facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako pripraviť chutnú sladkú moravskú kapustu pre celú rodinu

Moravská kapusta trochu inak - sladká verzia, ktorá prekvapí chuťou aj tradíciou

Keď sa povie moravská kapusta, väčšina ľudí si predstaví klasickú prílohu k knedlíkom a mäsu – kyslú, silne ochutenú a tradične pripravovanú kapustu, ktorá vonia po rasci a bobkovom liste. Avšak Morava, kraj bohatý na chute a poľnohospodárske dedičstvo, ponúka aj inú, menej známu verziu – sladkú moravskú kapustu. Tento kulinársky poklad stojí v tieni slávnejších verzií, no zaslúži si pozornosť nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoj pôvod, jednoduchosť prípravy a zdravé zloženie.

Sladká moravská kapusta - tradícia, ktorá sa nestratila

Príprava sladkej moravskej kapusty vychádza z tradičných receptov starých gazdiniek, ktoré vedeli z minima vykúzliť maximum chutí. Hoci dnes môže sladká kapusta znieť ako niečo nezvyčajné alebo moderné, opak je pravdou. Práve na Morave bolo bežné variť kapustu nielen na kyslo, ale aj na sladko – zvlášť v časoch, keď nebol po ruke ocot alebo sa pripravovalo jedlo pre deti či starších členov domácnosti, ktorí kyslé ťažko znášali.

Sladká kapusta sa tradične pripravuje z hlávkovej bielej kapusty, ktorá sa jemne nastrúha (alebo nakrája) a dusí sa na cibuľke s trochou cukru, prípadne medu. Typicky sa dochucuje soľou, rascou a niekedy aj kvapkou citrónovej šťavy či jablkom, ktoré dodá jemnú ovocnú sladkosť. Nepoužíva sa žiaden ocot – práve tým sa sladká moravská kapusta líši od svojich kyslých príbuzných. Výsledkom je vláčna, mierne karamelizovaná kapusta s jemnou chuťou, ktorá dokonale doplní zemiakové šišky, škubánky alebo aj obyčajné varené zemiaky.

Prečo si sladká kapusta zaslúži miesto na našom tanieri?

V dobe, kedy sa stále viac ľudí zaujíma o zdravú výživu, pôvod surovín a návrat k tradičným receptom, ponúka sladká moravská kapusta hneď niekoľko výhod. Po prvé – je ľahko stráviteľná, pretože neobsahuje žiadne ťažké zahusťovanie ani ocot, ktorý môže niektorým ľuďom dráždiť žalúdok. Vďaka prirodzenej sladkosti je vhodná aj pre deti, ktoré často kyslú kapustu odmietajú. A čo je dôležité, obsahuje množstvo vlákniny, vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré si kapusta uchováva aj počas tepelnej úpravy.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Recepty na sladkú kapustu sa navyše ľahko prispôsobia rôznym diétam – možno ju pripraviť na masle, prepustenom ghí, kokosovom tuku alebo aj bez tuku, ak sa podusí na troche vody. Možno do nej pridať nastrúhané jablko, hrušku alebo hrozienka, čo ju posunie zase o krok bližšie k dezertu než prílohe. A práve v tom spočíva jej čaro – je neuveriteľne variabilná.

Napríklad jedna pani z južnej Moravy spomína, ako jej babička pripravovala sladkú kapustu k nedeľnému obedu, keď doma nebolo mäso, ale zato mali čerstvo zozbieranú hlávku zo záhrady. Kapusta sa vtedy dusila s cibuľou a cukrom, podávala sa s domácim chlebom a maslom, a aj deti si vraj chodili pridávať.

Späť ku koreňom - sladká kapusta ako súčasť zdravej kuchyne

V ére rýchleho občerstvenia, polotovarov a prehnane solených a ochutených jedál prináša sladká moravská kapusta osvieženie aj návrat k jednoduchosti. Je to pokrm, ktorý nepotrebuje exotické suroviny ani zložité postupy. Vystačíte si s tým, čo rastie na poli alebo v záhrade – a jeho chuť je napriek tomu plná a výrazná. Práve v jednoduchosti je krása.

A nie je to len o chuti. Kapusta je právom považovaná za superpotravinu – obsahuje vysoký podiel vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listovej, železa a vlákniny. Navyše má nízky glykemický index, čo ocenia diabetici aj tí, ktorí si strážia líniu. Ak je pripravená na sladko bez nadbytočného cukru, ale napríklad s jablkom alebo trochou medu, ide o nutrične vyváženú a chutnú variantu prílohy alebo aj samostatného jedla.

Zaujímavé tiež je, že sladká moravská kapusta sa v posledných rokoch začína objavovať aj na jedálnych lístkoch reštaurácií, ktoré sa špecializujú na regionálnu a sezónnu kuchyňu. V kombinácii s pečenými zemiakmi alebo hubovým rizotom predstavuje originálne spojenie tradičného a moderného prístupu k jedlu.

Ako si sladkú moravskú kapustu pripraviť doma?

Receptov je mnoho – a tak, ako sa líšia kraje na Morave, líšia sa aj spôsoby prípravy. Základ ale zostáva jednoduchý:

Základný recept na sladkú moravskú kapustu:

  • 1 menšia hlávka bielej kapusty (asi 700 g)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • 1–2 čajové lyžičky cukru (možno nahradiť medom či javorovým sirupom)
  • soľ, rasca podľa chuti
  • voliteľne 1 nastrúhané jablko alebo hruška

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na tuku dozlata. Pridáme jemne nakrájanú kapustu, osolíme, podlejeme troškou vody a dusíme pod pokrievkou, kým nezmäkne. Ku koncu pridáme cukor a prípadne ovocie, premiešame a necháme ľahko skaramelizovať. Podávame teplé, ale chutí aj studené.

Sladká kapusta a udržateľný životný štýl? Ide to dohromady

Na prvý pohľad sa môže zdať, že tak prostý pokrm ako sladká moravská kapusta nemá s udržateľnosťou veľa spoločného. Opak je však pravdou. Tento jednoduchý recept skvele zapadá do filozofie lokálnej a sezónnej stravy, ktorá je šetrná k planéte aj k našim peňaženkám. Kapusta je typická česká plodina, ktorá rastie bez potreby exotických pesticídov alebo dlhého dovozu. Pestuje sa lokálne, často bez chémie, a dá sa dobre skladovať celú zimu – čo z nej robí ideálnu surovinu pre každodenné varenie.

Okrem toho sladká kapusta často využíva suroviny, ktoré by inak mohli prísť navnivoč – napríklad prezreté jablká z jesenného zberu. Nepotrebujete žiadne obaly, neprodukujete odpad a nemusíte kupovať polotovary plné cukru a konzervantov. Je to návrat k jednoduchosti a domácemu vareniu, ktorý dáva zmysel nielen kulinársky, ale aj ekologicky.

Ako hovorí známy český šéfkuchár Roman Paulus: „Keď varíte z mála a predsa to chutí skvele, varíte dobre." A sladká moravská kapusta je toho dôkazom.

Navyše sa stále viac ľudí obracia k rastlinnej strave, a práve sladká kapusta je ideálnym základom pre vegetariánske alebo vegánske jedlá. Ak ju podáte s pohánkovými plackami, pečenými batátmi alebo šošovicovým karbonátkom, získate plnohodnotné a výživné jedlo bez jediného živočíšneho produktu.

A čo je možno najdôležitejšie – takéto jedlo chutí. Skutočne chutí, pretože je pripravené s rešpektom k surovinám a srdcom, nie len podľa marketingových trendov.

Napriek jeho skromnému pôvodu a nenápadnosti je moravská sladká kapusta receptom, ktorý dokazuje, že aj jednoduchý pokrm môže byť výnimočný. Či už hľadáte zdravšiu alternatívu klasickej kapusty, chcete prekvapiť návštevu neotrelou prílohou, alebo sa len vraciate ku koreňom domácej kuchyne – sladká kapusta z Moravy je voľbou, ktorá nesklame.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat