
Cviklový koláč ako zdravšia voľba pre váš dezert

Zdravšia sladkosť, ktorá prekvapí - kakaová buchta z červenej repy
Na prvý pohľad to môže znieť zvláštne – červená repa v buchte? Tento nenápadný koreň, ktorý máme často spojený skôr s nakladaným šalátom alebo borščom, sa už nejaký čas udomácňuje aj v modernej zdravej kuchyni. A nie je divu. Buchta z červenej repy totiž nie je len výživovo bohatá, ale aj prekvapivo chutná. A keď sa k nej pridá kakao alebo kvalitná horká čokoláda, vzniká neodolateľná kombinácia, ktorá poteší aj tých, ktorí inak zdravé dezerty veľmi nevyhľadávajú.
Červená repa má povesť superpotraviny – obsahuje betain, antioxidanty, železo, vlákninu i vitamín C. Jej sladkastá chuť a vláčnosť z nej navyše robia ideálnu ingredienciu nahrádzajúcu časť tuku alebo cukru v cestách. Vďaka tomu je zdravá buchta z červenej repy nielen výživnejšia, ale často aj ľahšia a menej kalorická než klasické múčniky.
Vyskúšajte naše prírodné produkty
Prečo piecť buchtu práve z červenej repy?
Predstavte si situáciu, keď túžite po niečom sladkom, ale nechcete si pokaziť jedálniček plný zeleniny, celozrnných obilnín a strukovín. Ideálnym riešením je práve jednoduchá buchta z červenej repy, ktorá spája potešenie s výživou.
Červená repa totiž nielenže dodá cestu krásne tmavý odtieň (ktorý ešte umocní kakao), ale aj prirodzenú sladkosť. Tým sa môže obmedziť množstvo pridaného cukru. Mnohé recepty dokonca umožňujú nahradiť maslo rozmixovanou repou, prípadne avokádom alebo rastlinným olejom, a vytvoriť tak aj vegánsku alebo bezmliečnu variantu.
Navyše – a to je možno najväčšie prekvapenie – buchta s repou chutí skvele aj deťom. Ak sa bojíte, že červená repa bude v dezerte cítiť, nemusíte mať obavy. Dobre pripravený recept zabezpečí, že jej chuť úplne splynie s ostatnými surovinami. Namiesto repového arómu vás privíta bohatá čokoládová vôňa, vláčna textúra a jemne sladká chuť.
Buchta z červenej repy – recept, ktorý si zamilujete
Keď sa povie kakaová buchta z červenej repy, mnohí si predstavia zložitý vegánsky výtvor, ktorý vyžaduje množstvo neznámych surovín. Opak je však pravdou. Základný recept je prekvapivo jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké červené repy (uvarené a olúpané)
- 100 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo kokosového)
- 150 g trstinového cukru (alebo xylitolu, prípadne banánu)
- 2 vajcia (možno nahradiť chia gelom pre vegánsku verziu)
- 150 g špaldovej múky (alebo celozrnnej pšeničnej)
- 50 g kvalitného kakaa
- 1 prášok do pečiva (bez fosfátov)
- štipka soli
- voliteľne: 50 g horkej čokolády alebo vlašských orechov
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Uvarenú repu nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte dohladka.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, potom prilievajte olej a vmiešajte repné pyré.
- V inej mise zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Suché ingrediencie postupne primiešavajte do tekutej zmesi.
- Ak chcete buchtu obohatiť, pridajte nasekanú čokoládu alebo orechy.
- Cesto vlejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte asi 30–40 minút (skúste špajľou).
- Nechajte vychladnúť a podávajte samotné alebo s jogurtovým prelivom.
Táto jednoduchá buchta z červenej repy je perfektnou voľbou pre každého, kto hľadá zdravšie alternatívy klasických múčnikov. Skvele sa hodí ako desiata do školy, sladká bodka po obede alebo napríklad ako výživné raňajky s bielym jogurtom a ovocím.
Inšpirácia z bežného života
Jedným z krásnych príkladov zapojenia červenej repy do sladkého pečenia je príbeh učiteľky Hany z Kladna, ktorá sa rozhodla priviesť svojich žiakov k lepším stravovacím návykom. Každý piatok nosila do školy „tajomný koláč", do ktorého vždy schovala nejakú neobvyklú zdravú ingredienciu – cuketu, avokádo alebo práve červenú repu. Keď deti raz ochutnali voňavú kakaovú buchtu a hádali, čo je tajnou zložkou, len málokto uhádol. „Repa? To by som do toho nikdy nepovedal!" zaznelo od jedného z ôsmakov s prekvapením. A presne to je kúzlo takého dezertu – je neočakávane lahodný, aj keď je plný zeleniny.
Takáto skúsenosť inšpiruje aj dospelých, ktorí sa snažia obmedziť rafinované cukry, zvýšiť podiel zeleniny v strave alebo jednoducho hľadajú nové chute. Okrem toho sa buchta z červenej repy bez problémov hodí aj do jedálnička bez laktózy alebo s obmedzením lepku, stačí upraviť múku alebo použiť bezlepkový prášok do pečiva.
Keď pečenie dáva zmysel – zdravo, chutne a s rešpektom k planéte
Používanie sezónnej zeleniny, ako je červená repa, má okrem zdravotného aj ekologický prínos. Repa rastie lokálne, nevyžaduje žiadne exotické zaobchádzanie, možno ju skladovať dlhé mesiace a nie je zaťažená vysokou uhlíkovou stopou ako tropické ovocie alebo dovážané suroviny. Okrem toho je lacná a dostupná takmer v každom obchode.
A práve takéto suroviny sa ideálne hodia pre každodenné udržateľné varenie – jednoduché, prirodzené a šetrné k telu aj k prírode. Ak navyše namiesto jednorazového pečiaceho papiera použijete silikónovú formu alebo znovu použiteľné podložky, môžete mať z pečenia ešte lepší pocit.
Podobne ako u iných receptov založených na menej obvyklých surovinách, aj tu platí, že fantázii sa medze nekladú. Môžete experimentovať so sladidlami (napríklad javorový sirup, datle alebo kokosový cukor), pridať korenie ako škoricu alebo kardamóm, alebo do cesta zamiešať strúhanú pomarančovú kôru. Výsledkom môže byť osobitá buchta z červenej repy na tisíc spôsobov, ktorá sa nikdy neomrzí.
Ako hovorí britská šéfkuchárka Anna Jonesová: „Jedlo je príbeh, ktorý si píšeme každý deň – nech je plný farieb, vôní a radosti." A červená repa v buchte je jedným z tých nádherne neočakávaných príbehov, ktoré stojí za to vyskúšať.