
Objavte čaro babičkiných dolkov, ktoré voňajú po domove

Vdolky - nadýchaný poklad českej kuchyne, ktorý vonia po domove
V mnohých českých domácnostiach patria vdolky k tým receptom, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Keď sa povie „babičkine vdolky", väčšina ľudí si vybaví láskyplné chvíle strávené v kuchyni, sladkú vôňu kysnutého cesta a horúci olej prskajúci na sporáku. Tento tradičný múčnik má svoje pevné miesto nielen na tanieri, ale aj v srdci každého, kto vyrastal v českom prostredí. Napriek tomu, že časom vzniklo mnoho variantov, základné kúzlo zostáva – nadýchané cesto, lahodné lekváre, tvaroh a cukor.
Staročeské vdolky a ich miesto v histórii
Vdolky nie sú žiadnym moderným výmyslom. Ich história siaha niekoľko storočí dozadu. Už naše prababičky ich piekli počas sviatkov, posvícenia alebo ako pohostenie pre hostí. Recepty sa líšili podľa kraja aj rodinných tradícií, ale jedno zostávalo rovnaké – vdolky boli symbolom pohostinnosti a hojnosti. V staročeskej kuchyni mali svoje čestné miesto a často sa pripravovali vo veľkom – nielen preto, že chutili, ale aj preto, že si ich ľudia mohli ľahko ohriať aj na druhý deň.
Keď sa pozrieme na staročeský recept na vdolky, nájdeme v ňom mlieko, droždie, vajcia, maslo, cukor a hladkú múku. Žiadne exotické suroviny, iba to, čo bolo bežne po ruke. A práve v tej jednoduchosti je kúzlo. Dnes sa môže zdať recept ako náročný na prípravu, zvlášť kvôli kysnutiu a smaženiu, ale výsledok stojí za to. Keď sa zahryznete do čerstvo usmaženého vdolku so slivkovým lekvárom a kyslou smotanou, vrátite sa v čase.
Babičkine vdolky - recept, ktorý vonia po domove
Každý, kto mal to šťastie ochutnať vdolky od svojej babičky, vie, že chutili inak. Nešlo len o suroviny, ale o lásku, s ktorou boli pripravované. Babičkine vdolky boli mäkké, vláčne a vždy bohato zdobené, či už tvarohom, lekvárom alebo hrozienkami. Mnohokrát sa pridávala aj štipka rumu alebo citrónovej kôry pre jemnú arómu, ktorá prinášala vzdialenú spomienku na detstvo.
Zaujímavé je, že každá babička mala svoj vlastný „tajný" postup. Jedna nechávala cesto kysnúť pod duchnou, iná ho miešala výhradne vareškou po smere hodinových ručičiek. Nech to už bolo akokoľvek, výsledok bol vždy poctivý a domáci. Dnes, keď sme zvyknutí na rýchle a jednoduché recepty, sa môže zdať príprava babičkiných vdolkov zložitá. Ale práve vďaka svojej náročnosti sú tieto vdolky tak výnimočné.
Jedna pani z južných Čiech spomína: „Moja babička robila vdolky vždy v nedeľu popoludní. Sedeli sme všetci pri stole, čakali, až ich vyberie z oleja, a hádali sa, kto dostane ten s najviac tvarohom. A keď jeden zostal, vždy nám povedala, že ten je pre šťastie."
Bavorskí vdolky - príbuzní spoza hraníc
Aj keď sa nám môže zdať, že vdolky sú výhradne českou záležitosťou, podobné múčniky nájdeme aj u našich susedov. Bavorskí vdolky, známe tiež ako „Auszogne" alebo „Kiachl", sú tradičným pečivom v južnom Nemecku, predovšetkým v Bavorsku a Tirolsku. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré sa rozvaľká do tvaru tenkého disku s vyšším okrajom a smaží sa v horúcom tuku. Výsledkom je chrumkavý kraj a mäkký stred, ktorý sa často plní marmeládou alebo sype cukrom.
Rozdiel medzi českými a bavorskými vdolkami spočíva predovšetkým v textúre a príprave. Zatiaľ čo české vdolky sú skôr pripomienkou koláča smaženého v oleji, bavorské sú jemnejšie, s krehkejším cestom. Okrem toho sa často podávajú na sladko aj na slano – napríklad s kyslou kapustou, čo je kombinácia, ktorá môže prekvapiť, ale rozhodne neurazí.
Ich popularita v Nemecku je porovnateľná s našou – bývajú súčasťou trhov, slávností a ľudových osláv. Práve vďaka týmto kultúrnym presahom sa ukazuje, aké podobné máme chute naprieč Európou.
Vdolky dnes - tradičná chuť v modernom štýle
Hoci sa môže zdať, že vdolky patria skôr do minulosti, v posledných rokoch zažívajú renesanciu. Mnohé kaviarne a cukrárne sa vracajú k tradičnému pečivu a ponúkajú svoje vlastné variácie – často s moderným twistom. Na tanieroch tak môžeme nájsť vdolky s mascarpone, malinovou penou alebo dokonca slanou verziou s kozím syrom a rukolou.
Rastúca popularita domáceho pečenia počas pandémie pomohla tomu, že sa ľudia začali vracať k osvedčeným receptom, medzi ktoré vdolky nepochybne patria. A práve vďaka tomuto návratu k tradíciám rastie aj záujem o staročeský recept na vdolky, aký robievali naše babičky.
A prečo nie? V dnešnej uponáhľanej dobe je príprava domácich vdolkov nielen spôsobom, ako si pochutnať, ale aj ako spomaliť, vypnúť a byť na chvíľu prítomní v okamihu. Miešanie cesta, čakanie na vykysnutie, opatrné vkladanie do oleja – to všetko nás učí trpezlivosti a radosti z tvorby.
Recept na tradičné české vdolky
Pre tých, ktorí by chceli skúsiť pripraviť domáce vdolky podľa babičkinho receptu, ponúkame jednoduchý návod. Nečakajte zázraky za päť minút. Ale práve v tom je krása – poctivá práca prináša sladké ovocie.
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- 50 g cukru
- 60 g masla
- štipka soli
- nastrúhaná citrónová kôra (voliteľné)
- slivkový lekvár, tvaroh, kyslá smotana, práškový cukor na ozdobu
- rastlinný olej na smaženie
Postup:
- Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s lyžičkou cukru a necháme vzísť kvások.
- Medzitým si pripravíme cesto: do misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, cukor, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru.
- Prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm a vykrajujeme kolieska.
- Necháme ešte krátko kysnúť a smažíme z oboch strán do zlatista v rozpálenom oleji.
- Po usmažení necháme odkvapkať na servítke, potrieme lekvárom, posypeme cukrom alebo pridáme smotanu či tvaroh.
Výsledok? Zlatisté, mäkké a voňavé vdolky, ktoré potešia každého. Či už si ich dáte k nedeľnej káve, ako zákusok pre návštevu alebo len tak, na chuť, vrátia vám pokoj a chuť do života.
Spomienka na babičkine vdolky možno vybaví obraz kuchyne plnej smiechu a vône. Ale nie je dôvod zostávať len pri spomienkach. Stačí pár surovín, trocha trpezlivosti a vôňa domova sa vráti.