facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako si vychutnať hot cross buns počas celého roka

História a čaro veľkonočných Božích milostí - prečo sa oplatí upiecť si hot cross buns doma?

Veľká noc nie je len o korbáčoch a farbení vajíčok. V mnohých krajinách, najmä v anglicky hovoriacich kultúrach, majú svoje pevné miesto sladké bochníčky s krížom, známe ako hot cross buns. Tieto voňavé, jemne korenené pečivá s hrozienkami alebo kandizovaným ovocím sa tradične pečú na Veľký piatok, ale ich obľuba presahuje hranice sviatkov aj národov. Možno ste na ne narazili pod anglickým názvom, alebo vám pri vyhľadávaní vyskočil trochu pomýlený dotaz ako hot buns cross – nech už tak či onak, rozhodne stoja za pozornosť.

Príbeh hot cross buns siaha hlboko do histórie. Už v 12. storočí mal údajne jeden z mníchov v Anglicku označovať veľkonočné bochníčky krížom zo sladkej polevy ako symbol ukrižovania. Neskôr sa pečivo stalo tak populárnym, že sa objavilo nielen v kostoloch, ale aj na trhoch a domácich stoloch. Na anglickom dvore boli dokonca zakázané mimo náboženských sviatkov – práve kvôli svojej symbolike a rastúcej obľube. Dnes sú tieto bochníčky súčasťou veľkonočnej tradície nielen v Británii, ale aj v Austrálii, na Novom Zélande, v Južnej Afrike a čoraz častejšie aj u nás.

Čo robí hot cross buns tak výnimočnými?

Na prvý pohľad ide o obyčajné kysnuté pečivo. Ale ten, kto ich ochutná, rýchlo pochopí, že ide o viac než len sladký bochníček. Hot cross buns majú špecifickú chuťovú paletu – jemné tóny škorice, muškátového orieška a niekedy aj klinčeka sa snúbia s hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou alebo sušenými brusnicami. A potom je tu kríž. Nie je to len dekorácia – symbolizuje kresťanské Veľkonoce, ale aj prepojenie minulosti s prítomnosťou. A aj keď dnes nájdeme mnoho variácií – čokoládové, jablkové alebo vegánske – základný recept zostáva takmer nemenný.

Je tiež zaujímavé, že s týmito bochníčkami sa spája množstvo povier. Napríklad sa hovorí, že ak zavesíte jeden hot cross bun v kuchyni, ochráni dom pred požiarmi. Iná legenda tvrdí, že ak si dvaja ľudia rozdelia jeden bochníček, zostanú priateľmi navždy. A aj keby človek neveril na magickú moc pečiva, nič nevonia doma tak sviatočne ako čerstvo upečené voňavé bochníčky s krížom.

Ako si pripraviť hot cross buns doma?

Na prvý pohľad môže recept pôsobiť zložito, ale v skutočnosti ide o klasické kysnuté cesto, len s niekoľkými štipkami korenia a s dôrazom na trpezlivosť. Najväčšou výzvou je vykreslenie kríža – ten sa obvykle tvorí z hladkého cesta alebo múčnej pasty, ktorá sa nastrieka na bochníčky pred pečením. Po upečení sa často potierajú sladkou glazúrou z cukru a vody, ktorá dodá povrchom lesk a predĺži ich vláčnosť.

Recept na tradičné hot cross buns:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky nového korenia alebo muškátového orieška
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml mlieka (vlažného)
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 1 vajce
  • 150 g hrozienok alebo sušeného ovocia
  • strúhaná kôra z jedného pomaranča

Na kríž:

  • 3 lyžice múky
  • 3–4 lyžice vody

Na glazúru:

  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice vody

V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a korenie. Pridajte droždie, vlažné mlieko, rozpustené maslo a vajce. Vypracujte hladké cesto, ktoré potom necháte kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Po vykysnutí zapracujte sušené ovocie a pomarančovú kôru. Rozdeľte cesto na rovnako veľké kúsky, vytvarujte bochníčky a položte ich na plech. Nechajte ešte 30 minút kysnúť. Medzitým si pripravte cesto na kríže – zmiešajte múku s vodou, aby vznikla pasta, a pomocou cukrárskeho vrecka ju naneste na vrcholky bochníčkov do tvaru kríža. Pečte asi 20 minút na 200 °C. Po upečení potrite glazúrou z cukru a vody.

Výsledkom budú voňavé, mäkké a krásne lesklé veľkonočné bochníčky, ktoré zaujmú nielen vzhľadom, ale aj hlbokou tradíciou.

Nielen na Veľkú noc - prečo si hot cross buns zamilovať navždy?

Zaujímavé je, že v niektorých krajinách sa z hot cross buns stala taká pochúťka, že ich pekárne ponúkajú po celý rok. V Austrálii napríklad už v januári – dávno pred začiatkom pôstneho obdobia – zaplavujú regály rôzne verzie týchto sladkých bochníčkov. A ľudia si ich kupujú nielen ako sviatočnú pochúťku, ale bežne k raňajkám alebo desiate.

V slovenskom kontexte možno nemáme priamo analógiu k týmto bochníčkom, ale ich chuť aj význam sa blíži napríklad vianočke alebo mazancu. Na rozdiel od vianočky ale majú hot cross buns jeden zásadný bonus: sú menšie, ľahko prenosné a skvele sa hodia ako rýchle raňajky na cesty, dezert ku káve alebo pečivo do veľkonočného košíka.

Navyše existuje množstvo spôsobov, ako ich variovať – od použitia čerstvých jabĺk, cez kúsky čokolády až po bezlepkovú či vegánsku verziu. Takže ak sa niekto vyhýba klasickým dezertom z bielej múky alebo živočíšnych produktov, môže si pripraviť svoje vlastné hot cross buns na mieru.

Jedna z čitateliek britského denníka The Guardian opísala, ako jej rodina každú Veľkú noc súťaží o to, kto upečie najvydarenejšiu várku: "Prebieha tu niečo medzi rodinnou súťažou a rituálom, keď máme každý svoju 'tajnú prísadu' – raz to bol pomarančový likér, inokedy čerstvo mleté korenie." Možno práve v tom spočíva čaro tohto pečiva – prepája generácie, dáva priestor kreativite a zároveň udržuje tradíciu.

A ak vás pri čítaní napadá otázka, prečo sa v niektorých vyhľadávačoch objavuje trochu pomýlené spojenie hot buns cross, potom vedzte, že za tým spravidla stojí strojové prekladanie alebo nepresné zadávanie kľúčových slov. O to dôležitejšie je suchú frázu premeniť na niečo chutné a zmysluplné – a čo je zmysluplnejšie ako voňavá veľkonočná tradícia, ktorú si sami upečiete?

Pri prechádzaní veľkonočných trhov alebo regálov s pečivom v supermarkete možno narazíte na priemyselné verzie týchto bochníčkov. Ale nič sa nevyrovná vôni, ktorá sa šíri domom, keď cesto kysne a pečie sa v rúre. Či už sa rozhodnete držať klasického receptu alebo ho upraviť podľa vlastných chutí, jedno je isté – hot cross buns nie sú len pečivo, sú to malé kúsky histórie, ktoré rozprávajú príbeh v každom súste.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat