facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte skvostné recepty z jahôd, ktoré očaria každú návštevu

Sladké aj zdravé nápady - čo pripraviť z jahôd?

Jahody patria nepochybne k najobľúbenejším druhom ovocia. Ich sezóna síce netrvá dlho, ale práve preto po nich s takou radosťou siahneme, hneď ako sa objavia na pultoch. Či už sú čerstvé alebo mrazené, jahody sú plné chuti, vitamínov a možností, ako ich využiť v kuchyni.

Recepty z jahôd nie sú len o klasickom jahodovom koláči alebo marmeláde. Dajú sa pripraviť aj v zdravších variantoch, v kombinácii s tvarohom, v smoothies, šalátoch alebo ako súčasť hlavných jedál. Fantázii sa medze nekladú. Ale čo skutočne stojí za vyskúšanie? A ako na to, aby to nielen chutilo, ale aj potešilo telo?

Sladké, kyslé aj svieže – jahody v hlavnej úlohe

Jahody nie sú len „dezertné" ovocie. Vďaka svojej jemnej kyslosti a sviežosti skvele ladia aj s bylinkami, syrmi alebo dokonca s octom a korením. Možno to znie prekvapivo, ale práve v kombinácii s balzamikovým octom a kozím syrom vzniká z jahôd neobvykle zaujímavý predkrm. Stačí čerstvé jahody nakrájať, pokvapkať kvalitným balzamikom, pridať niekoľko lístkov bazalky a rozdrvený kozí syr. Jednoduché, elegantné a chuťovo výrazné.

Ale či už máte radi tradičné sladké dobroty alebo hľadáte skôr zdravé recepty z jahôd, základom je vždy surovina samotná. Čerstvé jahody sú ideálne – majú najväčšie množstvo vitamínu C, antioxidantov aj vlákniny. Nemáte po ruke čerstvé? Nevadí. Recepty z mrazených jahôd sú rovnako chutné a navyše dostupné po celý rok.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Koniec koncov – kto hovorí, že zmrzlina musí byť plná cukru a smotany?

Mrazené jahody - záchrana mimo sezónu

Mrazené jahody sú skvelou voľbou, ak nemáte prístup k čerstvému ovociu alebo si chcete dopriať chuť leta aj uprostred zimy. Pri správnom zmrazení si jahody uchovajú väčšinu živín. Skvele sa hodia do smoothies, sorbetov, kaší alebo aj ako základ pre domácu zmrzlinu.

Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako využiť mrazené jahody, je rýchle smoothie. Stačí hrsť mrazených jahôd, banán, trochu rastlinného mlieka a prípadne lyžička ľanových alebo chia semienok. Rozmixovať a máte hotovo.

Toto smoothie nie je len chutné, ale aj výživné – ideálne ako raňajky alebo zdravá desiata, ktorá zasýti a dodá energiu. A ak máte radi niečo osviežujúce, skúste jednoducho rozmixovať mrazené jahody s troškou citrónovej šťavy a kvapkou agávového sirupu – vznikne vám prírodný sorbet bez výčitiek.

Jahody a tvaroh - klasika, čo nikdy nesklame

Kombinácia jahôd a tvarohu je nestarnúca a právom obľúbená. Chuťovo jemný tvaroh krásne vyvažuje sladkokyslosť jahôd a zároveň prináša do receptu bielkoviny, ktoré zasýtia. Recepty z jahôd a tvarohu tak potešia nielen mlsné jazýčky, ale aj tých, ktorí si strážia líniu.

Jedným z najjednoduchších receptov je tzv. „nepečený pohár". Vrstvite do pohára tvarohový krém (nízkotučný tvaroh zmiešaný s trochou medu a vanilky) a nakrájané jahody. Navrch môžete pridať pár vločiek alebo nasekané orechy. Vyzerá to krásne, chutí výborne a hodí sa aj ako slávnostný dezert.

Ďalšou možnosťou je jahodový cheesecake bez pečenia. Základom je rozmixovaný ovsený základ s trochou kokosového oleja, krém tvorí tvaroh a jahodové pyré. Na povrchu potom ozdobíte čerstvými jahodami a necháte stuhnúť v chladničke. Tento dezert je nielen zdravšou alternatívou klasického cheesecaku, ale navyše aj plný prirodzenej chuti.

Čo z jahôd? Recepty, ktoré vás prekvapia

Keď sa povie „čo urobiť z jahôd", väčšina ľudí si vybaví torty, bublaninu alebo marmeládu. Ale možností je oveľa viac – a mnohé z nich vás možno prekvapia. Napríklad jahodové rizoto. Nie, nie je to chyba – jahody sa skutočne môžu stať súčasťou slaného pokrmu.

Základom je klasické rizoto na bielom víne s parmezánom, do ktorého sa na záver pridajú čerstvé nakrájané jahody. Výsledkom je jedlo s jemne sladkou chuťou, ktorá skvele kontrastuje so slanosťou syra. Ak máte odvahu, rozhodne stojí za vyskúšanie.

Alebo skúste jahodový šalát s rukolou, avokádom, pekanovými orechmi a zálievkou z citrónu a olivového oleja. Chuťovo komplexné, ľahké a výživné jedlo, ktoré je ideálne na teplé dni.

A ak máte deti, skvelou variantou sú domáce jahodové nanuky – stačí rozmixovať jahody s trochou kokosového mlieka a naliať do formičiek. Bez pridaného cukru, bez chémie – len čistá chuť ovocia.

Zdravé recepty z jahôd, ktoré chutia aj deťom

Jahody majú výhodu – chutia takmer každému, vrátane detí. Ak hľadáte spôsob, ako do ich jedálnička nenásilne dostať viac ovocia, jahody sú ideálnou voľbou. Najlepšie fungujú v kombinácii, ktorá je deťom blízka – napríklad s jogurtom alebo tvarohom. Môžete tak pripraviť zdravý „dezert" trebárs aj na raňajky.

Zaujímavou inšpiráciou sú aj domáce jahodové lievance. Do cesta pridajte roztlačené jahody, ovsené vločky, vajce a trochu tvarohu. Na panvici opečte do zlata a podávajte s čerstvým ovocím. Je to jednoduché, rýchle a hlavne – výživné.

A čo tak jahodová chia marmeláda? Stačí rozmixovať jahody, pridať chia semienka a trochu prírodného sladidla – napríklad datľový sirup alebo med – a nechať cez noc v chladničke stuhnúť. Výsledkom je zdravá varianta klasickej marmelády bez cukru a konzervantov – ideálna na ranný chlieb aj do jogurtu.

Inšpirácia z kuchyne - príbeh jednej babičky

Jahody majú pre mnohých aj silný emočný podtext. Mnohým z nás pripomínajú detstvo, prázdniny, zbieranie jahôd na záhrade alebo prvú domácu marmeládu. Jedna čitateľka Ferweru sa podelila o príbeh svojej babičky, ktorá každý jún pripravovala „jahodovú penu". Recept bol jednoduchý – čerstvé jahody, trocha cukru a sneh z bielkov. Všetko sa vyšľahalo do nadýchanej peny, ktorá sa servírovala s piškótami. Jednoduché, ale kúzelné.

„Dodnes si pamätám, ako sme sedeli na balkóne, každý s miskou peny v ruke, a babička nám rozprávala príbehy zo svojho detstva. Tá chuť sa mi navždy zapísala do pamäti,” hovorí pani Alena z Olomouca.

Také spomienky dokazujú, že jedlo nie je len o výžive, ale aj o emóciách, prepojení s rodinou a tradíciami.

Jahody sú skrátka kúzelnou surovinou, ktorá ponúka nekonečné množstvo možností. Či už sa rozhodnete pre klasiku, experiment alebo zdravšiu variantu, nikdy nešliapnete vedľa. Recepty z jahôd, či už čerstvých alebo mrazených, sú svieže, farebné a vždy vítané. Možno práve teraz nastal ten správny čas oživiť kuchyňu novou dávkou inšpirácie – a jahody môžu byť ideálnym štartom.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat