facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Nevlastná matka rezy, obľúbený recept, ktorý si zamilujete

Macecha rezy - recept, ktorý vonia domovom aj spomienkami

Medzi tradičnými českými múčnikmi sa nájde pár stálic, ktoré sa síce neobjavujú na trendy Instagramových profiloch, zato sa s nimi pravidelne stretávame na rodinných oslavách, posvíceniach alebo nedeľných návštevách u babičky. Jedným z nich sú aj macecha rezy – zvláštny názov, ktorý však ukrýva prekvapivo jednoduchý a zároveň bohatý múčnik, ktorý si zaslúži miesto v každej domácnosti.

Čo sú to vlastne macecha rezy?

Tento špecifický názov možno zaváňa zabudnutým receptom zo starej kuchárky, ale macecha rezy majú prekvapivo silnú základňu fanúšikov. Jedná sa o vláčny a jednoduchý koláč pečený na veľký plech, ktorého základom je tmavé cesto s kakaom a vrchná vrstva tvarohovej zmesi alebo svetlého cesta. Práve tento kontrast tmavej a svetlej vrstvy dal vzniknúť názvu „macecha" – akási metafora postavená na farebnom rozdelení a istej „dvojtvárnosti" múčnika. Niektorí hovoria, že tmavý korpus predstavuje macochu, tá svetlá časť potom nevinné dieťa.

Nech už sa za názvom skrýva akýkoľvek symbolizmus, faktom zostáva, že sa jedná o veľmi populárny a ľahko prispôsobiteľný múčnik, ktorý sa v českých kuchyniach predáva z generácie na generáciu.

Hrníčkový recept, ktorý zvládne každý

Obľúbenou variantou je tzv. macecha rezy hrníčkové, teda recept, pri ktorom sa suroviny nemerajú na váhe, ale pomocou klasického štvrťlitrového hrnčeka – čo ocenia všetci, ktorí nemajú kuchynskú váhu alebo neradi trávia čas zložitým odvažovaním. Okrem toho ide o skvelý spôsob, ako zapojiť deti do pečenia. Hrníčkový štýl je prehľadný, rýchly a takmer neomylný.

Recept sa líši v drobných nuansách podľa kraja a rodinných zvyklostí. Niektoré verzie používajú do cesta kefír, iné mlieko alebo kyslú smotanu. Tvaroh môže byť vanilkový, ochutený citrónom alebo zmiešaný s pudingom. A práve v týchto detailoch tkvie kúzlo – každý si môže nájsť tú svoju „macechu".

Jedna z osvedčených verzií pre macecha rezy na veľký plech v hrníčkovom štýle môže vyzerať nasledovne:

Ingrediencie na tmavé cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1 hrnček mlieka alebo kefíru
  • pol hrnčeka oleja
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia

Náplň (svetlá vrstva):

  • 2 vaničky mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • pol hrnčeka práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra (voliteľné)

Všetky suroviny na tmavé cesto sa jednoducho zmiešajú v mise a nalejú na vymastený a vysypaný plech. Tvarohová náplň sa rozprestiera navrch – či už lyžicou v nepravidelných kopčekoch, alebo rovnomerne ako súvislá vrstva. Po upečení (cca 30–35 minút na 180 °C) vzniká kontrastný dvojfarebný rez, ktorý je na reze nielen chutný, ale aj vizuálne zaujímavý.

Prečo sú macecha rezy tak obľúbené?

Dôvodov je hneď niekoľko. Jednoduchosť, ktorá nevyžaduje žiadne zložité techniky ani špeciálne ingrediencie. Rýchlosť prípravy – za menej ako hodinu máte upečené aj upratané. Ale hlavne – ten múčnik chutí. Nie je presladený, je vláčny, jemne kakaový a vďaka tvarohu sa nejedná o suchý „dusivý" koláč, ale o dezert, ktorý sa dá servírovať aj návšteve.

Jedným z obľúbených momentov, kedy macecha rezy prichádzajú na scénu, sú školské akcie alebo komunitné pečenie. Typický príklad? Školský jarmok v jednej menšej obci na Vysočine. Mamičky prinášali svoje napečené dobroty a zatiaľ čo brownies a moderné cupcakes zostali takmer netknuté, macecha rezy sa predali počas dvadsiatich minút. Deti si pochvaľovali „to obláčkové tvarohové" a dospelí zase ocenili, že nie sú prehnane sladké.

Variácie podľa chuti aj sezóny

Macecha rezy si možno upraviť tak, aby zodpovedali ročnému obdobiu alebo aktuálnej chuti. V lete sa do tvarohu pridávajú čerstvé čučoriedky, maliny alebo nakrájané marhule. Na jeseň si koláč dobre rozumie s nastrúhanými jablkami alebo hruškami. V zime sa niekedy pridá do cesta štipka škorice alebo rumová esencia pre hrejivú vôňu.

Jedna z menej známych, ale veľmi chutných variant využíva tvaroh zmiešaný s vanilkovým pudingom – vznikne tak nadýchanejšia vrstva, ktorá pri pečení krásne stuhne a zároveň zostane vláčna. Pre slávnostnejšie príležitosti sa rezy po vychladnutí polievajú čokoládovou polevou alebo posypú strúhaným kokosom.

Ich univerzálnosť pripomína slová známeho českého šéfkuchára Jiřího Štifta: „Najlepšie recepty nie sú tie zložité, ale tie, ktoré sa dajú zdieľať."

Rezy, ktoré spájajú generácie

Macecha rezy nie sú len pochúťkou, sú tiež spojením medzi generáciami. Deti ich milujú, pretože sú sladké a vláčne. Dospelí si ich pamätajú z detstva, často ako nedeľný múčnik od babičky. A babičky? Tie ich pečú už takmer poslepiačky, pretože recept poznajú naspamäť.

Navyše sú ideálne pre akúkoľvek väčšiu udalosť – recept na macecha rezy na veľký plech vystačí pokojne pre desať aj viac porcií. A ak náhodou zostane pár kúskov na druhý deň, chutia snáď ešte lepšie než čerstvo upečené. Tvarohová náplň zvláčni cesto a koláč sa takmer rozplýva na jazyku.

Zaujímavosťou je, že recept nie je výhradne českou záležitosťou. Podobné vrstvené koláče sa pečú aj v iných krajinách strednej Európy – na Slovensku je známy ako „vrstvový koláč", v Poľsku existuje verzia s názvom „murzynek z serem". Napriek tomu je česká verzia unikátna nielen názvom, ale aj svojou hrníčkovou priamočiarosťou.

Keď sa jednoduchosť snúbi s tradíciou

Aj keď dnešná doba praje dezertom s exotickými názvami, vegánskym alternatívam a raw tortám, macecha rezy majú svoje pevné miesto na stoloch aj v srdciach ľudí. Možno preto, že nám pripomínajú dobu, kedy bol dezert výsledkom domácej starostlivosti, nie komplikovanej gastronómie.

Tento koláč je dôkazom, že pravá chuť nepotrebuje komplikované techniky ani drahé suroviny. Stačí pár jednoduchých ingrediencií, trocha času a chuť vytvoriť niečo, čo vonia domovom. A práve to robí z macecha rezov viac než len zákusok – stávajú sa malým rituálom, ktorý prepája chute, spomienky a rodinné tradície.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat