facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Espuma - ako sa ľahko stať majstrom vo výrobe domácej peny

Espuma. Slovo, ktoré v češtine môže znieť trochu exoticky, ale milovníci modernej gastronómie ho často vyslovujú s nadšením. Čo presne je espuma? Ako sa vyrába a na čo slúži? A prečo sa stala tak obľúbenou nielen v michelinských reštauráciách, ale aj v domácich kuchyniach všetkých, ktorí radi experimentujú?

Espuma pochádza zo španielčiny a v preklade znamená jednoducho „pena". Ale v kuchyni to nie je len taká obyčajná pena. Ide o ľahkú, vzdušnú emulziu, často pripravenú z prírodných surovín, ktorá sa pod tlakom vyšľahá do jemnej peny. Nejde ale o šľahačku, ako ju poznáme z bežnej kuchyne – espuma môže byť sladká, slaná, teplá alebo studená, a jej využitie je takmer neobmedzené. Od pien z čokolády či ovocia až po peny z parmezánu alebo hrášku, ktoré dodajú pokrmu moderný nádych a prekvapivú textúru.

Espuma - ako to celé začalo

Trend espum začal byť populárny v 90. rokoch, keď španielsky šéfkuchár Ferran Adrià zo slávnej reštaurácie El Bulli začal používať sýtené sifóny, teda tzv. espuma fľaše, na vytváranie nadýchaných pien, ktoré boli úplne nové nielen svojou konzistenciou, ale aj spôsobom, akým ovplyvňovali chuťové vnímanie. Namiesto masla alebo omáčok zrazu hostia dostávali na tanieri oblaky chutí, ktoré sa rozplývali na jazyku. Od tej doby si espuma našla cestu z haute cuisine do mnohých domácností.

Espuma nie je len o efektnom vzhľade. Pena má schopnosť zachytiť arómu a sústrediť chuť, čo v praxi znamená, že aj malá dávka espumy môže mať intenzívny kulinársky efekt. Navyše – a to ocenia najmä tí, ktorí sa snažia jesť zdravo – peny možno pripraviť bez tuku, bez cukru a s minimálnym množstvom kalórií, čo z nich robí skvelého spojenca modernej výživy.

Espuma doma - čo potrebujete?

Základom pre výrobu espumy je espuma fľaša, známa tiež ako sifón na šľahačku. Ten však nie je obyčajný – musí byť prispôsobený na prácu s plynovými bombičkami (najčastejšie N2O – oxid dusný), ktoré vytvárajú potrebný tlak na vyšľahanie zmesi do peny. Dôležité je tiež mať vhodné sítko, ktorým precedíte zmes pred naliatím do sifónu – akákoľvek nerozpustená časť by mohla ventil upchať.

A čo vlastne do fľaše patrí? To záleží len na fantázii. Espuma recept môže byť založený na ovocí, zelenine, syroch, bylinkách, čokoláde alebo smotane. Kľúčové je, aby zmes mala správnu konzistenciu – príliš riedka sa nevytvorí, príliš hustá neprejde tryskou. Často sa používa želatína, agar, lecitín alebo xanthan ako stabilizátory, ale aj bez nich možno vytvoriť mnoho skvelých pien.

Jedným z najjednoduchších domácich receptov je napríklad espuma z jahôd – stačí rozmixovať zrelé jahody s trochou cukru a citrónovou šťavou, precediť cez jemné sítko a naliať do sifónu. Po vychladení a aplikácii bombičky vznikne nadýchaná, ľahko kyslastá pena, ktorá sa skvele hodí ako dezert alebo doplnok k jogurtu.

Využitie espumy v kuchyni

Espuma recepty sú rozmanité, ale majú jedno spoločné – dokážu premeniť bežné jedlo na gastronomický zážitok. Sladké espumy nájdu svoje miesto v dezertoch, kde môžu nahradiť ťažké krémy alebo šľahačky. Skvele ladia s ovocím, zmrzlinou alebo sušienkami. Obľúbená je napríklad čokoládová espuma, ktorú možno pripraviť z rozpustenej horkej čokolády, smotany a trochy cukru. Výsledná pena je nadýchaná ako oblak, ale pritom intenzívne čokoládová.

Naopak, slané espumy môžu obohatiť hlavné jedlá – napríklad hrášková espuma s mätou ako doplnok ku grilovanému mäsu, pena z kozieho syra na pečenej repe alebo espuma z parmezánu k cestovinám. Takéto peny môžete servírovať aj ako amuse-bouche, teda drobný chuťový predkrm, ktorý naladí chuťové poháriky pred hlavným chodom.

Espumy si ale našli cestu aj mimo taniere – napríklad kávová espuma je zaujímavou alternatívou klasického cappuccina. Pripravíte ju zo silného espressa, trochy cukru a želatíny. Výsledná pena sa aplikuje na studený alebo teplý nápoj a dodáva mu originálny vzhľad aj arómu.

Espuma a zdravý životný štýl

V dobe, keď väčšina z nás hľadá cesty, ako jesť zdravšie, ale pritom sa nechce vzdať kulinárskeho potešenia, sa espuma javí ako ideálne riešenie. Vďaka vzdušnej konzistencii môže nahradiť tučné omáčky, dresingy alebo smotanové dezerty a pritom zachovať (alebo dokonca zvýrazniť) chuť. V jednej porcii espumy je často až o 70 % menej kalórií ako v tradičnej omáčke.

Zaujímavým príkladom môže byť reštaurácia, ktorá namiesto klasickej majonézy servírovala espumu z avokáda, citrónu a byliniek – chuťovo výrazná, ale oveľa ľahšia varianta dresingu, ktorý si hostia zamilovali. Espuma tak ponúka skvelú cestu, ako jesť chutne a zároveň zdravo.

Navyše umožňuje pracovať s prírodnými surovinami bez zbytočných aditív. Ovocné espumy možno pripraviť iba z čerstvého ovocia a trochy prírodného sladidla, zeleninové peny zas môžu byť zaujímavým spôsobom, ako do jedálneho lístka dostať viac vlákniny a vitamínov, bez toho aby si to človek vôbec všimol.

Pena ako forma umenia

Niet divu, že espuma si našla svoje miesto aj v oblasti food designu. Šéfkuchári ju využívajú ako prostriedok na vyjadrenie kreatívneho prístupu ku gastronómii. Pena môže na tanieri tvoriť štruktúru, kontrastovať s chrumkavými alebo pečenými prvkami, alebo dokonca niesť farbu a vôňu, ktorá celý vizuálny dojem pokrmu dotvára.

Ako hovorí známy britský kuchár Heston Blumenthal: „Jedlo nie je len o chuti, ale aj o emóciách, ktoré v nás vyvoláva." A práve espuma dokáže prekvapiť, prebudiť zvedavosť a ponúknuť nový spôsob, ako vnímať suroviny – nielen jazykom, ale aj očami a nosom.

Čo je espuma v kuchyni a prečo ju skúsiť?

Pre tých, ktorí sa radi púšťajú do netradičných kulinárskych dobrodružstiev, je espuma ideálnym nástrojom. Nejde len o trend alebo efektný trik – ide o spôsob, ako sa na varenie pozerať inak. S trochou trpezlivosti a správnym vybavením môže každý vytvoriť doma pokrmy, ktoré vyzerajú ako z luxusnej reštaurácie, ale sú zdravé, chutné a hravé.

A čo je najdôležitejšie – espumy bavia. Bavia ich tvoriť, ochutnávať aj zdieľať. Či už pripravíte šľahanú penu z manga k letnej torte, alebo nadýchanú zemiakovú espumu k pečeným rebrám, výsledok bude vždy pôsobivý.

Tak čo poviete, dáte espume šancu? Stačí kvalitná espuma fľaša, čerstvé suroviny a štipka fantázie. Vaša kuchyňa sa môže premeniť na laboratórium chutí – úplne bez chémie.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat