
Prečo by ste mali zaradiť orzo do svojho jedálnička

Orzo, drobná cestovina v tvare zrniek ryže, je v slovenských kuchyniach stále pomerne neobjaveným pokladom. Pritom má čo ponúknuť – nielen svojou všestrannosťou, ale aj schopnosťou skvele doplniť ako tradičné, tak moderné pokrmy. Ak ste o ňom zatiaľ nepočuli, možno vás prekvapí, že nejde o obilninu, ako by jeho vzhľad napovedal, ale o malé cestoviny vyrábané z tvrdej pšenice. V talianskej kuchyni je známe pod názvom risoni, v gréckej ako kritharaki a v arabských krajinách zase ako lisān al-ʿuṣfūr – v preklade „vtáčí jazýček". Všade tam má svoje miesto. A možno je načase, aby si ho našlo aj u nás.
Čo je orzo a prečo ho zaradiť do jedálnička?
Orzo vyzerá ako kríženec ryže a klasických cestovín, ale chuťovo sa blíži viac cestovinám. Jeho výhodou je, že vďaka svojej veľkosti rýchlo zmäkne, a tak je varenie s ním otázkou niekoľkých minút. Vyrába sa z krupice z tvrdej pšenice (semoliny), čo mu dodáva zamatovú, ale pritom pevnú štruktúru – ideálnu do polievok, šalátov, rizota alebo zapekaných jedál.
V nutričnom zložení nájdeme podobné hodnoty ako u iných cestovín. Orzo je zdrojom komplexných sacharidov, dodáva energiu rovnomerne a na dlhší čas. V celozrnnej variante dokáže ponúknuť aj viac vlákniny a mikronutrientov ako horčík alebo fosfor. Hoci nejde o bezlepkovú potravinu, ľudia bez celiakie si ho môžu bez obáv dopriať v zdravom jedálničku.
V posledných rokoch sa orzo stáva obľúbenou alternatívou aj medzi vyznávačmi stredomorskej stravy. Tá je dlhodobo považovaná za jeden z najzdravších dietetických smerov na svete – a práve drobné cestoviny ako orzo v nej hrajú dôležitú úlohu. Skvele sa totiž hodí k zelenine, strukovinám, rybám aj olivovému oleju.
Použitie orza v kuchyni
Jednou z najväčších predností tejto nenápadnej cestoviny je jej univerzálnosť. Môžete ju pridať do horúcich polievok, kde vytvorí sýty základ, alebo ju nechať vychladnúť a primiešať do osviežujúceho letného šalátu s paradajkami, uhorkou a jogurtovým dresingom. V Grécku sa orzo často zapeká v pekáčoch s paradajkovou omáčkou a jahňacím mäsom – pokrm známy ako giouvetsi.
Obľúbenosťou stúpa aj tzv. „orzotto", čo je akási variácia na rizoto, kde sa namiesto ryže používa práve orzo. Výsledok je podobne krémový, ale príprava je mnohokrát rýchlejšia. Pri správnej technike totiž orzo vstrebá vývar rovnako ako ryža arborio, bez toho aby sa rozvarilo.
Pre inšpiráciu možno uviesť príklad z bežného pracovného týždňa. Predstavte si rodinu, ktorá po dlhom dni hľadá rýchlu večeru – niečo sýte, ale ľahké. Mama siahne po balení orzo cestovín, ktoré má v komore, pridá k nim restovanú cibuľu, špenát, cesnak a trochu smotany. Vznikne lahodné cestovinové rizoto s minimom práce a maximom chuti. Deti si pochutnajú a rodičia ocenia jednoduchosť prípravy.
Tipy, ako variť orzo bez chýb
Či už si orzo doprajete ako ľahkú prílohu alebo ho rovno postavíte do role hlavného jedla, jedno je isté – základom úspechu je jeho správna príprava. Varenie orza nie je žiadna veda, stačí ho ponoriť do dostatočného množstva osolenej vody, ako keď varíte obyčajné cestoviny, a nechať ho prebublávať nejakých osem až desať minút, kým nezmäkne na skus. Ak ale plánujete orzo použiť do nejakého krémového pokrmu, zvážte iný postup – skvele totiž funguje, keď sa varí rovno vo vývare alebo s ďalšími ingredienciami.
Pekne tak absorbuje chuť a zároveň prirodzene zahusťuje jedlo, čo v kuchyni vždy poteší. A ak ho chystáte do studeného šalátu, alebo sa bojíte, že sa vám zlepí, stačí ho po uvarení krátko prepláchnuť vodou. No a posledný trik – keď orzo plánujete zapekať, radšej ho nechajte trochu tvrdšie. V rúre totiž zmäkne úplne akurát, až sa spojí s ostatnými chuťami a doladí do dokonalosti.
Táto drobná cestovina má ešte jednu výhodu, ktorú ocení každý, kto rád plánuje dopredu – skvele sa hodí do meal prepu. Uvarené orzo vydrží v chladničke niekoľko dní a možno ho ľahko zapracovať do rôznych receptov – či už s grilovanou zeleninou, zvyškom pečenia alebo do krabičky do práce.
Obľúbený recept z orza
Aby sme orzo cestoviny predstavili v tom najlepšom svetle, nie je nič lepšie ako ukázať si konkrétny recept, ktorý si môžete ľahko pripraviť doma. Tento pokrm je ideálny pre vegetariánov, ale aj mäsožravci si ho môžu doplniť napríklad o pečené kura alebo opečené tofu.
Suroviny:
- 250 g orzo cestovín
- 1 menšia cibuľa, najemno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 100 g čerstvého listového špenátu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie (možno nahradiť rastlinnou)
- Olivový olej, soľ, korenie
- Parmezán alebo jeho rastlinná alternatíva (nepovinné)
Postup:
- V hlbšej panvici na olivovom oleji osmažte cibuľu dozlatova, pridajte cesnak a po chvíli aj šampiňóny. Restujte, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
- Prisypte orzo a krátko orestujte, aby sa obalilo v tuku a chutiach.
- Zalejte vývarom tak, aby cestoviny boli ponorené, a za občasného miešania varte, kým sa tekutina nevsiakne a orzo nezmäkne – asi 10 minút.
- Prilejte smotanu, pridajte špenát a dochuťte soľou a korením. Nechajte ešte 2–3 minúty povariť, kým sa špenát nerozpadne a pokrm nezhustne.
- Podávajte s hoblinkami parmezánu alebo výživovými kvasnicami pre vegánsku verziu.
Výsledkom je jemné a voňavé jedlo, ktoré sa hodí ako na teplý obed, tak aj do krabičky na ďalší deň. Výborne chutí aj za studena.
„Keď neviete, čo variť, siahnite po cestovinách – ale skúste to inak," hovorí známy taliansky šéfkuchár Massimo Bottura. Orzo je presne tá iná voľba, ktorá pritom nepôsobí exoticky ani zložito.
V čase, keď sa stále viac ľudí zaujíma o to, čo jedia, a hľadajú cesty, ako kombinovať chuť, výživu a jednoduchosť, sa orzo stáva malým pomocníkom s veľkým potenciálom. Môžete ho mať vždy po ruke, využiť v desiatkach receptov a objavovať s ním chute stredomorských aj domácich kuchýň.
Či už ho pridáte do polievky, šalátu alebo si z neho pripravíte hrejivý pokrm na lyžičku, jedno je isté – orzo cestoviny si zaslúžia miesto v každej modernej kuchyni.