facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Kde sa vzala kuracia korma a prečo by mala byť na vašom stole

Indická kuracia korma - jemné kari, ktoré si zamiluje celá rodina

Len máloktoré jedlo dokáže spojiť srdcia milovníkov exotickej kuchyne a zároveň potešiť aj tých, ktorí dávajú prednosť jemnejším chutiam. Kuracia korma je jedným z pokrmov, ktorý spája to najlepšie z indickej tradície – bohatstvo korenia, krémovú konzistenciu a harmóniu chutí, ktorá pohladí a zahreje. A hoci sa môže na prvý pohľad zdať ako zložitý exotický pokrm, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a prístupná aj v bežnej domácej kuchyni.

Čo vlastne znamená "korma"?

Slovo „korma" pochádza z urdčiny a znamená „dusene mäso". V Indii a Pakistane ide o bežný spôsob prípravy mäsa, keď sa najprv krátko opečie a potom pomaly dusí v omáčke zo smotany, jogurtu, orechov a aromatického korenia. Existujú desiatky variantov – od vegetariánskych po jahňacie – ale kuracia korma získala osobitnú obľubu práve vďaka svojej jemnosti a univerzálnosti.

Na rozdiel od iných indických kari nepatrí korma medzi pálivé jedlá. Jej sila spočíva v krémovej hĺbke, do ktorej sa premieta chuť kešu orechov, kokosového mlieka, zázvoru, kardamómu, škorice a ďalších teplých tónov. Práve táto jemná rovnováha činí kuracie korma kari ideálnym pokrmom aj pre tých, ktorí inak na indickú kuchyňu príliš netrúfajú.

Tajomstvo dokonalej kuracej kormy

Každý recept má svoje vlastné nuansy, ale niektoré zásady zostávajú. Korma sa tradične pripravuje na základe niekoľkých kľúčových zložiek:

  • Jogurt alebo smotana – základ krémovej štruktúry. Jogurt dodáva ľahkú kyslosť, smotana zase jemnosť.
  • Mleté kešu orechy alebo mandle – dodávajú omáčke typickú hutnosť a ľahko nasládlu chuť.
  • Aromatická zmes korenia – najčastejšie kardamóm, škorica, klinček, zázvor a kurkuma.
  • Cibuľa a cesnak – základ chutí, ktorý tvorí podklad pre rozvinutie všetkých ďalších zložiek.
  • Kvalitné kuracie mäso – ideálne stehenné rezne, ktoré zostanú šťavnaté a dobre prijímajú chuť marinády.

Zatiaľ čo v reštauráciách sa korma často pripravuje s veľkým množstvom smotany, doma možno staviť na zdravšie varianty – napríklad kokosové mlieko alebo rastlinné alternatívy. Práve tu môže prísť vhod ponuka e-shopov ako Ferwer, ktoré ponúkajú kvalitné bio suroviny – od kokosového mlieka po eko kešu orechy bez chemického ošetrenia.

Príbeh z českej kuchyne

Predstavme si situáciu: bežný pracovný deň, keď sa človek vracia domov s prianím uvariť niečo rýchle, ale predsa výnimočné. Namiesto klasického kuracieho na paprike či vyprážaného rezňa padne voľba na kurací korma recept, ktorý niekto zahliadol v kuchárke Jamieho Olivera. V chladničke jogurt, v špajzi kokosové mlieko, cibuľa, cesnak a pár korenín. Po polhodine varenia sa vôňa začne šíriť bytom a jeden po druhom sa schádzajú členovia rodiny. Všetci sa zhodnú na tom, že „toto je fakt výborné" a že by kľudne mohli jesť indickú kuchyňu častejšie.

Takýto scenár nie je výnimkou. Korma je totiž ideálnou vstupnou bránou do sveta indickej gastronómie – prístupná, nekomplikovaná, a pritom s hlbokým chuťovým profilom. A navyše je dobre prispôsobiteľná – vegetariáni môžu nahradiť kura karfiolom alebo tofu, ľudia na bezlaktózovej diéte zase použiť rastlinnú smotanu.

Ako pripraviť domácu kuraciu kormu?

Hoci existuje mnoho variantov, nasledujúci recept na indickú kuraciu kormu patrí medzi tie najjednoduchšie a zároveň najautentickejšie. Je ideálny pre štyri porcie a zvládne ho aj začiatočník.

Ingrediencie:

  • 600 g kuracieho mäsa (stehenné rezne bez kosti)
  • 2 lyžice repkového alebo kokosového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 100 ml bieleho jogurtu alebo kokosového mlieka
  • 50 g mletých kešu orechov
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžička rímskeho kmínu
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
  • soľ podľa chuti
  • voda alebo vývar na dolievanie

Postup začína smažením cibule do zlatista, pridaním cesnaku, zázvoru a korenín, a následným pridaním kuracieho mäsa. Akonáhle sa mäso zatiahne, prichádza na rad jogurt a mleté kešu, ktoré vytvoria zamatovú omáčku. Všetko sa necháva dusiť pod pokrievkou 20–30 minút, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.

Podáva sa najčastejšie s ryžou basmati, prípadne s chlebom naan alebo chapati. Korma má jednu výhodu – skvele chutí aj druhý deň po ohriatí, keď sa chute ešte viac prepoja.

Prečo si kuracia korma zaslúži miesto vo vašom jedálničku?

Okrem toho, že je kuracia korma s kešu orechmi chutná a ľahká na prípravu, ponúka aj prekvapivé výživové benefity. Orechy dodávajú zdravé tuky a minerály, jogurt či rastlinná smotana zase bielkoviny a probiotiká. Vďaka tomu ide o jedlo, ktoré nielen zasýti, ale zároveň telu niečo vráti.

Navyše sa dobre kombinuje s ďalšími zdravými surovinami – môžete do nej pridať aj hrášok, špenát alebo sladké zemiaky. A ak sa snažíte jesť menej mäsa, nie je problém ho nahradiť rastlinnou alternatívou. Korma je natoľko univerzálna, že zvládne aj moderné výživové trendy.

Malé kúzlo veľkej kultúry

Indická kuchyňa je založená na rovnováhe chutí, rešpekte k tradícii a schopnosti variť z dostupných surovín. Možno práve preto si získava srdcia ľudí naprieč kontinentmi. A kuracie korma kari je jej dokonalým vyslancom – láskavým, voňavým a pritom s nádychom exotiky.

Ako kedysi povedal indický šéfkuchár Ranveer Brar: „Keď varíte srdcom, aj to najjednoduchšie jedlo sa stane oslavou." A práve to robí korma – obyčajný týždenný večer mení na malý sviatok chutí.

Na Ferweru nájdete všetko potrebné k tomu, aby ste si túto slávnosť pripravili aj doma. Od bio kuracieho mäsa z etického chovu, cez ekologicky pestované korenie, až po fair-trade kokosové mlieko a kešu orechy. Pretože naozaj dobré jedlo začína pri kvalitných surovinách. A to nie je len indická múdrosť – to je univerzálna pravda.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat