facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Bravčové s cibuľou vám prinesú zážitok z domova na tanier

Vepřenky - zabudnutá klasika českej kuchyne sa vracia

Vepřenky. Slovo, ktoré u jedných vyvolá nostalgické spomienky na školskú jedáleň alebo bufet pri stanici, u druhých možno zdvihne obočie s otázkou: „To je čo?" A pritom ide o jedno z tých jedál, ktoré si zaslúžia viac pozornosti, než im v dnešnej dobe venujeme. Vepřenky, teda mleté mäso zapečené s bravčovou masťou a korením, sú dokonalou ukážkou toho, ako jednoduchá surovina môže byť základom výnimočnej chuti. A keď sa k nim pridá ešte opečená cibuľa, vzniká skutočná pochúťka.

V časoch, keď rastie záujem o tradičnú českú kuchyňu, kvalitné lokálne produkty a návrat ku koreňom, sa aj vepřenky dočkali svojej renesancie. Už dávno nie sú len lacnou večerou „za pár kaček", ale stále častejšie sa objavujú aj v ponuke remeselných výrobcov, bistier a dokonca aj delikatesných obchodov. Ako sa teda z vepřenky stala znovuobjavená lahôdka a kde ju ochutnať v najlepšej možnej podobe?

Vepřenky ako súčasť českej kulinárnej DNA

História vepřeniek nie je síce tak známa ako napríklad história sviečkovej alebo guláša, ale predsa patria k tým pokrmom, ktoré sa v Česku jedli od nepamäti. V každej dedinskej krčme, bufete alebo kantíne sa s nimi dalo stretnúť, často v sprievode chleba a horčice. Vepřenky boli jednoduché na prípravu, sýte a chutné. Spravidla išlo o zmes mletého mäsa (najčastejšie bravčového, niekedy aj s prímesou hovädzieho), soli, korenia, cesnaku a masti, ktorá sa upiekla do kompaktnej placky. Niekedy sa pridávala cibuľa, inokedy napríklad majoránka. V niektorých regiónoch je bežné podávať vepřenky aj s kyslou uhorkou alebo nakladanou zeleninou.

To, čo na nich bolo a je najpríťažlivejšie, je ich domácka chuť. Vepřenky totiž nie sú o presnom recepte – každá domácnosť má „ten svoj", a práve v týchto malých rozdieloch spočíva ich kúzlo. Pripomínajú nám domov, detstvo a hlavne časy, keď sa neplytvalo a z mäsa sa využilo skutočne všetko.

Ako spoznať tie najlepšie vepřenky?

V posledných rokoch sa objavuje čoraz viac drobných výrobcov, ktorí sa snažia o znovuoživenie tradičných potravín. A medzi nimi vepřenka rozhodne nezostáva pozadu. Najlepšie vepřenky dnes spoznáte podľa niekoľkých základných znakov – kvalitné mäso, poctivé korenie, žiadne konzervanty a primerané množstvo tuku.

Jedným z príkladov môže byť rodinná firma Koruna, ktorá si zakladá na tradičných receptoch a kvalitných surovinách. Ich Václavské vepřenky z Koruny sa v poslednej dobe tešia veľkému záujmu nielen vďaka chuti, ale aj spôsobu, akým sú vyrábané. Mäso pochádza z českých chovov, nie je zbytočne dotované dochucovadlami a výsledkom je chuťovo bohatá a zároveň jemná pochúťka, ktorá si zachováva autenticitu. Výrobca navyše ponúka aj variantu s cibuľou, ktorá je obľúbená medzi tými, ktorí hľadajú o niečo intenzívnejší chuťový zážitok.

Okrem Koruny existujú aj ďalší výrobcovia, ktorí sa snažia nadviazať na tradíciu. V niektorých regiónoch nájdete dokonca aj malé farmárske trhy, kde vepřenky majú svoje pevné miesto medzi klobásami a domácimi paštikami.

Vepřenky s cibuľou - malý detail, ktorý robí veľký rozdiel

A prečo práve vepřenky s cibuľou? Pretože práve opečená, skaramelizovaná cibuľa dodá vepřence hĺbku a sladkosť, ktorá skvele kontrastuje s mäsovou slanosťou. Tento nenápadný detail dokáže zmeniť obyčajnú vepřenku na niečo, čo pripomína gurmánsky zážitok. Vo vnútri šťavnaté, na povrchu ľahko chrumkavé a s cibuľovou dochuťou, ktorá zostáva na jazyku ešte dlho po poslednom súste.

Skúsenejší jedlíci odporúčajú podávať vepřenky s cibuľou napríklad s domácim chlebom pečeným na kvásku, pohárom kvasenej zeleniny a kvalitnou horčicou. Taká kombinácia je nielen chuťovo vyvážená, ale aj výživná. A ak máte príležitosť, skúste si takúto vepřenku rozpečenú na panvici s kvapkou masti – teplá verzia má ešte väčšie grády.

Vepřenky v modernom jedálničku

V dobe, keď sa čoraz viac ľudí snaží jesť zdravo a vyberajú si potraviny s ohľadom na pôvod a zloženie, môže byť vepřenka na prvý pohľad kontroverznou voľbou. Veď ide o mastný mäsový výrobok, ktorý rozhodne neaspiruje na titul „fitness potraviny". Ale realita je zložitejšia. Ak je vepřenka vyrobená z kvalitného mäsa, neobsahuje chemické konzervanty a jete ju s mierou, nie je na nej nič nezdravé. Naopak – môže byť súčasťou vyváženého jedálnička. Oproti priemyselne vyrábaným údeninám má často nižší obsah dusitanov a iných aditív.

Navyše dnes rastie obľuba tzv. nose-to-tail prístupu, kedy sa zviera využíva celé, a nie len „prémiové" časti. A práve vepřenky sú ukážkovým príkladom toho, ako možno spracovať mäso zmysluplne a s rešpektom k surovine – aj to je dôvod, prečo sa stávajú trendom aj medzi mladšou generáciou.

Príbeh z reálneho života - keď sa vepřenky objavia na svadbe

Zaujímavý príklad toho, ako sa vepřenky vracajú do povedomia, sa odohral nedávno na jednej svadbe v južných Čechách. Mladý pár, ktorý sa rozhodol pojať svadobnú hostinu netradične, si prial, aby jedlo odrážalo ich lásku k českej kuchyni. Namiesto klasického sviečkového menu si teda objednali u miestneho mäsiara vepřenky – klasické aj variantu s cibuľou – doplnené domácim chlebom, uhorkami a pivom z neďalekého pivovaru. Hostia boli nadšení. „Nikto nečakal, že také obyčajné jedlo môže byť také dobré," hovoril jeden z nich. „Bolo to ako vrátiť sa v čase. A pritom to bolo úplne nové."

Kde dnes hľadať poctivé vepřenky?

Ak vás článok inšpiroval a premýšľate, kde zohnať tie najlepšie vepřenky, možností je niekoľko. Okrem špecializovaných mäsiarstiev a farmárskych trhov sa stále častejšie objavujú aj v online obchodoch zameraných na lokálne a tradičné produkty. E-shop Ferwer, ktorý podporuje udržateľný životný štýl, je jedným z miest, kde sa tradičné potraviny ako vepřenky z Koruny stávajú súčasťou širšej filozofie – jesť lepšie, ekologickejšie a vedomejšie.

Či už si ich kúpite hotové, alebo sa rozhodnete skúsiť domácu variantu, jedno je isté: vepřenky majú čo ponúknuť. Sú dôkazom toho, že aj jedlá, ktoré sme považovali za obyčajné, môžu nadobudnúť úplne nový rozmer, keď sa k nim pristupuje s úctou, starostlivosťou a chuťou robiť veci dobre.

Možno je čas dať im druhú šancu. Pretože niekedy práve v tých najjednoduchších jedlách nájdeme to, čo sme celý čas hľadali – skutočnú chuť domova.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat