facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako pripraviť dokonalý Paris-Brest a ohromiť svojich blízkych

Legendárny zákusok Paris-Brest - sladká pocta cyklistickému závodu i majstrovstvu francúzskej cukrárčiny

Keď sa povie francúzska cukrárčina, väčšina ľudí si vybaví makrónky, mille-feuille alebo crème brûlée. Medzi týmito ikonickými dezertmi však nesmie chýbať jeden, ktorý sa na Slovensku zatiaľ teší skôr tichému obdivu gurmánskych nadšencov – Paris-Brest. Tento chrumkavý, smotanový kruh z odpalovaného cesta nie je len dôkazom cukrárskeho umenia, ale tiež má za sebou prekvapivo športový príbeh. A čo je najlepšie? S trochou trpezlivosti si ho možno pripraviť aj doma.

Dezert inšpirovaný cyklistikou

Zákusok Paris-Brest vznikol na konci 19. storočia ako pocta vtedy populárnemu cyklistickému závodu Paris–Brest–Paris, ktorý sa po prvý raz konal v roku 1891. Tento 1200 kilometrov dlhý maratón z Paríža do Bretónska a späť bol jedným z prvých diaľkových závodov vôbec. Francúzsky cukrár Louis Durand z Maisons-Laffitte, ktorý žil neďaleko trasy závodu, v roku 1910 vytvoril dezert v tvare cyklistického kolesa – kruh z odpalovaného cesta plnený lieskovoorieškovým krémom praliné a posypaný praženými mandľami.

Od tej doby sa Paris-Brest stal klasikou francúzskych cukrární a pekární. Niet divu – spája v sebe chrumkavú textúru cesta, jemne orieškovú chuť krému a eleganciu, ktorá je francúzskej kuchyni vlastná. Ako však chutí taký Paris-Brest v skutočnosti?

Predstavte si sústo, v ktorom sa najprv ozve jemné chrumknutie tenkej kôrky cesta, nasledované krémovou zamatovosťou sladkého orieškového krému s maslovým tónom. A potom ten dozvuk – ľahká horkosť lieskových orieškov, ktorá všetko krásne uzatvára. Je to symfónia chutí, ktorá dokáže milo prekvapiť aj tých, ktorí sladké príliš nevyhľadávajú.

Recept na Paris-Brest

Nie je žiadnym tajomstvom, že príprava Paris-Brestu vyžaduje trochu času a zručnosti. Ale rovnako ako pri jazde na bicykli – keď sa to raz naučíte, stojí to za to. Ak vás láka vyskúšať si pravý recept na Paris-Brest, tu je prehľad, čo budete potrebovať a ako postupovať.

Ingrediencie:

Na odpalované cesto (pâte à choux):

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia (ideálne izbovej teploty)
  • plátky mandlí na posypanie

Na praliné krém:

  • 100 g lieskových orieškov
  • 100 g cukru
  • 250 g masla (mäkkého)
  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 30 g hladkej múky alebo kukuričného škrobu
  • 100 g praliné pasty (možno nahradiť domácim praliné)

Postup:

Najprv pripravte odpalované cesto: V hrnci priveďte k varu zmes vody, mlieka, masla, soli a cukru. Keď začne vrieť, vsypte múku a energicky miešajte, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien nádoby. Potom stiahnite z plameňa a nechajte 5 minút chladnúť. Potom zašľahajte vajcia – postupne, po jednom, aby cesto zostalo hladké a lesklé.

Na plechu s papierom na pečenie nakreslite kruh (asi 20 cm v priemere) a pomocou cukrárskeho vrecka vytvorte cesto v tvare venca. Posypte plátkami mandlí a pečte pri 180 °C asi 35 minút, kým veniec nezozlatne. Počas pečenia neotvárajte rúru, aby cesto nespadlo.

Na krém najprv pripravte praliné: Oriešky opražte nasucho, potom ich spojte s karamelizovaným cukrom a rozmixujte do pasty. Mlieko priveďte k varu, v inej mise zmiešajte žĺtky, škrob a trochu cukru. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte horúce mlieko a potom všetko vráťte na mierny plameň, kým nevznikne hustý krém. Do vychladnutého krému vmiešajte maslo a praliné pastu.

Na záver rozrežte upečený veniec vodorovne napoly, spodnú polovicu naplňte krémom a priklopte hornou časťou. Môžete ozdobiť práškovým cukrom alebo ďalšími orieškami.

Znie to zložito? Možno. Ale výsledok je dychberúci. Paris-Brest nie je len dezert – je to oslava trpezlivosti a tradičných chutí, ktoré nikdy nevyjdú z módy.

Keď sa klasika stretne s inováciou

Napriek svojej dlhej histórii sa Paris-Brest neustále mení a prispôsobuje. V moderných francúzskych cukrárňach dnes nájdete nové interpretácie – mini verzie, plnené pistáciovým krémom, malinovým želé alebo s karamelovým svetlom. Slávni parížski cukrári ako Philippe Conticini alebo Christophe Michalak vytvorili vlastné verzie, ktoré sa stali virálnym hitom sociálnych sietí.

Zároveň sa objavuje aj trend „zdravších" verzií. Namiesto klasického maslového krému sa používajú rastlinné alternatívy, menej cukru a celozrnná múka. Napriek tomu je treba priznať – Paris-Brest je a zostane dezertom, ktorého hlavnou úlohou je pôžitok, nie diétna hodnota. A to je v poriadku. Ako hovorí slávny francúzsky šéfkuchár Pierre Hermé: „Skutočné potešenie nikdy nie je hriechom – ak si ho vychutnáte naozaj."

Možno práve preto sa Paris-Brest stáva obľúbeným prvkom aj na slovenských svadobných stoloch, kaviarenských vitrínach alebo ako výzva pre domácich pekárov, ktorí chcú prekvapiť svojich blízkych niečím neobvyklým.

Kedy je ten správny čas na Paris-Brest?

Tajomstvo tohto dezertu tkvie aj v jeho univerzálnosti. Je dosť slávnostný na narodeninovú oslavu, ale aj dosť jemný na popoludňajší čaj. V rodinách, kde sa kladie dôraz na dôkladné domáce pečenie, môže byť Paris-Brest symbolom sviatočnej tradície, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. A možno sa vo vašej domácnosti stane práve tým, čím je vo Francúzsku už viac než sto rokov – symbolom spojenia remesla, vášne a histórie.

Predstavte si, aký dojem urobíte, keď nabudúce namiesto klasickej torty prinesiete na oslavu vlastnoručne pripravený Paris-Brest. Nielenže uchvátite chuťové bunky hostí, ale zároveň im ponúknete niečo, čo má príbeh. A to je presne to, čo v kuchyni často chýba – príbehy, ktoré spájajú ľudí prostredníctvom jedla.

Takže keď niekto nabudúce vysloví meno Paris-Brest, nevybavujte si len mesto a závod. Spomeňte si na ten chrumkavý veniec, naplnený zamatovým krémom, ktorý v sebe nesie stopy histórie, elegancie a pôžitku. A možno, len možno, sa odhodláte ho vyskúšať aj doma – pretože niektoré výzvy skrátka stoja za to.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat