
Začnite s chutným chimichurri receptom a prekvapte svojich hostí

Chimichurri - zelená hviezda z Argentíny, ktorá očarí aj slovenskú kuchyňu
Keď príde reč na argentínsku kuchyňu, väčšina ľudí si vybaví šťavnatý steak, grilované mäso a vášeň pre dobré jedlo. Ale málokto vie, že práve za tým dokonalým chuťovým zážitkom často stojí nenápadná, avšak nepostrádateľná príloha – chimichurri omáčka. Táto jednoduchá, ale výrazná zmes čerstvých bylín, cesnaku, olivového oleja a octu dokáže premeniť každé jedlo na niečo výnimočné. A čo je najlepšie? Pripraviť si ju môže doma úplne každý.
Chimichurri pochádza z argentínskej kuchyne, kde má podobné miesto, ako u nás napríklad cesnaková nátierka alebo horčica. Nejde o omáčku v tradičnom slova zmysle – je to skôr bylinková salsa, ktorá sa podáva za studena a používa sa ako marináda alebo dochucovadlo ku grilovanému mäsu. Napriek tomu, že každá rodina má svoj vlastný recept na chimichurri, základné ingrediencie zostávajú rovnaké: čerstvá petržlenová vňať, cesnak, ocot, olivový olej, soľ a chilli.
Chimichurri recept krok za krokom
Napriek tomu, že existuje nespočet variácií, základný recept na chimichurri salsu je jednoduchý a nevyžaduje žiadne exotické prísady. Stačí len pár minút a hrsť kvalitných surovín.
Ingrediencie:
- 1 zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice červeného vínneho octu (alebo citrónovej šťavy)
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1/2 lyžičky sušených chilli vločiek (podľa chuti)
- 1/2 lyžičky soli
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 100 ml kvalitného extra panenského olivového oleja
Postup:
- Petržlenovú vňať nasekajte najemno – ručne nožom, nie mixérom. Tak si zachová sviežosť a charakteristickú textúru.
- Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, ocot, oregáno, chilli, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Zmes zalejte olivovým olejom a nechajte aspoň 30 minút odležať, ideálne ale pár hodín.
Výsledkom je živá, aromatická omáčka, ktorá chutí rovnako dobre k hovädziemu steaku ako k tofu alebo na pečených zemiakoch. Skvele doplní aj grilované zeleninové špízy, ryby alebo kuracie mäso. V lete sa stáva stálicou každého grilovania, v zime dodá sviežosť pečeným jedlám aj šalátom.
Zaujímavosťou je, že v niektorých častiach Južnej Ameriky sa pripravuje aj červená varianta, nazývaná „chimichurri rojo", ktorá obsahuje navyše papriku alebo paradajkové pyré – v tomto štýle si môžete recept upraviť podľa vlastnej chuti.
Tajomstvo dokonalej chuti
Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to len obyčajná zmes zelených bylín, ale práve proporcie a čerstvosť surovín hrajú kľúčovú rolu. Olivový olej by mal byť kvalitný, lisovaný za studena, pretože tvorí základ celej štruktúry. Ocot určuje kyslosť a dodáva salse „nakopnutie", ktoré pozdvihuje ostatné chute. A cesnak? Ten sa postará o ten typický, ľahko štiplavý záver.
Skúsené kuchárky odporúčajú nechať chimichurri odležať – ideálne cez noc v chladničke. Chuť sa tak krásne rozvinie a prepojí. A ak vám zostane? V chladničke vydrží až týždeň a často chutí druhý deň ešte lepšie ako čerstvo pripravená.
Vedeli ste, že chimichurri omáčka sa v Argentíne často používa aj ako marináda pred grilovaním? Mäso sa naloží do omáčky napríklad na niekoľko hodín alebo cez noc, čím sa krásne prevonia a zmäkne. Marináda potom poslúži aj ako finálne dochutenie po upečení.
Kam s tým? Využitie chimichurri v slovenskej kuchyni
Možno si teraz hovoríte – to znie skvele, ale kde to vlastne v kuchyni použiť? Recepty s chimichurri nemusia končiť pri grile. Práve naopak, táto salsa je až prekvapivo univerzálna. Stačí trochu fantázie.
Predstavte si pečenú tekvicu, ktorá vonia rozmarínom, a vedľa nej lyžičku chimichurri. Alebo krémové rizoto s parmezánom, doladené zeleným prelivom. V lete si môžete pripraviť miešaný šalát s quinoou, paradajkami a uhorkou – a chimichurri ho premení na niečo, čo by si pokojne mohli dopriať aj v Buenos Aires.
Zaujímavý príklad prináša šéfkuchárka Klára, ktorá vedie bistro s dôrazom na udržateľné varenie: „Keď sme prvýkrát pripravili našu verziu zemiakového šalátu s chimichurri a praženými semienkami, ľudia sa pýtali, či toto je naozaj zemiakový šalát. A potom sa vracali po ďalší. Je to jednoduché, ale pritom iné."
Chimichurri a zdravý životný štýl
Okrem toho, že je táto omáčka chuťovo neodolateľná, má ešte jednu silnú stránku – je prekvapivo zdravá a výživná. Čerstvá petržlenová vňať je doslova nabitá vitamínom C, antioxidantmi a železom. Cesnak pôsobí antibakteriálne a podporuje imunitu. A olivový olej? Ten je známy svojím pozitívnym vplyvom na srdce aj cievy.
V dobe, keď sa mnoho ľudí snaží jesť menej mäsa, viac rastlinne a celkovo zdravšie, sa chimichurri stáva vítaným spestrením jedálnička. Skvele sa hodí k rastlinným alternatívam mäsa alebo do rôznych zeleninových bowlov. Navyše neobsahuje žiadne pridané cukry ani konzervanty – je teda ideálny aj pre tých, ktorí dbajú na zloženie svojho jedla.
Pre tých, ktorí sa snažia obmedziť množstvo soli alebo tuku, existuje aj „light" verzia – jednoducho sa použije menej oleja a viac octu, prípadne sa časť oleja nahradí vodou.
Malý trik na záver
Nech už si zvolíte ktorýkoľvek chimichurri salsa recept, vždy myslite na to, že chuť by mala byť vyvážená – svieža, ľahko kyslá, ostrejšia, ale nie prehnane. Ak chcete omáčku zjemniť, pridajte trochu medu. Pre extra aromatický zážitok môžete vyskúšať aj kombináciu petržlenovej vňate s koriandrom alebo mätou. Kreativite sa medze nekladú.
Nech už sa teda rozhodnete doplniť grilovaného portobella, marinovať domáce tofu alebo len ochutiť pečené bataty, chimichurri omáčka vám otvorí dvere do sveta jednoduchej, zdravej a chutnej kuchyne. A možno zistíte, že v chladničke už bez nej nechcete byť.