facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte čaro slaných palaciniek v slovenskej kuchyni

Slané palacinky - keď sa palacinky premenia na gurmánsky zážitok

Palacinky už dávno nie sú len sladká záležitosť s marmeládou alebo tvarohom. Slané palacinky sa stávajú čoraz populárnejšou alternatívou, ktorá otvára dvere nekonečnému množstvu chutí. Či už si ich pripravíte na obed, večeru alebo ako pohostenie pre priateľov, vždy ponúknu niečo viac než len obyčajné cesto a náplň. Ich variabilita, rýchla príprava a možnosť využiť suroviny, ktoré už máte doma, z nich robia ideálnu voľbu pre každého, kto hľadá inšpiráciu pre chutné jedlo.

Od Francúzska po slovenskú kuchyňu – slané palacinky vo svete

Keď sa povie francúzske palacinky na slano, väčšina gurmánov si okamžite vybaví legendárne „galettes". Tieto pohánkové palacinky pochádzajú z Bretónska a sú známe svojou výraznou chuťou a jednoduchým, ale rafinovaným spracovaním. Plnia sa syrom, šunkou, vajcom, špenátom alebo restovanou zeleninou. Francúzi ich podávajú ako hlavný chod – často s malou zeleninovou prílohou a suchým jablkovým muštom.

Príkladom môže byť jednoduchá galette „Complète", ktorá v sebe ukrýva plátok šunky, roztečený syr a vajce, ktorého žĺtok zostáva krásne tekutý. Cesto je chrumkavé, trošku orechové a dohromady s náplňou tvorí harmóniu, akú dokáže vytvoriť len francúzska kuchyňa.

Inšpiráciou sa ale nemusíme držať len v rámci Francúzska. Aj slovenská kuchyňa má k slaným palacinkám blízko – či už v podobe plnených palaciniek na slano, alebo tých zapekaných, ktoré svojou vôňou a chuťou pripomínajú domácu gratinovanú večeru.

Ako na cesto pre slané palacinky?

Príprava cesta pre palacinky na slano sa v zásade nelíši od toho sladkého. Základom je múka, vajce, mlieko a štipka soli. Ak ale chcete palacinky posunúť na vyššiu úroveň, môžete pridať aj ďalšie ingrediencie:

  • Pohánková múka pre rustikálnu chuť inšpirovanú Bretónskom
  • Celozrnná múka pre vyššiu výživovú hodnotu
  • Nastrúhaný parmezán alebo bylinky priamo do cesta pre zaujímavejšiu arómu

Cesto by malo byť tekutejšie než lievancové, ale zároveň dostatočne súdržné, aby sa dalo naliať na panvicu a rovnomerne roztiahnuť. Nechajte ho odpočinúť aspoň 20 minút – múka sa lepšie spojí a palacinky budú jemnejšie.

Plnené palacinky na slano – neobmedzený priestor pre fantáziu

Jedným z dôvodov, prečo sú slané plnené palacinky tak obľúbené, je ich absolútna univerzálnosť. Do náplní môžete využiť sezónnu zeleninu, zvyšky mäsa z predchádzajúcej večere alebo syry, ktoré čakajú v chladničke na svoje využitie. Výsledkom je pokrm, ktorý sa nikdy neomrzí.

Medzi obľúbené náplne rozhodne patria restovaná cibuľa so špenátom a ricottou, alebo napríklad kombinácia kuracieho mäsa s pórom zaliata syrovou omáčkou. Skvelou voľbou sú aj šampiňóny s cesnakom a trochou smotany, a kto má rád niečo svieže, toho poteší pečená zelenina s kozím syrom.

Jednoduchý trik: palacinku stačí naplniť, prehnúť do obálky alebo zrolovať a dať na chvíľu zapiecť – a vznikne zapečená slaná palacinka, ktorá v sebe ukrýva lahodné prekvapenie.

Zapečené palacinky - domáca klasika v modernom kabáte

Už naše babičky poznali čaro slaných zapečených palaciniek. Niekedy sa podávali v nedeľu ako ľahšia alternatíva k mäsu, inokedy slúžili ako večera, keď zostalo trochu omáčky z obeda. Dnes sa k nim vraciame s novými nápadmi a surovinami, ktoré reflektujú súčasný životný štýl – zdravší, rýchlejší a zároveň stále chutný.

Typický recept na zapečené palacinky vyzerá nasledovne: pripravíte slané palacinky, naplníte ich zmesou (napríklad hubovou), zrolujete, naskladáte do zapekacej misy, polejete bešamelom alebo paradajkovou omáčkou, posypete syrom a šup s nimi do rúry. Po 15 minútach máte na stole pokrm, ktorý vonia domovom.

Zaujímavosťou je, že podobný štýl jedla nájdeme aj v iných kultúrach – napríklad mexické enchiladas alebo talianske cannelloni. Palacinky tak dokazujú, akým univerzálnym základom môžu byť.

Slané palacinky ako súčasť zdravého životného štýlu

Na prvý pohľad sa to možno nezdá, ale slané palacinky môžu byť veľmi vyváženým a výživným jedlom. Záleží len na výbere surovín. Ak namiesto bielej múky použijete pohánkovú, špaldovú alebo bezlepkovú variantu, telo vám poďakuje. Náplň potom môže byť plná zeleniny, bielkovín a zdravých tukov – ideálna napríklad pre vegetariánov či športovcov.

Napríklad kombinácia pečeného baklažánu, cíceru a tahini omáčky vytvorí výborný vegánsky pokrm, ktorý zasýti a zároveň nezaťaží trávenie. Pre milovníkov syra a mäsa zase ponúknu pestrú paletu chutí napríklad údené tofu so špenátom, alebo kuracie mäso so sušenými paradajkami a mozzarellou.

Ako povedala slávna francúzska šéfkuchárka Julia Child: „Nikdy neodmietajte palacinku – je v nej viac možností, než sa zdá."

Recept ako základ kreativity

Ak hľadáte jednoduchý recept na slané palacinky, ktorý vám poslúži ako základ pre ďalšie kulinárske experimenty, tu je jeden z najosvedčenejších:

Základný recept na cesto:

  • 250 g hladkej múky (možno nahradiť pohánkovou alebo špaldovou)
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka (alebo rastlinnej alternatívy)
  • štipka soli
  • 1 lyžica olivového oleja

Všetko rozšľahajte do hladkého cesta a nechajte aspoň 20 minút odstáť. Palacinky pečte na kvalitnej nepriľnavej panvici z oboch strán dozlata.

Akonáhle máte hotové palacinky, môžete ich naplniť podľa nálady a chuti. Zapekajte v rúre, podávajte s dipom alebo servírujte s čerstvým šalátom.

Reálny príklad? Večera pre priateľov za 30 minút

Predstavte si situáciu: nečakane sa ozvú priatelia, že by za chvíľu prišli na pohár vína. V chladničke máte balenie syra, zvyšok šunky, pár cherry paradajok a trochu rukoly. V komore sa povaluje vrecúško špaldovej múky. Za 30 minút stihnete pripraviť cesto, upiecť palacinky, naplniť ich, zapiecť a ešte prestierať stôl. Výsledkom je pokrm, ktorý vyzerá sofistikovane, chutí skvele a pritom stál minimum úsilia aj peňazí.

Navyše, ak vám nejaké palacinky zostanú, môžete ich na druhý deň zabaliť deťom do školy alebo si ich vziať do práce ako rýchly obed. Sú totiž chutné aj za studena.

Či už sa rozhodnete pre tradičný francúzsky štýl, alebo experiment s slovenskou klasikou, palacinky na slano vám ponúknu viac než len ďalší recept. Sú priestorom pre kreativitu, jednoduchosťou v rušnom dni aj príležitosťou pohostiť blízkych niečím originálnym. A čo je najlepšie? Vždy sa po nich zapráši.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat