iné názvy: Dusičnan železitý hexakyanoželezitý, dusičnan železitý kyanoželezitý, ferrokyanid železitý, CI Pigment Blue 27, berlínska modrá, hamburská modrá, pruská modrá (CI 77520), železitá modrá

Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)


Ferrokyanid železitý, známy aj pod názvami hexakyanoželezitý dusičnan železitý, kyanoželezitý dusičnan železitý, ferrokyanid železitý, CI Pigment Blue 27, Berlin Blue, Hamburg Blue, Prussian Blue (CI 77520) alebo Iron Blue, je vysoko stabilné a nerozpustné modré farbivo so silným krycím účinkom. Jeho chemický vzorec je KFe[Fe(CN)6] a je to komplexná soľ, ktorá sa získava reakciou železitých solí s kyanovodíkom. Bolo to jedno z prvých syntetických modrých farbív, ktoré sa vyrábalo vo veľkom meradle a nahradilo drahšie prírodné produkty.

Berlínska modrá sa široko používa v mnohých aplikáciách. Najčastejšie sa používa pri výrobe farieb a atramentov, ako súčasť niektorých modrých pigmentov v maliarstve, ale je tiež široko používaná v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. V kozmetike je súčasťou očných tieňov, rúžov alebo lakov na nechty, ktorým dodáva modrú alebo fialovú farbu. Vo farmaceutickom priemysle sa často používa na potiahnutie tabliet. Je tiež jedným z farbív používaných v potravinárskom priemysle na farbenie potravín, kde sa označuje ako E 131. Treba však poznamenať, že jeho používanie v potravinárskom priemysle je kontroverzné a v niektorých krajinách vrátane USA zakázané.


Kategória
Top