facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Prečo si zamilovať gua bao ako skvelú vegánsku alternatívu

Čo je to gua bao a prečo ho ochutnať práve v rastlinnej verzii?

Keď sa povie "ázijská kuchyňa", väčšine ľudí sa vybaví sushi, pho alebo ramen. Ale čoraz častejšie sa na kulinárskej scéne objavuje aj menej známy, zato neodolateľný pokrm – gua bao, niekedy prezývaný ako "tchajwanský hamburger". Tento nadýchaný poklad ukrytý v naparovanej žemli si získava srdcia milovníkov street foodu po celom svete. A čo viac – skvele chutí aj vo vegánskej verzii. Ako gua bao vzniklo, prečo je tak populárne a ako si ho pripraviť doma bez použitia živočíšnych produktov?

Pôvodne pochádza gua bao z juhovýchodnej Ázie, konkrétne z Tchaj-wanu, kde sa podáva ako obľúbené jedlo na ulici aj pri slávnostných príležitostiach. Názov v preklade znamená niečo ako „rezaný chlieb", čo presne zodpovedá jeho tvaru: mäkká, do polmesiaca preložená naparovaná žemľa plnená ľubovoľnými ingredienciami. Tradične sa plní duseným bravčovým bôčikom, hoisin omáčkou, čerstvými bylinkami a nakladanou zeleninou. V posledných rokoch si ale gua bao prešlo modernou premenou – a do popredia sa dostáva vegan gua bao, ktoré je nielen eticky šetrné, ale aj chuťovo bohaté a nápadité.

Gua bao ako rastlinná pochúťka

Kým klasická verzia sa spolieha na mäso a živočíšne tuky, vegánsky gua bao využíva kreatívnu kombináciu surovín ako je tofu, tempeh, jackfruit alebo napríklad marinované huby shiitake. Tieto alternatívy nielenže skvele absorbujú chute marinád, ale tiež dodávajú pokrmu konzistenciu a umami, po ktorých túži každý milovník ázijskej kuchyne. Pridať môžete aj chrumkavé arašidy, sezamové semiačka, rýchlokvasenú zeleninu a rôzne druhy pikantných omáčok.

Skvelým príkladom je napríklad kombinácia grilovaného tofu marinovaného v sójovej omáčke s cesnakom, zázvorom a javorovým sirupom, doplneného o kimchi, koriander a domácu vegánsku majonézu. Výsledkom je chuťová harmónia, ktorá prekvapí aj zaprisahaných mäsožravcov.

Zaujímavé je, ako sa gua bao prispôsobuje rôznym kuchyniam sveta. V Berlíne nájdete verziu s údeným jackfruitom a čiernou fazuľou, v Londýne zase s chrumkavým karfiolom v tempura cestíčku. V Prahe sa doň s obľubou plní napríklad fermentovaný tempeh alebo údené tofu s chrumkavou mrkvovou pickles.

Z čoho sa robí tá nadýchaná žemľa?

Kľúčovým prvkom gua bao je bezpochyby naparovaná žemľa, ktorej jemná, vláčna štruktúra pripomína obláčik. Nie je to klasický pečený chlieb, ale cesto podobné tomu na ázijské knedličky, ktoré sa naparuje, čím získava svoju typicky mäkkú a elastickú konzistenciu.

Pre domácu prípravu môžete použiť niekoľko receptúr, ale ak si chcete ušetriť čas a napriek tomu dosiahnuť autentický výsledok, ideálnou voľbou je siahnuť po hotových žemliach, ako sú Chimei gua bao. Táto značka pochádza priamo z Tchaj-wanu a je známa pre svoju kvalitu a tradičné spracovanie. Žemle sa dodávajú zmrazené, a stačí ich len napariť – za pár minút máte hotový základ pre dokonalé domáce gua bao. Navyše sú úplne bez živočíšnych zložiek, takže perfektne zapadnú do vegánskeho jedálnička.

Recept na domáce vegan gua bao

Pripraviť si gua bao doma nie je nijak zložité. Ak máte parný hrniec, je to otázka niekoľkých desiatok minút. A výsledok rozhodne stojí za to.

Ingrediencie:

  • 4 naparované žemle (napr. značky Chimei)
  • 200 g tofu (pevného typu)
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica javorového sirupu alebo agáve
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 1 čajová lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 hrsť strúhanej mrkvy
  • 1/2 uhorky nakrájanej na tenké plátky
  • čerstvý koriander
  • sezamové semiačka
  • vegánska majonéza alebo chilli omáčka (napr. sriracha)

Postup:

  1. Tofu nakrájajte na plátky a namočte aspoň na 30 minút do marinády zo sójovej omáčky, sirupu, sezamového oleja, cesnaku a zázvoru.
  2. Marinované tofu opečte na panvici dozlatista.
  3. Naparte žemle podľa návodu – u Chimei gua bao to trvá asi 8–10 minút.
  4. Do každej žemle vložte niekoľko plátkov tofu, pridajte mrkvu, uhorku, koriander, lyžičku vegánskej majonézy alebo chilli omáčky a posypte sezamovými semiačkami.

Výsledok? Jemná žemľa, chrumkavá zelenina, výrazná marináda a svieže bylinky – chuťová symfónia, ktorá vás prenesie do srdca Tchaj-wanu.

Kde kúpiť gua bao žemle?

Hoci príprava vlastnej žemle je možná, väčšina ľudí dáva prednosť hotovým variantom. Chimei gua bao, ktoré možno zakúpiť napríklad v obchodoch špecializujúcich sa na ázijské potraviny alebo na e-shopoch s vegánskym a zdravým sortimentom, ponúkajú rýchle a chutné riešenie. Tieto žemle sú predvarené a hlboko zmrazené, takže ich môžete mať vždy po ruke v mrazničke.

Na trhu sa objavujú aj ďalšie značky, ale Chimei si drží renomé vďaka svojej kvalite, autenticite a jednoduchej príprave. Je to ideálna voľba pre tých, ktorí chcú originálnu chuť bez zdĺhavého zadělávania cesta.

Prečo si gua bao zamilovalo toľko ľudí?

Gua bao nie je len jedlo – je to zážitok. Kombinuje mäkkosť naparenej žemle s kontrastnou štruktúrou náplne, vyváženosťou sladkej, slanej aj kyslej chuti. Hodí sa ako rýchly obed, efektné pohostenie na večierok alebo netradičná večera. A čo je najdôležitejšie – vďaka možnostiam rastlinných náplní sa hodí pre každého, kto hľadá chutné, udržateľné a etické jedlo.

Jedna z fanúšičiek gua bao, Mária z Brna, opisuje: „Prvýkrát som ochutnala gua bao na festivale v Prahe a okamžite som vedela, že ho potrebujem vyskúšať doma. Odvtedy ho robím minimálne dvakrát do mesiaca, deti ho milujú. A vegánska verzia je chuťovo absolútne dokonalá!"

V dobe, keď rastie záujem o rastlinnú stravu a kuchyne celého sveta sa miešajú a pretvárajú, prináša gua bao skvelú príležitosť, ako si dopriať niečo nové, chutné aj zdravé. Či už sa rozhodnete pre domácu prípravu alebo siahnete po hotových žemliach a len ich naplníte obľúbenými surovinami, jedno je isté – tento nadýchaný polmesiac si zamilujete.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat