facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Čaro levandule v pohári - ako si pripraviť domáci levanduľový sirup

Vôňa leta, pokojné večery na záhrade a šumenie včiel medzi fialovými stonkami – presne takú atmosféru v sebe nesie levanduľový sirup. Tento jemne aromatický nápoj, ktorý si jednoducho pripravíte doma, sa v posledných rokoch stal obľúbeným nielen medzi milovníkmi byliniek, ale aj medzi gurmánmi, ktorí radi objavujú netradičné chute. Recept na levanduľový sirup nie je zložitý a výsledkom je voňavý poklad, ktorý oceníte nielen v letných limonádach, ale aj v dezertoch, čaji alebo napríklad koktailoch.

Levanduľa nie je len voňavá dekorácia do skrine. Táto stredomorská bylinka má dlhú históriu v liečiteľstve aj gastronómii. Je známa svojimi upokojujúcimi účinkami, pomáha pri nespavosti, úzkosti aj bolestiach hlavy. V kuchyni sa používa od staroveku – Rimania ju pridávali do vín, medovín aj pečiva. V modernej dobe sa uplatňuje predovšetkým v kombinácii s citrusmi, medom alebo vanilkou. A práve levanduľový sirup je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si vôňu Provence priviesť domov.

Najlepší recept na levanduľový sirup - čo budete potrebovať

Existuje množstvo variant, ako vyrobiť levanduľový sirup doma, ale základom každého receptu sú tri veci: kvety levandule, cukor a voda. Záleží na tom, či chcete sirup jemnejší alebo výraznejší, sladší alebo s kyslým podtónom. Niektoré recepty používajú citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú nielen pre chuť, ale aj ako prírodný konzervant.

Absolútnou klasikou je základný recept na levanduľový sirup, ktorý sa osvedčil aj v domácnostiach, kde sa preferuje prírodný a minimalistický prístup:

Ingrediencie:

  • 3 hrste čerstvých kvetov levandule (alebo 1 hrsť sušených)
  • 1 liter vody
  • 1 kg trstinového cukru
  • šťava z 1 citróna (možno nahradiť 1 lyžicou kyseliny citrónovej)

Možno si hovoríte – naozaj toľko cukru? Áno, cukor v tomto recepte neplní len rolu sladidla, ale aj konzervantu. Ak však chcete zdravšiu variantu levanduľového sirupu, môžete časť cukru nahradiť medom alebo použiť kokosový cukor, hoci to ovplyvní farbu aj chuť.

Postup krok za krokom

Do hrnca nalejte vodu, pridajte levanduľové kvety a priveďte k varu. Nechajte mierne prebublávať asi 10 minút, potom hrniec stiahnite z platne a nechajte nálev lúhovať minimálne 2 hodiny – čím dlhšie, tým bude sirup výraznejší. Niektorí nechávajú lúhovať aj cez noc, podobne ako studený čaj.

Po vylúhovaní nálev sceďte cez jemné sitko alebo plátno, pridajte cukor a citrónovú šťavu a znova zohrejte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte krátko prejsť varom, potom horúci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš. Po vychladnutí skladujte v chladničke alebo v chladnej špajzi.

A ako spoznať, že máte naozaj ten najlepší levanduľový sirup? Mal by byť číry až jemne jantárový, s decentnou kvetinovou vôňou a chuťou, ktorá je harmonická – nie príliš mydlová, ani prehnane sladká. Ak máte radi experimenty, môžete do sirupu pridať aj snítku vanilky, pár lístkov bazalky alebo pomarančovú kôru. Každá variácia dodá výsledku nový rozmer.

Inšpirácia z bežnej kuchyne - ako sirup využiť

Zatiaľ čo v niektorých domácnostiach je recept na domáci levanduľový sirup rodinným pokladom, inde je to novinka, ktorú je potrebné zakomponovať do rutiny. Možností, ako sirup využiť, je ale celý rad. Predovšetkým v horúcich dňoch je neoceniteľný – stačí ho zmiešať s perlivou vodou, pridať plátok citróna a pár lístkov mäty, a máte osviežujúcu limonádu doslova ako z kaviarne.

Levanduľový sirup sa ale skvele hodí aj do zimných mesiacov – v horúcom čaji alebo v domácom punči dodá nápoju jemný nádych elegancie. Použiť ho môžete aj pri pečení – napríklad na polievanie bábovky, dochutenie muffinov alebo výrobu levanduľovej polevy. Pre milovníkov kávy je zaujímavou voľbou kvapka sirupu do latté alebo cappuccina – vznikne tak aromatický nápoj pripomínajúci parížske kaviarne.

Jedna z našich čitateliek zdieľala tip, že levanduľový sirup používa ako prírodné sladidlo do jogurtu pre svoje deti, pretože má menej výraznú chuť ako med a zároveň krásne vonia. Iná mamička zas odporúča pridať trochu sirupu do vody pri kúpeli – ako jemný aromaterapeutický zážitok pred spaním.

Domáci verzus kupovaný - prečo sa oplatí pripraviť si sirup sám

Na trhu dnes nájdeme rad hotových levanduľových sirupov, ale nie všetky sú kvalitné. Mnohé obsahujú umelé farbivá, arómy alebo veľké množstvo glukózových sirupov. Ak si ale urobíte domáci levanduľový sirup, presne viete, čo v ňom je. Môžete si upraviť pomer cukru, vybrať bio kvety z vlastnej záhrady a prispôsobiť chuť vlastnému vkusu.

Navyše domáci sirup je skvelým darčekom. S trochou fantázie, peknou fľašou a ručne písanou etiketou vytvoríte osobný darček, ktorý má dušu. Či už ho darujete kamarátke, babičke alebo učiteľke na konci školského roka, vždy poteší.

Citujme v tejto súvislosti slová britskej bylinkárky Julie Bruton-Seal: „Bylinky nie sú len liečivé – sú aj krásne, chutné a môžu prinášať radosť každý deň." Levanduľa je toho príkladom.

Tipy pre pestovanie levandule doma

Možno vás recept na levanduľový sirup nadchol natoľko, že premýšľate, či si levanduľu nemôžete vypestovať sami. Dobrá správa je, že táto nenáročná rastlina sa skvele hodí aj do slovenských záhrad a kvetináčov. Potrebuje len dostatok slnka a priepustnú pôdu. Ideálne ju sadzte na jar, a až vykvitne – väčšinou v júni až júli – ostrihajte kvety a usušte ich na vzdušnom, tienistom mieste.

Levanduľa vydrží mnoho rokov a okrem využitia v kuchyni ju môžete sušiť do voňavých vrecúšok, použiť do domácej kozmetiky alebo ako prírodný repelent proti moliam. Je to skrátka univerzálna bylinka, ktorá sa hodí do každej udržateľnej domácnosti.

Ak nemáte záhradu, nezúfajte. Existujú aj odrody vhodné do nádob – napríklad Lavandula angustifolia ‘Hidcote' – ktoré porastú aj na balkóne. Vybrať si môžete tiež bio kvety od overených pestovateľov alebo v ekologických obchodoch.

Levanduľový sirup je viac než len sladidlo – je to spôsob, ako si uchovať vôňu leta, ako sa starať o svoje zmysly a zároveň podporiť jednoduchý, zdravší a udržateľný štýl života. Či už ho využijete v kuchyni, kúpeľni alebo ako darček, vždy v sebe ponesie dotyk prírody a pokoj, ktorý v dnešnej dobe tak veľmi potrebujeme.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat