facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Eintopf – nemecká tradícia v jednom hrnci, ktorá si získava srdcia aj chuťové bunky

Vo svete kulinárstva existuje len málo jedál, ktoré by tak presne vystihovali pojem „domácej pohody" ako tradičný nemecký eintopf. Táto hustá polievka alebo jednoliaty pokrm z jedného hrnca, ako napovedá sám názov (z nemeckého „ein Topf" – jeden hrniec), je nielen gastronomickým dedičstvom, ale aj symbolom úsporného varenia, ktoré nikdy neuberá na chuti. Či už ide o klasický bavorsko-saský eintopf s klobásou a kapustou, alebo modernejšiu vegetariánsku verziu ako šošovicový eintopf, jedno je isté – tento pokrm si svoje miesto na stole zaručene zaslúži.

Keď sa tradícia varí v jednom hrnci

História eintopfu je úzko spätá s nemeckou vidieckou kuchyňou. Už od 19. storočia predstavoval eintopf praktický spôsob, ako zužitkovať sezónne suroviny, ušetriť čas i palivo a pritom nasýtiť celú rodinu. V mnohých domácnostiach sa eintopf varil v nedeľu a to, čo zostalo, sa zohrievalo v pondelok – často chutil ešte lepšie, ako sa chute cez noc preležali.

Nejedná sa však len o rustikálne jedlo chudobnejších vrstiev. V Nemecku má eintopf svoje pevné miesto v každej spolkovej krajine, každá oblasť pritom prináša svoju jedinečnú variantu. V Porýní dominujú fazuľa a údeniny, v Bavorsku môžete očakávať kyslú kapustu, v severných oblastiach zase ryby alebo kapustu. A práve táto variabilita je dôvodom, prečo sa eintopf teší stále väčšej obľube aj za hranicami Nemecka.

Šošovicový eintopf - zdravá klasika, ktorá nikdy nesklame

Medzi najobľúbenejšie verzie patrí bezpochyby šošovicový eintopf. Nielenže je výživný, ale vďaka zemitosti šošovice a koreňovej zelenine ponúka bohatú chuť, ktorá zahreje a zasýti. Niet divu, že sa stal stálicou nielen vegetariánskych kuchýň.

Šošovica má v nemeckej kuchyni zvláštne postavenie. Na Nový rok sa tradične podáva šošovicová polievka alebo eintopf, pretože okrúhle zrná pripomínajú mince a prinášajú blahobyt. V kombinácii s mrkvou, zelerom, zemiakmi a voňavým korením vzniká jedlo, ktoré je sýte, ale predsa ľahké. A ak niekto túži po sýtejšej variante, stačí pridať plátok údeného tofu alebo nemeckú klobásu typu bockwurst.

V mnohých domácnostiach sa šošovicový eintopf pripravuje aj ako „záchranné jedlo" – keď nie je čas na zdĺhavé varenie, ale chuť na niečo teplé a výdatné zostáva. Vďaka tomu sa stal obľúbeným aj medzi študentmi alebo pracujúcimi, ktorí hľadajú jednoduché, ale výživné riešenie do krabičky.

Čo robí pravý nemecký eintopf tak výnimočným?

Aj keď by sa mohlo zdať, že eintopf je len forma hustej polievky, jeho kúzlo spočíva v rovnováhe chutí a textúr, ktoré sa počas dlhého varenia spoja v dokonalú harmóniu. A práve tu sa prejavuje rozdiel medzi obyčajným „nahádzaným" gulášom a skutočným nemeckým eintopfom, ktorý ctí tradíciu aj kompozíciu.

Základom každého pravého eintopfu je kvalitný vývar – či už zeleninový, hovädzí alebo hydinový. Nasleduje zmes zeleniny, často podľa sezónnej dostupnosti: mrkva, pastinák, zeler, kapusta, pór. Obilniny ako jačmeň alebo strukoviny, predovšetkým šošovica a fazuľa, dodajú jedlu štruktúru a sýtosť. Korenie býva jednoduché – bobkový list, nové korenie, korenie, soľ – ale práve vďaka pomalému vareniu sa chuť korenia uvoľní a prenikne celým pokrmom.

Niektoré regionálne recepty, napríklad bavorský eintopf, zahŕňajú aj kyslú kapustu, ktorá pokrmu dodáva príjemnú kyslosť a podporuje trávenie. Inde sa zase pridáva štipka majoránky alebo kúsok údeného mäsa, ktoré pokrm obohatí o údené tóny.

Bavorský eintopf – srdce alpskej kuchyne

Keď sa povie Bavorsko, mnohým sa vybavia klobásy, pivo a praclíky. Ale bavorská kuchyňa má aj svoju jemnejšiu stránku – a to práve v podobe eintopfov. Bavorský eintopf je hutnejší, často založený na bravčovom vývare, obsahuje biele fazuľa, kyslú kapustu, zemiaky a silné klobásy. Čas od času sa do neho pridáva tiež zavarený knedlík typu „Semmelknödel", ktorý sa v horúcom vývare krásne rozpadne a zjemní celkovú chuť.

V horských oblastiach sa tento eintopf varí najmä v zimných mesiacoch, keď je potrebné zahriať telo po dlhom dni na mrazivom vzduchu. Typickým príkladom je rodinná usadlosť v okolí Garmisch-Partenkirchenu, kde sa celý deň lyžuje a večer sa pri stole schádza niekoľko generácií – a uprostred stola stojí veľký hrniec, z ktorého sa všetci obsluhujú. Deti siahajú po mrkve a zemiakoch, dospelí si pridajú klobásu, babička dolieva vývar a prihodí čerstvú majoránku. Tento scenár sa v rôznych obmenách opakuje v tisícoch domácností po celom Nemecku.

Prečo si eintopf zamilovali aj zástancovia moderného stravovania?

V dobe, keď sa stále viac ľudí zaujíma o zdravý životný štýl, udržateľnosť a lokálne produkty, zažíva eintopf svoj veľký návrat. Niet divu – je to jedlo, ktoré spája výživovú hodnotu s nízkym dopadom na životné prostredie, pretože využíva sezónne a často aj zvyškové suroviny.

Vegánske a vegetariánske verzie eintopfu sú dnes bežne dostupné aj v reštauráciách a bistrách, ktoré sa orientujú na zdravú stravu. Navyše je eintopf výborným spôsobom, ako zapojiť deti do varenia – môžu vyberať zeleninu, miešať v hrnci, ochutnávať a spoluvytvárať rodinný recept, ktorý sa bude odovzdávať ďalej.

Podľa servera Zeit.de patrí eintopf medzi najobľúbenejšie domáce jedlá v Nemecku a jeho popularita rastie aj v susedných krajinách. Na Slovensku si získava svoje miesto na stole práve vďaka svojej praktickosti, dostupnosti surovín a univerzálnosti. A čo viac – pripravený eintopf možno bez problémov uchovať v chladničke aj niekoľko dní alebo zmraziť do zásoby.

Ako začať s eintopfom doma?

Ak vás láka vyskúšať tento kúsok nemeckej tradície u vás doma, začnite jednoducho. Na šošovicový eintopf postačí:

  • 1 hrnček zelenej alebo hnedej šošovice
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 zemiaky
  • bobkový list, nové korenie, majoránka
  • zeleninový vývar
  • soľ, korenie
  • lyžica jablčného octu na záver

Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, opražte cibuľku s cesnakom, pridajte šošovicu, korenie a vývar. Varte do zmäknutia šošovice a zeleniny, na konci dolaďte octom a prípadne bylinkami. A ak vám niečo zostane, druhý deň bude chutiť ešte lepšie.

Možno práve v tom tkvie kúzlo eintopfu – je to jedlo, ktoré spája, zahrieva a rozpráva príbeh. Jeden hrniec, a predsa toľko možností.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat