
Pripravte vianočný tekvicový džem a očarte svojich blízkych

Vianočné kúzlo v pohári - domáca tekvicová marmeláda ako jedlý darček aj dezertová pochúťka
Keď sa povie tekvica, väčšine ľudí sa vybaví jeseň, Halloween alebo vydlabané lampióny. Lenže tekvica má svoje miesto aj v adventnom čase – a to nielen ako dekorácia. V kuchyni si totiž zaslúži oveľa viac pozornosti, než jej obvykle venujeme. Tekvicová vianočná marmeláda je toho skvelým dôkazom. Lahodná, voňavá a predovšetkým prekvapivo univerzálna. Hodí sa ako jedlý darček, sladká bodka na vianočnom stole aj každodenné spestrenie raňajkových chvíľ.
Vo svete, ktorý je stále viac zahltený komerciou, darčeky na mieru získavajú na hodnote. A čo môže byť osobnejšie než vlastnoručne vyrobená marmeláda, ktorá vonia po škorici, badiáne a klinčeku? Prírodná, bez chémie, s láskou pripravená a zabalená do zaváracieho pohára s jutovou stuhou a vetvičkou rozmarínu. Vianočná tekvicová marmeláda nie je len pochúťkou. Je to gesto.
Sladká chuť jesene v zimnom kabáte
Tekvica hokkaidó, maslová alebo muškátová – každá má svoje kúzlo. Na marmeládu sa najčastejšie odporúča hokkaidó, pretože má jemnú štruktúru a príjemne nasladlú chuť. Navyše sa nemusí lúpať, čo šetrí čas aj nervy. Kľúčom k vianočnému ladeniu je korenie. Škorica, zázvor, muškátový orech, klinček a badián premenia obyčajnú tekvicu v kompótovú báseň.
Nezriedka sa pridáva aj pomarančová šťava alebo kôra, ktorá marmeláde dodá svieži citrusový akcent. A čo ešte, keď sa primieša kvapka rumu alebo vanilkového extraktu – vtedy už sa skutočne nejedná len o marmeládu, ale o malý sklenený zázrak.
Skvelým príkladom je pani Eva z Plzne, ktorá tradične pečie vianočné pečivo bez cukru a tento rok po prvýkrát pripravila aj vianočnú marmeládu z tekvice hokkaidó. Pridala do nej sušené brusnice, škoricu a pomarančovú kôru. Výsledkom bola marmeláda, ktorú si jej vnúčatá natierali nielen na vianočku, ale aj na palacinky a sušienky. „Už nikdy nekúpim bežný džem. Toto bolo ako jesť Vianoce lyžičkou," hovorí so smiechom.
Viac než len nátierka na chlieb
Mnoho ľudí si pod pojmom marmeláda predstaví len raňajkovú nátierku. Ale tekvicová vianočná marmeláda má oveľa širšie uplatnenie. Vďaka svojej krémovej konzistencii a korenenej chuti dokáže nahradiť sladké polevy, džemy aj náplne do pečiva. Skvele sa hodí ako náplň do lineckého pečiva, ale tiež ako topping na cheesecake, do jogurtu alebo k syrom typu brie a camembert.
Nielenže chutí, ale aj zdravo zasýti. Tekvica je totiž bohatá na betakarotén, vlákninu a antioxidanty. Ak pri varení použijeme menej cukru alebo ho nahradíme prírodnou alternatívou, ako je javorový sirup alebo datľový extrakt, vznikne výživná a prirodzene sladká pochúťka. A pretože sa marmeláda zavaruje, vydrží niekoľko mesiacov – ideálna zásoba pre zimné pohodové chvíle.
Ako si doma pripraviť tekvicovú marmeládu s vianočnou chuťou?
Každý recept sa dá upraviť podľa chuti, ale základom zostáva kvalitná tekvica, prírodné sladidlo a voňavé korenie. Pre inšpiráciu tu je jednoduchý, ale osvedčený postup:
Suroviny:
- 1 kg tekvice hokkaidó (na kúsky)
- 400–500 g trstinového cukru alebo 300 ml javorového sirupu
- šťava z 1–2 pomarančov
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- štipka muškátového orecha
- 2–3 klinčeky (alebo štipka mletého)
- 1 hviezdička badiánu
- prípadne vanilkový extrakt alebo kvapka rumu
Postup:
- Tekvicu nakrájajte na menšie kocky, vložte do hrnca a podlejte niekoľkými lyžicami vody.
- Pridajte cukor/sirup a korenie.
- Nechajte pod pokrievkou variť na miernom ohni asi 30 minút, kým nebude tekvica mäkká.
- Odstráňte badián a klinček.
- Rozmixujte do hladka, pridajte pomarančovú šťavu, prípadne rum alebo vanilku.
- Ešte krátko povarte, prípadne zredukujte do požadovanej hustoty.
- Plňte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte viečkom dolu.
Takto pripravená vianočná marmeláda z tekvice nielen výborne chutí, ale aj nádherne vonia. A práve vôňa je tým, čo k Vianociam neodmysliteľne patrí. Vôňa, ktorá vás prenesie do detstva, do kuchyne babičky, kde sa na platni hrial hrniec plný škorice a pomaranča. Takáto marmeláda má silu preniesť nás späť v čase – a to je v dnešnom zrýchlenom svete dar na nezaplatenie.
Udržateľný darček, ktorý poteší aj planétu
Okrem chuti má domáca marmeláda ešte ďalšiu pridanú hodnotu – udržateľnosť. V dobe, keď sa stále viac hovorí o odpade, obaloch a ekologických stopách, je vlastnoručne pripravený jedlý darček skvelým riešením. Nepotrebujete plast, nič sa nevyhadzuje, suroviny možno vo väčšine prípadov zakúpiť od miestnych pestovateľov alebo vo farmárskych obchodoch.
Navyše tým, že si marmeládu urobíte doma, presne viete, čo obsahuje. Žiadna chémia, žiadne konzervanty. Len čistá chuť prírody, ktorú môžete doplniť aj ďalšími surovinami podľa sezóny – napríklad jablkami, hruškami, sušeným ovocím alebo orechmi.
Pôvab takého darčeka spočíva aj v jeho prezentácii. Štýlová fľaštička, ručne písaný štítok, kúsok prírodnej stuhy a voilà – máte originálny, osobný a ekologický darček, ktorý rozžiari každú vianočnú chvíľu.
Ako hovorí známy britský šéfkuchár Jamie Oliver: "Domáce jedlo je tým najväčším prejavom starostlivosti." A tekvicová vianočná marmeláda túto starostlivosť zhmotňuje do podoby, ktorú si človek môže natrieť na toast alebo lyžičkou vyjesť rovno z pohára.
Keď sa nabudúce budete pozerať na tekvicu v obchode a premýšľať, čo s ňou okrem polievky alebo pyré, spomeňte si na to, aký poklad sa skrýva v jej sýto oranžovej dužinatej vnútri. Tekvica má totiž nielen jesennú dušu, ale aj vianočné srdce. A to sa najlepšie prejaví práve vtedy, keď sa premení v marmeládu.