facebook
Objednávky zadané do 14:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Čo je glycerín, je škodlivý a kde všade ho môžete nájsť?

V kozmetike a osobnej starostlivosti sa často stretávame s ingredienciami, ktoré vyvolávajú otázky ohľadom ich bezpečnosti a účinnosti. Jednou z týchto látok je glycerín. V tomto článku preskúmame, či je glycerín skutočne škodlivý, alebo či ide len o mýtus, ktorý sa šíri medzi spotrebiteľmi.

Čo je glycerín a ako funguje

Glycerín, známy tiež ako glycerol, je jednou z najrozšírenejších a najviac využívaných látok v kozmetickom priemysle. Jedná sa o bezfarebnú látku bez zápachu sladkastej chuti, ktorá má vynikajúce hygroskopické vlastnosti - priťahuje vlhkosť. Táto vlastnosť glycerínu z neho robí ideálnu zložku pre hydratačné produkty určené pre [starostlivosť o pokožku] (https://www.ferwer.cz/pro-tu-nejcitlivejsi-a-alergickú-pokozku) a [vlasy](https:// www.ferwer.cz/pece-o-vlasy).

Ako funguje glycerín

Keď sa aplikuje na pokožku, glycerín priťahuje vodu z okolitého vzduchu a z hlbších vrstiev pokožky, čím zvyšuje jej hydratáciu a zlepšuje jej pružnosť. Navyše glycerín vytvára ochrannú vrstvu na povrchu pokožky, ktorá zabraňuje odparovaniu vody a chráni pokožku pred vonkajšími škodlivými vplyvmi, ako sú extrémne teploty alebo znečistenie. Táto schopnosť glycerínu ho robí nielen účinným hydratačným prostriedkom, ale aj vhodným ingredienciou pre produkty určené na obnovu a ochranu pokožky a vlasov.

Z čoho sa vyrába glycerín

Najbežnejší spôsob výroby glycerínu je v rámci procesu výroby mydla, kde je glycerín vedľajším produktom. Počas tohto procesu sú tuky, obvykle z rastlinných alebo živočíšnych zdrojov, hydrolyzované za prítomnosti alkalického činidla, ako je napríklad hydroxid sodný (sóda), čo vedie k uvoľňovaniu glycerínu. Glycerín sa tiež získava ako vedľajší produkt pri výrobe biopalív a pri rafinácii rastlinných olejov. Vďaka svojmu mnohostrannému využitiu a relatívne jednoduchému spôsobu získania je glycerín dôležitou zložkou nielen kozmetických výrobkov, ale aj farmaceutických a potravinárskych produktov.

Glycerín má veľmi široké použitie

Glycerín, vďaka svojim unikátnym vlastnostiam, nachádza široké uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu. V kozmetike a osobnej starostlivosti je glycerín obľúbenou zložkou hydratačných krémov, šampónov, kondicionérov a mydiel .

V potravinárskom priemysle sa glycerín využíva ako stabilizátor, zvlhčovač, sladidlo a dokonca aj ako nosič aróm. Glycerín sa tiež používa v potravinách, ako sú cukrovinky, zmrzlina, džemy a nápoje. Ďalším odvetvím, kde sa glycerín využíva, je farmaceutický priemysel. Tu sa používa ako zložka niektorých liečiv. Glycerín je dokonca dôležitou surovinou výroby niektorých výbušnín. Jeho široké spektrum použitia ho robí kľúčovou zložkou mnohých výrobkov, ktoré denne používame.

Je glycerín bezpečný?

Štúdie a výskumy potvrdzujú, že glycerín je bezpečný pre bežné použitie v kozmetických a liekoch. Regulačné orgány ako FDA (Food and Drug Administration) a EFSA (European Food Safety Authority) uznávajú glycerín ako látku, ktorá je vhodná na použitie v produktoch určených na starostlivosť o pokožku a vlasy.

Odborníci sa tiež zhodujú, že glycerín je všeobecne považovaný za bezpečnú látku pre kozmetické, farmaceutické a potravinárske využitie. Štúdie a vedecký výskum nepreukázali žiadne známky vážnych negatívnych účinkov glycerínu na zdravie, keď je používaný v bežných koncentráciách a za normálnych podmienok. Avšak, ako u všetkých chemikálií, niektorí ľudia môžu byť citlivejší na glycerín a môžu vykazovať alergické reakcie, ako je podráždenie pokožky alebo svrbenie.

Hoci sú glycerínu pripisované hydratačné a upokojujúce vlastnosti, je dôležité dbať na správne použitie a koncentráciu, aby sa minimalizovalo riziko nepriaznivých účinkov.

Glycerín pre domácu výrobu kozmetiky

Glycerín je populárnou zložkou pre domácu výrobu kozmetických produktov vďaka svojej jednoduchej dostupnosti, univerzálnemu využitiu a hydratačným vlastnostiam. Pokiaľ máte záujem vytvárať vlastnú kozmetiku doma, glycerín môže byť skvelou základnou ingredienciou. Jedným z najčastejších spôsobov, ako využiť glycerín, je pridanie do domácich krémov, lotionov, telových mliek či balzamov na pery, kde slúži ako hydratačná zložka, ktorá pomáha udržovať pokožku mäkkú a hydratovanú.

Na účely výroby domácej kozmetiky je možné aj na našom e-shope zaobstarať [rastlinný glycerín v Bio kvalite](https://www.ferwer.cz/ecodis_ecodis-anae-by-rastlinny-glycerín-bio-200-ml-hydratuje-a -zjemňuje-pokozku).

Glycerín je súčasťou mnohých produktov v našom okolí

Glycerín je mnohostranná látka so širokým spektrom využitia v kozmetike, farmaceutickom priemysle i potravinárstve. Napriek niektorým mýtom je glycerín všeobecne považovaný za bezpečný a účinný prostriedok na hydratáciu a ochranu pokožky a vlasov. Pri výbere glycerínových produktov je dôležité dbať na správne použitie a koncentráciu, aby sa maximalizovali jeho výhody a minimalizovali možné riziká.

S glycerínom sa môžete tešiť na hydratovanú, zdravo vyzerajúcu pokožku a vlasy, a to bez zbytočného stresu z možných škodlivých účinkov.

Sdílet:

Kategória
Top