
Ako pripraviť perfektné šodó, ktoré ozdobí vaše dezerty

Sladká nostalgia menom šodó - ako sa rodí omáčka s príbehom
Niektoré chute majú zvláštnu schopnosť preniesť človeka v čase. Stačí lyžička a zrazu ste znovu dieťaťom pri stole v jedálni, kde sa podávali klasické školské sladké jedlá. Buchtičky so šodó, práve vytiahnuté z plechu, s hustou vanilkovou omáčkou, sú jedným z tých pokrmov, ktoré v sebe nesú značnú dávku sentimentu. Lenže čo je vlastne šodó? A je to skutočne ten krém, ktorý poznáme zo slovenských školských jedální – alebo má tento pojem hlbšie, možno aj prekvapivé korene?
Čo je šodó – a čo nie je?
Slovo „šodó" znie na prvé počutie francúzsky, a nie je to náhoda. Vychádza z francúzskeho „chaudeau", čo znamená „horúca voda", ale v kulinárskom svete sa pod týmto názvom skrýva oveľa viac. Ide totiž o jemnú teplú omáčku na báze vaječných žĺtkov, cukru a vína, ktorá sa pri správnej príprave šľahá do nadýchanej peny. V klasickej francúzskej kuchyni slúži ako doplnok k dezertom, napríklad ku koláčom alebo ovociu. V slovenskom poňatí však získalo šodó úplne inú podobu.
Zatiaľ čo pôvodne išlo o alkoholovú omáčku s ideálne bielym vínom alebo šumivým sektom, u nás sa šodó stalo synonymom pre vanilkový pudingový krém, často zahustený škrobom a bez alkoholu. Dnes tak medzi ľuďmi panuje dvojité chápanie tohto pojmu: „pravé šodó" s vínom a žĺtkami, a jeho domáca, školská verzia, ktorá ale v mnohých vyvoláva spomienky na detstvo.
Buchtičky so šodó
Je ťažké presne určiť, kedy sa buchtičky so šodó stali hitom slovenských jedální, ale svoj vrchol zažili v druhej polovici 20. storočia. Malé kysnuté buchtičky boli pečené dozlata a podávali sa preliate horúcou sladkou omáčkou. Deti ich milovali práve pre tú kombináciu – jemné pečivo s nadýchanou, vanilkovou omáčkou, ktorá pripomínala pohladenie.
Zaujímavé je, že aj keď sa v jedálňach omáčka bežne pripravovala bez vína a často aj bez žĺtkov, stále sa jej hovorilo šodó. Tento posun významu je krásnou ukážkou toho, ako sa jedlo môže kultúrne premeniť a zakoreniť v kolektívnej pamäti. Z francúzskeho dezertu sa tak stal slovenský sladký poklad.
Pravé šodó verzus domáci recept
Keď hovoríme o pravom šodó, máme na mysli tradičný recept, kde sa žĺtky s cukrom a vínom šľahajú vo vodnom kúpeli do peny. Táto varianta je ľahká, vzdušná a jemne aromatická – ideálna k ovocným dezertom alebo piškótom. Obsahuje však surové vajcia a alkohol, čo ju robí nevhodnou pre malé deti.
Naopak domáci šodó recept, ako ho poznáme z rodinných kuchýň, väčšinou stojí na mlieku, vanilkovom cukre a zahustení škrobom alebo múkou. Ide teda skôr o vanilkovú omáčku, aj keď si stále drží označenie „šodó". Táto varianta je bezpečnejšia, jednoduchšia na prípravu a chuťovo bližšia tomu, čo slovenskí stravníci poznajú a milujú.
Pre ilustráciu: pani Jana z Olomouca, babička štyroch vnúčat, prisahá na recept po svojej mame. „Nerobím to s vínom. Mlieko, žĺtok, trochu masla, vanilka a múka na zahustenie. Všetci to milujú. A keď to prelejem na čerstvé buchtičky, taniere zostávajú prázdne behom chvíľky."
Ako pripraviť domáce šodó, ktoré chutí ako z detstva
Domáce šodó má niekoľko variantov, ale základom je kvalitné mlieko a pravá vanilka alebo vanilkový cukor. Ak sa chcete pustiť do prípravy tejto omáčky, existuje jednoduchý postup, ktorý zvládne každý.
Základný recept na domácu šodó omáčku:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 2–3 lyžice krupicového cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
- 1 lyžica hladkej múky alebo škrobu (napr. kukuričného)
- 1 malý kúsok masla na zjemnenie
Mlieko zahrejeme v hrnci s vanilkou. V miske rozmiešame žĺtky, cukor a múku s lyžicou studeného mlieka do hladka. Túto zmes prilejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania krátko povaríme, kým omáčka nezhustne. Nakoniec vmiešame maslo a ihneď podávame.
Pre autentický zážitok sa odporúča omáčku podávať s čerstvo upečenými buchtičkami – malými kysnutými kúskami, ktoré majú zlatistú kôrku a mäkkú, nadýchanú striedku.
Kedy siahnuť po pravom šodó s vínom?
Ak chcete očariť hostí niečím netradičnejším, pravé šodó s vínom je výbornou voľbou. Skvelo sa hodí k ovociu, lívanciam alebo ako sprievod k sladkým nákypom. Aj keď sa jeho príprava môže zdať zložitejšia, stačí trochu cviku a výsledok vás odmení jemnou, elegantnou chuťou.
Tradičný recept obsahuje žĺtky, cukor a biele víno, ideálne kvalitné polosuché. Všetko sa šľahá vo vodnom kúpeli do peny, ktorá sa okamžite podáva. Je to jedlo, ktoré má štýl – rovnako ako jeho história.
Zdravšia varianta? Aj šodó môže byť udržateľné
V dobe, keď sa stále viac ľudí zaujíma o zdravý životný štýl a udržateľné suroviny, môže prísť vhod aj alternatívny prístup. Mlieko možno jednoducho nahradiť rastlinným – mandľovým, ovseným či sójovým. Sladenie možno prispôsobiť pomocou javorového sirupu alebo kokosového cukru. A ak sa vynechajú vajcia, vznikne jemná vegánska vanilková omáčka, ktorá pripomína šodó, ale je vhodná aj pre ľudí s alergiami alebo vegánov.
Fermentované ovsené mlieko navyše ponúkne krémovú textúru a príjemnú ľahkú kyslosť, ktorá sa dobre snúbi so sladkými dezertmi. A čo viac – použitím bio surovín a lokálne pestovaných ingrediencií sa šodó približuje moderným požiadavkám na udržateľnú kuchyňu.
Prečo na šodó nezabudnúť?
Slovenská kuchyňa má množstvo pokladov, ale šodó patrí medzi tie, ktoré si zaslúžia nielen zachovať, ale aj znovuobjaviť. Či už ako pripomienku detských rokov, alebo ako gurmánsku bodku za slávnostným obedom, má svoje miesto na našom stole aj dnes.
Navyše dokazuje, že aj pokrm s tak jednoduchými ingredienciami môže byť plný chuti, histórie a emócií. Ako povedal francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier: „Dokonalosť sa skrýva v jednoduchosti." A práve v tomto duchu je aj šodó – skromné, ale nezabudnuteľné.