
Objavte kúzlo hŕstkovej polievky, ktorá zahreje aj zasýti

Hrstková polievka - výdatná klasika, ktorá nesklame ani v modernej kuchyni
Keď vonku klesne ortuť teplomera a sychravé dni naplno ovládnu mestá i dediny, väčšina z nás začne túžiť po niečom hrejivom, sýtom a domácom. Hrstková polievka je presne tým typom jedla, ktoré vás objíme zvnútra. A pritom je tak jednoduchá, dostupná a zároveň výživná, že si zaslúži čestné miesto v každej kuchyni – či už varíte podľa tradičných receptov alebo sa snažíte jesť moderne, zdravo a udržateľne.
V čom spočíva kúzlo hrstkovej?
Keď sa povie hrstková polievka, mnohí si vybavia detské časy u babičky, kde sa do veľkého hrnca hádzali rôzne strukoviny, zelenina a niekedy aj kúsok mäsa. Práve tá "hrstka od každého" dáva polievke meno – nie je nutné nič presne odvážiť, stačí vziať hrst šošovice, hrst hrachu, hrst krúp alebo iné obilniny, a výživná večera je na svete.
Jedným z hlavných kúziel tejto polievky je jej variabilita. Môže byť vegánska, vegetariánska, s údeným mäsom alebo klobásou. Môžete ju urobiť hustú ako guláš alebo tekutejšiu – záleží len na vás a aktuálnom obsahu vašej špajze. V tom je jej sila aj krása: hrstková nie je nikdy úplne rovnaká, ale vždy rovnako dobrá.
Tradícia, ktorá sa vracia
V posledných rokoch zažíva hrstková polievka malú renesanciu. Stále viac ľudí sa totiž obracia k tradičným receptom, ktoré spĺňajú dnešné požiadavky na zdravú stravu, udržateľnosť a nízky dopad na životné prostredie. Strukoviny ako šošovica, hrach alebo fazuľa sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a minerály, pritom majú nízku ekologickú stopu v porovnaní so živočíšnymi produktmi.
Napríklad podľa údajov Greenpeace alebo Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je pestovanie strukovín nielen šetrnejšie k planéte, ale tiež podporuje zdravie pôdy vďaka ich schopnosti fixovať dusík. To z nich robí ideálnu súčasť stravy pre tých, ktorí chcú jesť zodpovedne.
Navyše je hrstková polievka skvelým spôsobom, ako efektívne využiť suroviny, ktoré bežne prehliadame. Skladované strukoviny, zvyšky koreňovej zeleniny, kúsok petržlenu, staršie zemiaky alebo trochu zeleru – všetky tieto „obyčajné" ingrediencie sa v hrnci menia na výdatné a chutné jedlo.
Ako na rýchlu hrstkovú polievku?
Mnoho ľudí sa domnieva, že príprava tradičnej hrstkovej polievky je zdĺhavá. Dlhé máčanie strukovín, varenie niekoľko hodín… V skutočnosti ale existuje rýchla verzia hrstkovej polievky, ktorá môže byť na stole do jednej hodiny – aj s prípravou.
Ako na to? Kľúčom je použitie predvarenej alebo konzervovanej strukoviny, ktoré sú dnes bežne dostupné v biopredajniach aj supermarketoch. Vďaka nim odpadá nutnosť dlhého máčania a varenia. Stačí si nachystať základ – cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, trochu saturejky alebo majoránky – a počas niekoľkých minút máte základ hotový. Potom pridáte hrst niekoľkých druhov strukovín, trochu zemiakov alebo krúp, zalejete vývarom alebo vodou a necháte prebublávať.
Pre urýchlenie môžete použiť aj tlakový hrniec alebo pomalý hrniec, kde sa suroviny varia samy, zatiaľ čo vy sa venujete iným veciam. Výsledkom je voňavá, hustá polievka, ktorá nielen zasýti, ale aj poteší.
Hrstková polievka recept, ktorý funguje vždy
Existuje mnoho verzií, ako sa dá hrstková polievka pripraviť. Tu je jeden osvedčený recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a pritom výživný – ideálny aj pre tých, ktorí s varením len začínajú.
Ingrediencie (na cca 4 porcie):
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 menšieho zelera
- 1 lyžica oleja (najlepšie repkový alebo slnečnicový)
- 1 hrst šošovice
- 1 hrst hrachu (poleného)
- 1 hrst krúp alebo pohánky
- 2 zemiaky
- rasca, majoránka, čierne korenie, soľ, bobkový list
- zeleninový vývar alebo voda
Postup:
- Najprv si v hrnci na oleji speníte cibuľu, pridáte cesnak a nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler).
- Krátko opečte, pridajte strukoviny, krúpy a na kocky nakrájané zemiaky.
- Zalejte horúcim vývarom alebo vodou, pridajte korenie a nechajte variť cca 30–40 minút (dokým nie sú všetky ingrediencie mäkké).
- Na záver dochuťte soľou, pridajte čerstvú majoránku a prípadne nasekanú petržlenovú vňať pre sviežosť.
Táto verzia je čisto rastlinná, ale môžete ju ľahko obmeniť – pridať kúsok údeného tofu, tempehu alebo klobásy, aby potešila aj milovníkov sýtejších chutí.
Skutočný príbeh z kuchyne
Jedna mamička dvoch detí, ktorá sa rozhodla prejsť na udržateľnejší štýl života, rozpráva: "Keď som začala viac variť doma a hľadať recepty, ktoré sú zdravé, lacné a rýchle, kamarátka mi odporučila hrstkovú polievku. Nečakala som, že bude deťom tak chutiť. Dnes ju robím minimálne raz týždenne – zakaždým trochu inak – a vždy zmizne do poslednej lyžičky."
Práve táto univerzálnosť a jednoduchosť hrstkovej polievky z nej robia ideálne jedlo pre rodiny s deťmi, študentov alebo kohokoľvek, kto sa snaží jesť lepšie bez zbytočného stresu a výdavkov.
Udržateľná a pritom chutná
Hrstková polievka je krásnym príkladom toho, ako môže byť jedlo nielen chutné a sýte, ale aj ekologicky šetrné a etické. Strukoviny a obilniny totiž vydržia skladovanie dlhú dobu, majú nízku uhlíkovú stopu a sú cenovo dostupné. Navyše ich pestovanie neprispieva k odlesňovaniu ani nadmernému využívaniu vody tak, ako je tomu u mnohých živočíšnych produktov.
Nie je náhodou, že práve takéto jedlá sa dnes vracajú na výslnie. Ľudia hľadajú cestu späť k jednoduchosti, k receptom, ktoré fungujú, nie sú zbytočne komplikované a pritom dávajú zmysel aj v kontexte dnešnej doby.
A hrstková polievka? Tá je stelesnením všetkých týchto hodnôt – chutná, sýta, zdravá, variabilná a lacná. Ako povedal kedysi starý francúzsky šéfkuchár: „Najlepšie jedlá nie sú tie najdrahšie, ale tie, ku ktorým sa radi vraciame."
A práve to z nej robí ideálnu voľbu nielen pre zimné večery, ale aj pre každodennú kuchyňu, ktorá chce byť udržateľná, poctivá a dobrá.