facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako si pripraviť skvelé rolky z toastového chleba na oslavy

Rolky z toastového chleba - sladké aj slané variácie, ktoré si zamilujete

Je až neuveriteľné, koľko kreativity sa dá nájsť v obyčajnom krajci toastového chleba. V dobe, keď sa hľadajú jednoduché a rýchle recepty, ktoré zaujmú vzhľadom aj chuťou, prichádzajú na scénu rolky z toastového chleba – nápaditá pochúťka, ktorá zvládne zaujať hostí aj potešiť chuťové poháriky rodiny. Či už hľadáte sladké rolky ku káve alebo slané variácie na večerné maškrtenie, stačí pár ingrediencií, trocha fantázie a výsledok vás prekvapí.

Prečo sú toastové rolky tak obľúbené?

Predstavte si situáciu: máte doma zvyšný toastový chlieb, pár bežných surovín v špajzi a chuť na niečo dobré. Namiesto tradičných sendvičov alebo topiniek siahnete po valčeku, rozválate plátky chleba, naplníte ich podľa chuti a opečiete. Za niekoľko minút máte na tanieri chrumkavé, voňavé a na pohľad efektné rolky z toastového chleba, ktoré pôsobia ďaleko sofistikovanejšie, než ako jednoduchá je ich príprava.

Týmto spôsobom si možno pripraviť ako vymazlené predkrmy na slávnostnú tabuľu (napríklad do programu typu Prostřeno!), tak aj rýchle raňajky, večeru alebo dezert. Práve univerzálnosť tohto receptu – a tiež fakt, že sa skvele hodí na spracovanie zvyškov – robí z toastových rolek trend, ktorý sa v domácnostiach teší stále väčšej obľube.

Rýchle pohostenie na každú príležitosť

Slané smažené rolky z toastového chleba sú vynikajúcou voľbou, ak chcete rýchlo nasýtiť hostí alebo pripraviť chutnú večeru z ingrediencií, ktoré máte bežne doma. Naplniť ich môžete napríklad šunkou a syrom, restovanou zeleninou, vajíčkom alebo aj zvyšným kuracím mäsom. Dôležité je, že chlieb dobre prilne k náplni a pri opekaní krásne chrumká.

Základom je vždy plátok toastového chleba zbavený okrajov a rozváľaný na tenko. Vďaka tomu sa lepšie tvaruje a drží tvar. Potom sa naplní, pevne zroluje a opečie na panvici s trochou masla, prípadne sa môže obaliť v trojobale a smažiť ako rezeň. Výsledkom sú chrumkavé a sýte rolky, ktoré zmiznú z taniera skôr, než stačíte povedať „dobrú chuť".

Príklad z praxe? Na rodinnej oslave sa ako obľúbený hit ukázali rolky plnené smotanovým syrom, údeným lososom a kôprom. Nad očakávanie chutila aj verzia s pikantným hummusom a pečenou paprikou. Stačilo ich nakrájať na menšie špalíčky a podávať ako finger food. Efektné a pritom tak jednoduché.

Sladké potešenie – škoricové a ďalšie variácie

Keď príde na rad sladká chuť, ponúka toastový chlieb snáď ešte väčšie možnosti. Škoricové rolky z toastového chleba sa medzi dezertmi stali doslova virálnym hitom sociálnych sietí. A nie je divu. Predstavte si kombináciu voňavej škorice, masla a cukru – to všetko zabalené do chrumkavého pečiva, ktoré chutí ako domáci štrúdel, ale hotové je počas niekoľkých minút.

Netreba kysnuté cesto, žiadne zložité postupy. Stačí roztopiť maslo, zmiešať s cukrom a škoricou, touto zmesou potrieť rozváľaný plátok chleba, zrolovať a zľahka opiecť na panvici alebo v rúre. Kto chce rolky ešte vylepšiť, môže ich po opečení obaliť v škoricovom cukre alebo poliať vanilkovou polevou.

Pre deti sa dá pripraviť aj verzia s čokoládovým krémom, banánom alebo jemným tvarohom. Výsledkom sú sladké rolky z toastového chleba, ktoré potešia aj tie najmaškrtné jazýčky.

Triky, tipy a nápady pre perfektný výsledok

Napriek tomu, že je príprava toastových rolek jednoduchá, existuje niekoľko drobných trikov, ktoré zaručia perfektný výsledok:

  • Používajte svetlý toastový chlieb bez kôrky. Lepšie sa tvaruje a pečie rovnomerne.
  • Dôkladne rozváľajte každý plátok. Nejde len o vzhľad – tenký chlieb lepšie drží tvar a chrumká.
  • Nešetrite na tuku. Či už opečiete na masle alebo oleji, tuk dodá rolkám zlatistú farbu a chrumkavosť.
  • Nechajte rolku chvíľu odležať pred smažením. Náplň sa tak spojí s chlebom a nerozpadne sa.

A čo keď chcete rolky na studeno? Jednoducho ich nepečte, ale zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vychladnúť v chladničke. Skvele sa hodia na piknik alebo ako desiata do práce.

Rolky z toastového chleba v hlavnej úlohe – aj v slávnostnom menu

Nie je náhodou, že sa tieto rolky objavujú aj v programoch typu Prostřeno!. Sú atraktívne, ľahko prispôsobiteľné a umožňujú každému kuchárovi alebo kuchárke predviesť svoju kreativitu. Zatiaľ čo niekto ich naplní po taliansky sušenými paradajkami a mozzarellou, iný zvolí orientálnu inšpiráciu s kari kurčaťom a mangovým dipom.

Jedna z účastníčok programu napríklad stavila na „dezert zo zvyškov" – rolky s jablkovým pyré, škoricou a hrozienkami. Po upečení v rúre ich potrela tenkou vrstvou masla a posypala mandľovými lupienkami. Výsledok? Pochvala od všetkých hodnotiacich hostí.

V tom je kúzlo toastových rolek – dajú sa servírovať ako zaujímavý predkrm, výdatný hlavný chod aj sladká bodka na záver. A hoci sú jednoduché, pôsobia na tanieri premyslene a neotrelé.

Nápady, ktoré stoja za vyskúšanie

Keď neviete, čo podniknúť s obyčajným toastovým chlebom, skúste mu dať nový šmrnc niektorým z jednoduchých, ale zatracene chutných nápadov – napríklad si z neho urobte rolky na rôzne spôsoby. Môžete začať napríklad v stredomorskom štýle: tenké plátky paradajok, čerstvá mozzarella, lístky bazalky a trochu balzamikového krému – Caprese ako vyšité, len trochu inak. Ak ráno nestíhate a chcete mať rýchle raňajky do ruky, zabaľte do chleba klasiku – miešané vajcia, chrumkavú slaninu a syr a máte hotovo za pár minút.

Pre tú fit časť vás, čo sa trochu kroti s kalóriami, je tu svieža kombinácia avokáda, cottage syra a rukoly – chutné, ľahké a plné energie. A ak premýšľate, čím si osladiť popoludnie, pokojne stavte na sladkú variantu: plátky toustáku namažte mascarpone, pridajte čučoriedky a trochu citrónovej kôry – jednoduchý, ale parádny dezert. A nebojte, aj deti si prídu na svoje. Rolka s arašidovým maslom a banánom, obalená v čokoláde? To je jednoducho srdcovka pre malé maškrtníky. Toastový chlieb tak rozhodne nemusí byť len základom pre rýchlu topinku – s trochou kreativity mu dáte úplne nový život.

Vďaka týmto variáciám si každý nájde svoju obľúbenú kombináciu. Či už pripravujete večeru pre dvoch alebo plánujete pohostenie pre priateľov, rolky z toastového chleba sú zaručený spôsob, ako urobiť dojem. Navyše sú nenáročné na rozpočet a zvládne ich aj začiatočník v kuchyni.

Ako raz povedal známy francúzsky šéfkuchár Jacques Pépin: „Skvelá kuchyňa nie je o zložitosti, ale o myšlienke a láske k príprave." A práve toto vystihuje kúzlo jednoduchých, ale chutných toastových rolek.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat