facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Vianočné cukrovinky z datlí prinášajú radosť bez zbytočných kalórií

Sladké Vianoce inak - zdravšie pečivo z datlí okúzli chuťou aj vôňou

Vianočné pečivo je neoddeliteľnou súčasťou sviatočnej atmosféry rovnako ako vôňa ihličia, svetielka alebo zvuk kolied. Na stoloch sa každoročne objavujú klasiky ako vanilkové rožky, linecké či perníčky. S rastúcim záujmom o zdravší životný štýl sa ale čoraz viac ľudí obzerá po alternatívach, ktoré potešia chuťové poháriky a zároveň nezaťažia telo nadmerným cukrom, múkou a maslom. Jedným z prekvapivo chutných a výživných riešení je vianočné pečivo z datlí – sladké, mäkké, prirodzene karamelové a úplne bez potreby rafinovaného cukru.

Datle ako prirodzené sladidlo aj výživová bomba

Hoci sa datle v slovenskej kuchyni dlho držali skôr na okraji a slúžili ako núdzová dekorácia na vianočnom stole, v posledných rokoch sa dostávajú do popredia. A právom. Tieto sušené plody datľovníka totiž nie sú len sladké – obsahujú vlákninu, draslík, horčík, železo, vitamíny skupiny B a celú radu antioxidantov. Vďaka svojej prirodzenej sladkosti výborne nahrádzajú cukor, a navyše majú nižší glykemický index než bežné sladidlo, čo znamená, že nevyvolávajú také prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Datle sa skvele hodia do raw aj pečeného pečiva. Pri mixovaní sa z nich stáva jemná pasta, ktorá drží cesto pohromade a zároveň nahrádza cukor aj tuk. Výsledkom sú mäkké, aromatické kúsky, ktoré nestavajú na prázdnych kalóriách, ale na skutočne výživných surovinách.

Tradičné chute v novom kabáte

Možno máte za to, že zdravé pečivo sa nutne musí líšiť aj v chuti, ale práve datle dokážu vytvoriť ilúziu klasických receptov. Ich karamelová chuť v kombinácii s orechmi, kokosom, kakaom alebo korením ako je škorica a klinček, pripomína známe vianočné tóny, na ktoré sme zvyknutí. Nejde teda o kompromis, ale o inú cestu k rovnakému cieľu – radosti z chuti.

Napríklad také „nepečené datľové guľky" pripomínajú rumové osie hniezdo, ale bez kvapky cukru alebo alkoholu. Vzniknú zmiešaním datľovej pasty, drvených vlašských orechov, kakaa a trošky vanilky. Obalené v kokose alebo v sekaných pistáciách vyzerajú slávnostne a chutia ako sen.

Ďalšou obľúbenou variantou sú jednoduché datľové sušienky s mandľovou múkou, ktoré sa pečú rovnako ako klasické linecké. Zatiaľ čo bežné cesto tvorí maslo, biela múka a cukor, tu stavíte na datle, mandle a kokosový olej. Výsledné sušienky sú krehké, ľahko karamelové a skvele ladia s domácou marmeládou bez cukru.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Menej cukru, viac chuti aj radosti

S dobrou náladou počas sviatkov to nie je vždy jednoduché. Nadmerné množstvo jedla, stres s prípravami a pocit viny po zjedení štvrtej vanilky k radosti neprispieva. Práve preto sa čoraz viac ľudí snaží nájsť cestu k Vianociam, ktoré budú plné chuti, ale bez preťaženia tela a svedomia. Datľové pečivo sa v tomto smere ukazuje ako ideálne riešenie.

Nejde o to vzdať sa všetkých tradičných receptov alebo prehodnotiť celú sviatočnú kuchyňu. Ale čo tak zaradiť niekoľko nových druhov pečiva, ktoré budú nielen chutiť, ale aj vyživovať a podporovať trávenie? Keď sa na stole vedľa vanilkových rožkov objavia aj guľky z datlí a orechov, nikto si nebude pripadať ochudobnený – skôr prekvapený, ako dobré môže byť "zdravé pečivo".

Jedna mamička dvoch detí opísala svoju skúsenosť takto: „Keď som prvýkrát upiekla pečivo z datlí, manžel si myslel, že som do cesta pridala karamel. Nechcel veriť, že je v tom len ovocie a orechy. Deti si obľúbili datľové guľky natoľko, že ich robíme aj mimo Vianoc."

Jednoduchá príprava aj bez dlhého pečenia

Výhodou datlí v kuchyni je ich spracovateľnosť. Keď sa zalejú horúcou vodou a nechajú chvíľu zmäknúť, stačí ich rozmixovať na hustú pastu a tá sa potom kombinuje s ďalšími surovinami. Nie je potrebné žiadne kysnutie, dlhé chladenie ani zložité techniky. Datľové pečivo je ideálne aj pre začiatočníkov alebo pre deti, ktoré sa chcú zapojiť do vianočného pečenia.

Tu je jednoduchý recept na guľky, ktoré zvládne naozaj každý:

Recept - datľové guľky s orechmi a kakaom

  • 200 g sušených datlí (ideálne Medjool)
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • štipka škorice
  • kokos alebo nasekané pistácie na obalenie

Postup: Datle bez kôstok zalejeme na 10 minút horúcou vodou. Scedíme, rozmixujeme na pastu, pridáme orechy, kakao a škoricu. Zo zmesi tvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v kokose alebo orechoch. Uchovávame v chlade.

Okrem guľiek možno z datľovej pasty vytvoriť aj základ na raw tyčinky, naplniť ňou sušienky alebo z nej pripraviť krém medzi vrstvy zdravého perníka. Fantázii sa medze nekladú. A čo je najlepšie? Nepečené recepty šetria čas, energiu aj elektrinu.

Ekologický presah vianočného maškrtenia

Zaujímavým bonusom pečiva z datlí je aj jeho ekologický aspekt. Väčšina alternatívnych receptov využíva rastlinné tuky, orechy, semienka a ďalšie suroviny, ktoré majú menšiu uhlíkovú stopu než klasické pečivo plné masla, vajec a bielej múky. Ak si navyše datle zaobstaráte vo väčšom balení bez zbytočných obalov alebo bio kvalite, môžete si byť istí, že vaše vianočné pečivo bude nielen zdravé, ale aj šetrné k planéte.

Či už sa rozhodnete pripraviť len jeden druh alebo celé plato zdravších dobrôt, vianočné pečivo z datlí prinesie do vašej domácnosti svieži vietor. Ponúkne bohatú chuť, výživné benefity a novú vianočnú tradíciu, ktorá stojí za to.

Ako sa hovorí: „Skutočne dobré veci nie sú komplikované – len ich musíme objaviť." A možno práve tento rok je ten pravý čas znovu objaviť kúzlo datlí ako hlavnej hviezdy na sviatočnom stole.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat