facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Kovbojské fazule ponúkajú tradičnú chuť a jednoduchú prípravu

Kovbojské fazule - výdatné jedlo s chuťou divokého západu

Fazuľa patrí medzi základné potraviny ľudstva už tisíce rokov. Jednoduché, výživné a sýte strukoviny si našli cestu do kuchýň po celom svete – od stredomorských šalátov až po mexické burritá. Jedno z najikonickejších fazuľových jedál však pochádza z prostredia, kde sa jedlo pripravovalo s minimom surovín, ale maximom chuti – z divokého západu. Kovbojské fazule, ako sa tomuto pokrmu hovorí, nie sú len nostalgickým pokusom o romantizáciu westernovej éry, ale aj skvelým a sýtym jedlom, ktoré si môže každý pripraviť doma. Či už z čerstvých surovín, alebo z konzervy.

V posledných rokoch sa kovbojské fazule stávajú populárne aj mimo USA. Dôvod? Sú jednoduché na prípravu, lacné, zasýtia celú rodinu a chutia naozaj výborne. Navyše sa dajú obmieňať podľa chutí – môžete ich urobiť vo vegetariánskej verzii, s klobásou, s bravčovým mäsom alebo z konzervy pre rýchlu večeru po náročnom dni.

Odkiaľ sa vzal recept na kovbojské fazule?

Pôvod tohto jedla siaha do doby, keď kovboji a cestovatelia na americkom západe potrebovali výdatné a trvanlivé pokrmy. Vzhľadom na ich putovný spôsob života a obmedzené možnosti varenia sa často spoliehali na jednoduché suroviny: sušené fazule, sušené mäso (predovšetkým slaninu alebo bravčové), cibuľu, korenie a niekedy paradajky. Všetko sa varilo v jednom kotlíku nad ohňom, často celé hodiny, aby sa chute krásne spojili.

Dnes si jedlo môžeme zjednodušiť – namiesto celodenného varenia na ohni použijeme sporák alebo pomalý hrniec a namiesto sušených fazúľ kľudne aj tie z konzervy. Ale esencia receptu zostáva: hutné, mierne pikantné fazule so slaninou alebo mäsom, ktoré zahrejú a zasýtia.

Ako pripraviť tie pravé kovbojské fazule?

Existuje mnoho variantov a každá rodina má ten "svoj" recept. Niektorí pridávajú chilli, iní kukuricu alebo javorový sirup, ale jeden základ zostáva – fazuľa, mäso, cibuľa a paradajky. Ak vás láka recept na kovbojské fazule, stojí za to vyskúšať niekoľko verzií.

Kovbojské fazule s klobásou

Táto verzia je ideálna pre rýchlu večeru alebo obed, keď chcete niečo sýte a výrazné. Použiť môžete akúkoľvek kvalitnú údenú klobásu – napríklad paprikovú, šunkovú alebo aj vegánsku alternatívu. Klobása sa restuje na cibuľke do zlatista, pridajú sa fazule (môžu byť biele, červené alebo mix), trochu paradajkového pretlaku a korenie – typicky údená paprika, korenie, cesnak a štipka chilli.

Jedlo je hotové za pár minút, ale chute pôsobia, akoby sa varilo celé popoludnie. Podávať ho môžete s čerstvým chlebom, kukuričným pečivom alebo len tak.

Kovbojské fazule s bravčovým mäsom

Ak máte viac času a chuť na naozaj výdatné jedlo, skúste túto verziu s bravčovým mäsom. Najčastejšie sa používa na kosti varené bravčové (napríklad pliecko alebo krkovička), ktoré sa dusí spolu s cibuľou, cesnakom a paradajkami. Do zmesi sa pridajú uvarené alebo konzervované fazule, prípadne aj trochu piva alebo javorového sirupu na zvýraznenie chutí.

Výsledkom je bohatá, voňavá zmes ideálna pre chladné večery alebo víkendové obedy. Na tanieri sa môže ozdobiť čerstvými bylinkami alebo strúhaným syrom.

Kovbojské fazule z konzervy? Prečo nie!

Mnoho ľudí dnes hľadá rýchle a zároveň zdravé riešenia pre každodenné varenie. Ak nemáte čas variť fazule niekoľko hodín, kovbojské fazule z konzervy sú skvelou alternatívou. Siahnuť môžete po konzervovaných fazuliach v paradajkovej omáčke alebo len v náleve, ktoré doplníte o ďalšie ingrediencie podľa chuti – napríklad restovanú cibuľu, kocky slaniny alebo kúsky údeného tofu.

V jednej domácnosti napríklad vznikol rýchly recept, keď maminka troch detí potrebovala pripraviť večeru počas pol hodiny. Na masle orestovala cibuľu, pridala na kocky nakrájanú klobásu, dve plechovky fazúľ v paradajkovej omáčke, trochu kečupu, soľ, korenie a lyžičku dijonskej horčice. Za pár minút bolo jedlo na stole – a deti si pridávali.

Prečo sú kovbojské fazule stále obľúbené?

Nejde len o chuť. V dobe, keď sa stále viac ľudí snaží variť lacno, jednoducho a zároveň zdravo, predstavujú kovbojské fazule ideálnu kombináciu. Fazuľa obsahuje dostatok bielkovín, vlákniny, minerálov ako železo alebo draslík, a je skvelou náhradou mäsa. Keď ju doplníte o kvalitnú klobásu alebo bravčové mäso, vznikne jedlo, ktoré zasýti aj náročného jedlíka.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Navyše sa skvele hodí do meal prepu – teda prípravy jedál na viac dní. Kovbojské fazule totiž chutia druhý deň ešte lepšie, keď sa chute spoja. Môžete ich ľahko ohriať, zamraziť alebo vziať v krabičke do práce.

Čo pridať navyše?

Ak chcete jedlu dodať ešte väčšiu hĺbku, môžete okrem klasických ingrediencií skúsiť aj niečo netradičné. Napríklad:

  • Údenú papriku alebo chipotle pre výraznejšie aróma
  • Kukuricu pre sladkú bodku
  • Javorový sirup alebo med pre kontrast k pikantnej chuti
  • Kúsok horkej čokolády, ako sa to robí v niektorých mexických receptoch
  • Bylinky ako tymián či koriander, ktoré jedlu dodajú sviežosť

Pri varení sa nebojte experimentovať – práve v tom je kúzlo kovbojských fazúľ. Každý si môže recept upraviť podľa svojich chutí a dostupných surovín.

Ako povedal slávny americký kuchár James Beard: "Jedlo je naše spoločné zázemie, univerzálna skúsenosť.” A práve takéto recepty, ako sú kovbojské fazule, to krásne potvrdzujú. Sú jednoduché, sýte, a pritom v sebe nesú kus histórie, kultúry a predovšetkým radosti zo spoločného jedla.

Vo svete plnom zložitých a náročných receptov je niekedy to najjednoduchšie aj to najlepšie. A kovbojské fazule to dokazujú každou lyžicou.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat