facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte kúzlo blinov a ich miesto v modernej kuchyni

Bliny - tradičný pokrm, ktorý chutí po stáročia

Bliny, niekedy nesprávne zamieňané za palacinky, sú výnimočne bohatým a symbolickým jedlom, ktoré má v ruskej kuchyni zvláštne miesto. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať ako obyčajné lievance, skrývajú v sebe históriu, slávnostnú hodnotu aj kultúrny význam. V poslednej dobe si bliny získavajú obľubu aj mimo krajín svojho pôvodu, a to nielen medzi milovníkmi netradičnej kuchyne, ale aj medzi tými, ktorí sa zaujímajú o pomalé varenie, poctivé suroviny a návrat k tradíciám.

Práve preto sú recepty na ruské bliny stále vyhľadávanejšie – či už túžite po autentickom zážitku z ruskej domácnosti, alebo chcete ozvláštniť slávnostný stôl niečím výnimočným. A ak sa vám pri slove „bliny" vybaví kaviár, nie ste sami. Bliny s kaviárom sú totiž jednou z najluxusnejších variant tohto pokrmu, ktorý sa v Rusku tradične podáva počas Maslenice – sviatku na rozlúčku so zimou.

Čo to vlastne sú bliny?

Na rozdiel od francúzskych krepov alebo českých palaciniek majú bliny špecifickú štruktúru a chuť, vďaka ktorej sú úplne jedinečné. Tradičné ruské bliny sa pripravujú z kysnutého cesta na báze pohánkovej alebo pšeničnej múky, často s podielom mlieka, kefíru alebo dokonca kyslej smotany. Výsledkom je jemné a zároveň vláčne cesto s mierne kyslou chuťou, ktoré sa pri pečení nadýchnutím premení na zlatavé lievance. Tie sa potom servírujú teplé, potierajú sa maslom, plnia rôznymi náplňami alebo sa podávajú na slano – najčastejšie práve s kaviárom, kyslou smotanou alebo údeným lososom.

Ale bliny nie sú len jedlom – sú symbolom pohostinnosti, hojnosti a slnka. Podľa starých slovanských tradícií mali okrúhle, zlatavé bliny tvar aj farbu slnka a pripravovali sa práve v období, keď sa oslavoval jeho návrat – počas týždenného sviatku Maslenica, ktorý predchádza pravoslávnemu pôstu.

Recept na tradičné ruské bliny

Základom je trpezlivosť. Ak si chcete pripraviť pravé bliny podľa ruského receptu, obrňte sa časom – cesto potrebuje kysnúť a správna príprava vám zaberie niekoľko hodín. Ale keď ochutnáte výsledok, budete vedieť, že to stálo za to.

Ingrediencie:

  • 500 ml teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (alebo pol sáčku sušeného)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 vajce
  • 200 g hladkej múky (ideálne pšeničnej, časť možno nahradiť pohánkovou)
  • štipka soli
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • olej alebo maslo na smaženie

Postup je jednoduchý, ale vyžaduje starostlivosť. Najprv sa z droždia, trochy cukru a časti mlieka pripraví kvások. Keď začne peniť, primieša sa zvyšok surovín a cesto sa nechá prikryté kysnúť – ideálne na teplom mieste, aspoň hodinu. Výsledné cesto by malo byť husté, ale stále tekuté, podobne ako na lievance. Na panvici potom smažíme malé, okrúhle placky dozlatista.

Servírovanie je kapitola sama o sebe. Vedľa klasiky, teda blinov s kaviárom a kyslou smotanou, existuje nespočet variant – sladké s čučoriedkami, medom alebo marmeládou, slané s rybou, hubami alebo mäsom. Fantázii sa medze nekladú.

Bliny ako slávnostné jedlo

V Rusku sa bliny spájajú predovšetkým so sviatkom Maslenica, ktorý je obdobou nášho fašiangy. Po celý týždeň sa pečú v každej domácnosti, a to v obrovskom množstve. Ľudia ich nosia susedom, priateľom, konajú sa blinové hostiny a súťaže. Je to obdobie radosti, veselosti a spoločného jedla, ktoré má za úlohu spojiť ľudí a pripraviť ich na nadchádzajúci pôst.

Ale bliny nie sú len sezónnou záležitosťou. V mnohých ruských domácnostiach sa pripravujú pravidelne – ako sobotňajšie raňajky, slávnostný predkrm alebo súčasť pohostenia pri významných príležitostiach. Práve vďaka tomu sa bliny recepty začali šíriť aj mimo Ruska a získali si obľubu naprieč Európou aj Amerikou.

Dnes sa s nimi môžeme stretnúť aj v modernom kabáte – servírované na drevenej doske s mikrozeleninou a vegánskym kaviárom, pripravené bez lepku alebo s rastlinným mliekom. Ale aj napriek týmto inováciám si zachovávajú svoju podstatu – sú jednoduché, poctivé a slávnostné zároveň.

Bliny s kaviárom

Jednou z najikonickejších variant sú práve bliny s kaviárom. Tradične sa používa čierny alebo červený kaviár (najčastejšie lososový), ktorý sa podáva na horúcom bline spolu s lyžičkou kyslej smotany a vetvičkou kôpru. Výsledkom je kombinácia jemného cesta, slanej delikátnej chuti a krémovosti, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších jazýčkov.

V luxusných reštauráciách sa takéto bliny často podávajú ako predkrm pri slávnostných hostinách, svadbách alebo vianočných večeriach. Ale nemusí ísť o nedostupnú delikatesu. Aj doma možno pripraviť jednoduché bliny s kaviárom, stačí kvalitné suroviny: čerstvé maslo, poctivá kyslá smotana a čerstvý alebo pasterizovaný kaviár podľa vašich možností.

Rodiny, ktoré raz vyskúšali túto kombináciu, sa k nej často vracajú ako k výnimočnému jedlu pre zvláštne príležitosti. A to aj vtedy, keď kaviár nahradia údeným pstruhom alebo vegánskou alternatívou.

Ako zaradiť bliny do modernej kuchyne?

Mnohým sa môže zdať, že tradičné jedlá, ako sú bliny, nemajú v modernom jedálničku miesto. Opak je ale pravdou. Ich univerzálnosť a jednoduchosť ich predurčujú k tomu, aby sa stali súčasťou každodennej aj slávnostnej kuchyne. Bliny recepty možno ľahko upraviť podľa aktuálnych stravovacích návykov – použiť bezlepkovú múku, rastlinné alternatívy mlieka, alebo ich pripraviť v sladkej verzii s čerstvým ovocím.

Napríklad v jednej českej rodine, ktorá sa snaží o sezónne a lokálne stravovanie, sa bliny stali súčasťou víkendových raňajok. Namiesto kaviáru používajú čerstvý tvaroh s pažítkou alebo domáce jablkové pyré. A práve v tom je ich kúzlo – prispôsobia sa každej kuchyni aj každej príležitosti.

Ako povedala ruská spisovateľka Ljudmila Ulická: „Bliny nie sú len jedlo. Sú to spomienky, zdieľanie, teplo a domov."

Bliny teda nie sú len kulinárskym výtvorom. Sú mostom medzi minulosťou a súčasnosťou, medzi tradíciou a inováciou. Či už ich pripravíte podľa autentického ruského receptu, alebo si vytvoríte ich vlastnú verziu, vždy prinesú na stôl viac než len chuť – prinesú príbeh.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat