facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte tajomstvo durianu a jeho výživové hodnoty

Durian - exotické ovocie, ktoré rozdeľuje svet

Keď sa povie "durian", väčšine ľudí, ktorí ho niekedy ochutnali, sa vybaví jediná vec – vôňa. Alebo skôr zápach, ako by povedali tí menej nadšení. Durian je jedným z najkontroverznejších plodov na svete. Niektorí ho milujú pre jeho krémovú textúru a bohatú chuť, iní sa mu oblúkom vyhýbajú kvôli jeho silnému aróme. Napriek tomu je to ovocie, ktoré si v juhovýchodnej Ázii vyslúžilo prezývku "kráľ ovocia" a hrá dôležitú úlohu nielen v miestnej kuchyni, ale aj v kultúre a ekonomike.

Durian je fascinujúci nielen svojimi zmyslovými extrémami, ale aj svojimi výživovými hodnotami, spôsobom pestovania a postupne rastúcou popularitou aj mimo Ázie – vrátane Slovenska. Ak vás láka spoznať svet exotických chutí, alebo hľadáte výnimočný darček pre milovníka netradičných zážitkov, durian môže byť presne tým pravým. Ale pozor – nie je to zážitok pre každého.

Čo je durian a prečo tak veľmi vonia (alebo skôr páchne)?

Durian je ovocie stromu z rodu Durio, najčastejšie druh Durio zibethinus, ktorý rastie v tropických oblastiach juhovýchodnej Ázie – najmä v Malajzii, Thajsku, Indonézii a na Filipínach. Plod môže vážiť až 4 kilogramy, má tvrdú ostnatú šupku, ktorá pripomína zbraň z fantasy sveta, a vo vnútri skrýva mäkkú, krémovú dužinu. Tá býva zafarbená od svetlo žltej po tmavo oranžovú podľa odrody.

A práve dužina je zdrojom notoricky známeho zápachu. Vedci identifikovali viac než 50 prchavých zlúčenín, ktoré sa v duriane nachádzajú – kombinácia síry, esterov, aldehydov a alkoholu tvorí arómu, ktorá bola prirovnaná k "zahnívajúcej cibuli", "zrejúcemu syru" alebo dokonca "kanalizácii". Niet divu, že durian je zakázaný v hoteloch, verejnej doprave aj na letiskách v mnohých častiach Ázie.

A napriek tomu – každý rok si milióny ľudí v Ázii túto pochúťku nenechajú ujsť. Prečo? Pretože napriek svojmu zápachu má durian ovocie prekvapivo jemnú, sladkú a plnú chuť, ktorá pripomína zmes banánov, vanilky, mandlí a smotany. Niektorí ho prirovnávajú k ochutenému pudingu. Tí, ktorí prekonajú prvý dojem, často tvrdia, že si durian doslova zamilovali.

Durian v kuchyni a tradičnej medicíne

V juhovýchodnej Ázii nie je durian len pochúťkou na trhoch. Je súčasťou mnohých receptov – podáva sa čerstvý, používa sa do zmrzliny, koláčov, palaciniek, smoothie a dokonca aj do slaných jedál. V niektorých oblastiach sa fermentovaný durian, známy ako tempoyak, pridáva do pikantných omáčok a polievok.

Okrem kulinárskeho využitia má durian svoje miesto aj v tradičnej medicíne. Podľa ľudového liečiteľstva má posilňovať organizmus, povzbudzovať libido a dokonca zmierňovať únavu. Vedecké štúdie ukazujú, že má vysoký obsah vitamínu C, draslíka, vlákniny a antioxidantov. Navyše obsahuje zdravé tuky, ktoré zasýtia a prispievajú k dlhšiemu pocitu nasýtenia.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Napriek tomu sa odporúča opatrnosť. Durian má pomerne vysokú kalorickú hodnotu a kvôli obsahu sírových zlúčenín sa neodporúča kombinácia s alkoholom – údajne môže viesť k nevoľnosti.

Kde kúpiť durian na Slovensku?

Zatiaľ čo v Bangkoku alebo Kuala Lumpure si môžete durian kúpiť na každom trhu, na Slovensku je situácia zložitejšia. Ačkoliv jeho popularita rastie, stále sa jedná o exotické a pomerne drahé ovocie, ktoré vyžaduje špeciálne zaobchádzanie.

V súčasnosti existuje niekoľko možností, kde durian kúpiť:

  • Ázijské potraviny vo väčších mestách – napr. v Bratislave, Košiciach alebo Žiline nájdete špecializované obchody s dovozom ovocia z Thajska a Vietnamu. Tam sa durian často predáva mrazený, vákuovo balený alebo ako pyré.
  • Online obchody s exotickým ovocím – niektoré e-shopy, vrátane ekologicky zameraných (ako je Ferwer), čas od času ponúkajú sezónny durian alebo sušené varianty. Tie majú výhodu dlhšej trvanlivosti a menšieho zápachu.
  • Farmárske trhy s exotickým tovarom – jedná sa skôr o príležitostné akcie, kde môžete ochutnať durian v menšom množstve alebo ako súčasť dezertu.

Pri nákupe durianu sa oplatí vedieť, že existujú rôzne odrody, z ktorých niektoré sú jemnejšie a sladšie, iné výrazné a štipľavé. Medzi najobľúbenejšie patrí thajský Monthong, malajský Musang King alebo indonézsky Petruk. Každá má svoje špecifické aróma a chuťový profil.

Ako sa durian je – a ako ho prežiť?

Durian sa konzumuje podobne ako avokádo. Po rozlúsknutí tvrdej šupky sa lyžičkou vyberá mäkká dužina. Vzhľadom na silu zápachu je rozumné jesť ho vonku alebo v dobre vetranej miestnosti. Mnohí ľudia odporúčajú zjesť ho čo najčerstvejší. Ak je zmrazený, je dobré ho nechať pozvoľna rozmrznúť pri izbovej teplote.

Zaujímavosťou je starý ázijský trik – po konzumácii durianu sa odporúča umyť si ruky vodou naliatou do prázdnej šupky. Údajne to pomáha odstrániť zápach z pokožky. Iní zase odporúčajú zapíjať durian vodou s trochou soli alebo pitím z kokosového orecha, aby sa zmiernili jeho "zahriavacie" účinky na telo.

A potom už je to len o chuti. Buď durian milujete, alebo nenávidíte – medzi tým veľa priestoru nie je. Nie je to ovocie, ktoré si dáte pri televízii ako jablko. Je to skôr rituál, zážitok a niekedy aj výzva.

Durian ako symbol trendu návratu k prírode

V posledných rokoch sa stále viac ľudí vracia k prírodným a pôvodným potravinám. V rámci tohto trendu rastie záujem aj o exotické superpotraviny – a durian nie je výnimkou. Je to ovocie bez priemyselného spracovania, s vysokým obsahom živín, ktoré ponúka silný senzorický zážitok – či už pozitívny, alebo negatívny.

Zaujímavé je, že s rastúcim záujmom o ekológiu a udržateľnosť sa začínajú objavovať aj durianové produkty z ekologického poľnohospodárstva. Odrody pestované bez pesticídov, v menších farmárskych podnikoch, kde sa kladie dôraz na biodiverzitu a prirodzený rast, sa objavujú aj na európskom trhu. Práve tu môžu ekologické obchody ako Ferwer zohrávať dôležitú úlohu – prinášajú spotrebiteľom nielen produkt, ale aj príbeh ľudí a prírody za ním.

Durian na Slovensku

Možno si pamätáte reportáž zo slovenskej televízie, kde moderátor ochutnával durian prvýkrát a skoro opustil štúdio. Alebo možno poznáte niekoho, kto si durian priniesol z dovolenky a potom sa ho snažil zbaviť, pretože mu doma "zasmrádol celý byt". Takéto historky sú bežné. A napriek tomu – aj na Slovensku si durian nachádza svoje miesto.

V jednej bratislavskej kaviarni sa tento rok na jar konala degustácia rôznych druhov durianu. Akcia bola vypredaná počas hodín. A reakcie? Smiech, grimasy, ale aj uznané prikyvovanie hlavou. Ako povedal jeden z účastníkov: „Zápach je hrozný, ale tá textúra a chuť – to je ako vanilkový krém s nádychom karamelu. Vážne som to nečakal."

Durian je skrátka ovocie s príbehom. Zložitým, rozporuplným, ale rozhodne nie nudným. A možno práve v tom spočíva jeho kúzlo. V dobe, keď hľadáme autenticitu, výnimočnosť a silné zážitky, môže aj tak kontroverzný plod nájsť svoje miesto na našom tanieri.

A tak až sa nabudúce budete pýtať, kde kúpiť durian na Slovensku, alebo či má zmysel ho vôbec skúšať, spomeňte si: niektoré veci sa nedajú vysvetliť – musia sa ochutnať.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat