facebook
Objednávky zadané do 14:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Čo je to pupalkový olej a aké sú jeho účinky a výhody

V posledných rokoch sa palmový olej stáva čoraz populárnejším nielen vo svete zdravej výživy, ale aj v kozmetike. Tento olej je cenený najmä pre svoje zdravotné účinky, ktoré sú podporené významným množstvom bioaktívnych látok, ako je napríklad kyselina gama-linolénová.

Čo je to olej z pupalky dvojročnej?

Pupalkový olej sa získava zo semien dvojročnej pupalky dvojročnej, rastliny pochádzajúcej zo Severnej Ameriky, ktorá sa v súčasnosti pestuje aj v iných častiach sveta. Olej sa získava buď lisovaním za studena, alebo chemickou extrakciou, pričom lisovanie za studena zachováva viac živín.

Bobuľa dvojročná nazývaná "nočná svieca"

Bobuľa dvojročná, známa aj pod vedeckým názvom Oenothera biennis, je rastlina pochádzajúca zo Severnej Ameriky, ktorá si získala celosvetovú popularitu pre svoje liečivé vlastnosti. Túto bylinu, ktorá môže dorásť až do výšky 1,5 metra, ľahko spoznáte podľa jej žltých kvetov, ktoré sa otvárajú večer a zatvárajú ráno. Kvôli tomuto nezvyčajnému času kvitnutia sa niekedy nazýva aj "nočná sviečka". Je cenená najmä pre svoje semená, z ktorých sa lisuje olej bohatý na kyselinu gama-linolénovú (GLA), esenciálnu mastnú kyselinu s významnými protizápalovými a hormonálne regulačnými účinkami.

Okrem liečebného využitia je dvojročná večernica obdivovaná aj pre svoju krásu v záhradách a parkoch, kde sa často pestuje ako okrasná rastlina.

Aké sú účinky oleja z pupalky dvojročnej?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je pupalkový olej taký cenený, sú jeho protizápalové vlastnosti. Kyselina GLA, ktorá je v oleji bohato zastúpená, pomáha modulovať zápalové procesy v tele a má pozitívny vplyv na zdravie pokožky, hormonálnu rovnováhu a zdravie srdca.

Péče o pokožkuFazuľový olej je vynikajúci na hydratáciu suchej a poškodenej pokožky. Jeho aplikácia môže pomôcť pri liečbe ekzémov, psoriázy a dokonca aj akné. Vďaka svojim hydratačným vlastnostiam sa často pridáva do krémov a pleťových vôd.

Hormonálne zdravieŽenám, ktoré trpia príznakmi predmenštruačného syndrómu alebo menopauzy, môže tiež prospieť olej z pupalky dvojročnej. GLA pomáha regulovať hormonálnu nerovnováhu a môže zmierniť bolesť, náladovosť a ďalšie príznaky spojené s menštruačným cyklom a menopauzou.

Zdravie srdcaŠtúdie naznačujú, že GLA a ďalšie látky v oleji z pupalky dvojročnej môžu znižovať hladinu škodlivého cholesterolu, čím pomáhajú predchádzať srdcovým ochoreniam.

Využitie oleja z pupalky dvojročnej v kozmetike

Olej sa často používa vo forme sér, krémov alebo balzamov na suchú a poškodenú pokožku, kde účinne zmierňuje podráždenie, začervenanie a svrbenie. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam je obľúbený aj v prípravkoch určených na problematickú pleť s akné. Olej z pupalky dvojročnej pridaný do šampónov a kondicionérov pomáha posilňovať vlasové folikuly, čo môže viesť k lesklejším a zdravším vlasom.

Aj keď je pupalkový olej väčšinou bezpečný, ľudia s epilepsiou alebo tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by sa mali o jeho používaní poradiť s lekárom kvôli možným interakciám.

Pupalkový olej má mnoho pozitívnych účinkov a najmä pupalkový olej ponúka množstvo zdravotných výhod, ktoré môžu významne prispieť k lepšiemu zdraviu. Vďaka jeho všestrannému využitiu v kozmetike a prírodnej liečbe je pupalkový olej cenným nástrojom pre každého, kto hľadá prírodné alternatívy. Pupalkový olej nájdete aj v niektorých výrobkoch v našom e-shope, skvelým príkladom sú čistiace oleje na tvár.

Sdílet:

Kategória
Top