facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 75 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Horúce jablko recept na chladné večery s rodinou a priateľmi

Horúce jablko - voňavý nápoj, ktorý zahreje telo aj dušu

Keď vonku prituhuje a dni sa skracujú, nie je nič lepšie ako sa zabaliť do deky, vziať si knihu a usrkávať niečo teplé. Mnoho ľudí automaticky siahne po čaji alebo káve, ale existuje jedna menej známa, zato neuveriteľne voňavá a hrejivá alternatíva – horúce jablko. Tento jesenný a zimný nápoj, ktorý si väčšina ľudí spája s vianočnými trhmi, si ale môžete veľmi jednoducho pripraviť aj doma. A práve to je to, čo činí recept na horúce jablko tak atraktívnym – jednoduchosť prípravy, dostupnosť surovín a bohatá chuťová paleta, ktorá evokuje pohodlie domova.

Čo je vlastne horúce jablko?

Horúce jablko – alebo aj teplý jablkový nápoj – vzniká zahriatím jablkového muštu alebo čerstvo vytlačenej šťavy z jabĺk a pridaním aromatického korenia ako je škorica, klinček, badián či muškátový oriešok. Často sa pridáva aj trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy pre vyváženie sladkosti. Výsledkom je sladkokyslý, korenistý nápoj, ktorý krásne prevonia celú kuchyňu.

Na rozdiel od klasického čaju neobsahuje kofeín a na rozdiel od vareného vína ani alkohol – aj keď s kvapkou rumu alebo jablkového brandy sa môže horúce jablko ľahko premeniť na večernú verziu pre dospelých. Vďaka tomu je ale ideálny aj pre deti, tehotné ženy alebo kohokoľvek, kto hľadá zdravšiu alternatívu teplých nápojov.

Recept na horúce jablko z čerstvých surovín

Pre tých, ktorí hľadajú naozaj poctivý domáci recept na horúce jablko, je najlepšie začať od základov – teda od skutočných jabĺk. Nielenže tým získate kontrolu nad zložením nápoja, ale tiež si užijete celý proces prípravy, ktorý pôsobí takmer terapeuticky.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 kg sladkých jabĺk (ideálne odroda ako Jonagold, Gala alebo Šampion)
  • 1 bio citrón
  • 1 l vody
  • 1 ks celej škorice
  • 3–4 klinčeky
  • 1 hviezdička badiánu
  • kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
  • med alebo javorový sirup podľa chuti

Jablká nakrájajte na menšie kúsky, aj so šupkou a semienkami (tie obsahujú pektín a dodajú nápoju telo). Pridajte do hrnca spoločne s vodou, korením a kôrou z umytého citróna. Varte na miernom plameni asi 30–40 minút, kým jablká úplne nezmäknú. Potom premiešajte, prípadne ľahko roztlačte a preceďte cez jemné sitko alebo plátno. Dochutíte medom, citrónovou šťavou a v prípade potreby aj trochou vody, ak je nápoj príliš silný. A potom už len naliať do hrnčeka a vychutnávať.

V tejto podobe je recept na horúce jablko nielen lahodný, ale tiež bohatý na vitamíny, antioxidanty a prírodné cukry – ideálny pre chladné jesenné alebo zimné večery.

Keď nie je čas - rýchly nápoj horúce jablko

Samozrejme nie vždy je čas pripravovať nápoj od základu. Pre také chvíle je tu rýchlejšia verzia receptu na horúce jablko, ktorá využíva kvalitný jablkový mušt alebo 100% jablkovú šťavu bez pridaného cukru.

Stačí ohriať 1 liter jablkového muštu v hrnci, pridať lyžičku škorice, pár klinčekov, kúsok badiánu a pomarančovú kôru. Nechajte krátko povariť, prípadne pridajte trochu zázvoru a citrónu. Takto pripravený horúci jablkový nápoj je hotový behom desiatich minút a zachováva si väčšinu voňavých charakteristík aj zdravotných benefitov domácej verzie.

Tip: Ak hľadáte ešte jednoduchšiu variantu, existujú aj hotové zmesi na prípravu horúceho jablka v bio kvalite, bez umelých sladidiel a farbív. Stačí zaliať horúcou vodou – ideálne riešenie na cesty alebo do kancelárie.

Prečo si horúce jablko zamilujete?

Mnoho ľudí sa k tomuto nápoju vracia nielen kvôli chuti, ale aj pre jeho terapeutické účinky. Zahrievací charakter korenia ako škorica a zázvor stimuluje krvný obeh, zatiaľ čo jablká podporujú trávenie a imunitný systém. Horúce jablko tak nie je len pochúťka, ale aj malý domáci rituál starostlivosti o seba, ktorý má svoje miesto nielen v zimných mesiacoch.

Navyše sa jedná o nápoj mimoriadne prispôsobivý. Môže byť podávaný s kúskami ovocia, ozdobený plátkom čerstvého jablka alebo pomaranča, doplnený o kvapku vanilkového extraktu či štipku muškátového orieška. Milovníci experimentov si možno radi pridajú kvapku karamelového sirupu alebo aj trochu šľahačky – vznikne tak takmer dezertný nápoj.

Jablko ako symbol pohody a tradície

V českej kultúre má jablko zvláštne postavenie – nielen ako symbol zdravia, ale aj ako pripomienka detstva, babičkiných koláčov a jesenného zberového času. Presne to je dôvod, prečo recept na horúce jablko tak silno rezonuje: je to chuť, ktorá spája minulosť s prítomným okamihom, nostalgiu so starostlivosťou o zdravie.

Príkladom môže byť pani Martina z Pardubíc, ktorá každý rok na jeseň pripravuje horúce jablko pre svoje deti namiesto tradičného čaju: „Dávnejšie som kupovala instantné zmesi, ale potom som si uvedomila, že mám doma plnú mísu jabĺk zo záhrady. Teraz varím horúce jablko každý týždeň – deti ho milujú a ja mám dobrý pocit, že dostávajú niečo skutočné."

Udržateľná voľba pre celú rodinu

Okrem chuťových aj zdravotných prospešných aspektov má recept na horúce jablko ešte jednu nespornú výhodu: je ekologicky šetrný a ľahko udržateľný. Nepotrebujete žiadne exotické suroviny ani obaly – všetko možno pripraviť z miestnych zdrojov, často priamo zo záhrady alebo od farmára. Ak využijete bio korenie a domáce jablká, môžete si byť istí, že pijete nielen chutný, ale aj čistý nápoj.

Prebytočné jablká, ktoré by inak skončili na komposte, sa tak môžu premeniť na niečo úžasné. Využitie celého plodu vrátane šupky a jadrovníka je navyše ďalším krokom k zero waste domácnosti.

Malý zázrak vo voňavom hrnčeku

Horúce jablko nie je len nápoj – je to zážitok. Je to chvíľa, keď sa na chvíľu zastavíte, privoniate k šálke a necháte sa objať teplom a vôňou škorice. Či už ho pripravíte z čerstvých jabĺk alebo použijete rýchlu variantu s muštom, vždy vám prinesie kúsok pokoja a radosti do uponáhľaného dňa.

Navyše, ako hovorí staré príslovie: „Jedno jablko denne drží lekára ďalej." A keď je to jablko servírované horúce, s láskou a korením, má silu nielen posilniť telo, ale aj pohladiť dušu.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat