facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Pripravte si ľahký a osviežujúci vietnamský kapustový šalát aj doma

Vietnamský kapustový šalát - svieža chuť Ďalekého východu na vašom tanieri

Vietnamská kuchyňa je známa svojou ľahkosťou, sviežosťou a dokonalou rovnováhou chutí. Jedným z jedál, ktoré tieto charakteristiky skvele vystihuje, je vietnamský kapustový šalát. Tento jednoduchý, ale neuveriteľne chutný pokrm spája chrumkavú zeleninu, aromatické bylinky a jemne pikantný dresing. V posledných rokoch si získava stále väčšiu obľubu aj u nás, a nie je divu – je ľahký, zdravý a hotový počas niekoľkých minút.

Ako chutí vietnamský kapustový šalát a prečo ho zaradiť do jedálnička?

Typický vietnamský kapustový šalát s mrkvou ponúka dokonalú súhru sladkej, kyslej, slanej a pikantnej chuti. Chrumkavá kapusta a čerstvá mrkva tvoria základ, ktorý sa dochucuje rybou omáčkou, limetkovou šťavou, cukrom a cesnakom. Výsledkom je osviežujúci šalát, ktorý skvele doplní grilované mäso, jarné závitky alebo ryžové jedlá. Navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú jesť zdravo, ale nechcú sa vzdať bohatej chuti.

Zaujímavosťou je, že v tradičnom vietnamskom poňatí nie je šalát považovaný za samostatné jedlo, ale skôr za prílohu alebo súčasť stola plného rôznorodých pokrmov. Napriek tomu si v dnešnej uponáhľanej dobe mnoho ľudí pripravuje vietnamský kapustový šalát recept aj samostatne, napríklad ako ľahký obed či večeru.

Vietnamský kapustový šalát recept krok za krokom

Ak si myslíte, že príprava skvelého šalátu musí byť zložitá vec, vietnamský kapustový šalát vás rýchlo vyvedie z omylu. Naozaj, potrebujete len pár základných surovín a nemusíte sa učiť žiadne náročné kuchárske techniky. Na tento svieži zázrak vám bude stačiť polovica menšej hlávky bielej kapusty, jedna väčšia mrkva, poriadna hrsť byliniek – ideálne mäty a koriandru, ktoré dodajú šalátu tú správnu šťavnatú vôňu –, 2 lyžice rybej omáčky a rovnaká dávka limetkovej šťavy pre perfektne vyváženú kyslosť.

Sladkosť potom doladíte lyžicou trstinového cukru. A ak to chcete trochu priostriť, pridajte aj strúčik cesnaku a červenú chilli papričku – to je však čisto na vás. Nakoniec, aby to všetko krásne chrumkalo a malo trochu orieškovú bodku, nezabudnite šalát posypať hrsťou pražených arašidov. Opravdu nič zložitého, zato efekt zaručený!

Najprv je potrebné kapustu nakrájať na veľmi tenké rezance. Mrkvu nastrúhame nahrubo, prípadne nakrájame na tenké prúžky. V mise zeleninu premiešame a pridáme natrhané bylinky. V menšej miske si pripravíme dresing – zmiešame rybiu omáčku, limetkovú šťavu, cukor, pretlačený cesnak a nadrobno nasekanú chilli papričku. Dresingom prelejeme zeleninu, dôkladne premiešame a necháme 10–15 minút odležať, aby sa chute prepojili. Pred podávaním posypeme nasekanými arašidmi.

Tento základný recept možno ľahko upraviť podľa chuti. Niektorí pridávajú plátky červenej cibule, nakladané zelené fazuľky, alebo tenké plátky kuracieho mäsa, aby šalát získal ešte väčšiu sýtosť.

Vietnamský kapustový šalát s mrkvou ako inšpirácia pre každodenné varenie

Možno si hovoríte, k čomu sa taký šalát vlastne hodí? Odpoveď je jednoduchá: takmer ku všetkému. Vietnamský kapustový šalát je skvelým doplnkom ku grilovanému mäsu, tofu alebo rybám. Dokáže osviežiť ťažšie pokrmy, ako je napríklad bravčové mäso na grile, ale zároveň môže byť ľahkým občerstvením počas horúcich letných dní.

Príklad z praxe? Predstavte si víkendovú grilovačku s priateľmi, kde namiesto tradičného zemiakového šalátu ponúknete svieži vietnamský kapustový šalát. Nielenže potešíte svojich hostí niečím netradičným, ale aj ich trávenie poďakuje za ľahšiu a zdravšiu prílohu.

Rovnako tak môže byť šalát skvelým riešením pre obed do práce. Stačí si ráno pripraviť porciu a vziať ju so sebou – vďaka tomu, že zelenina vďaka dresingu krásne zmäkne, bude šalát k obedu ešte chutnejší.

Tipy a triky, ako povýšiť vietnamský kapustový šalát na vyššiu úroveň

1. Používajte čo najčerstvejšie suroviny. Čerstvá kapusta a mladá mrkva sú základom, pretože dodajú šalátu správnu chrumkavosť a sviežosť.

2. Nebojte sa experimentovať s dresingom. Ak nemáte po ruke limetky, môžete použiť citróny. Pre vegánsku verziu môžete nahradiť rybiu omáčku sójovou omáčkou zmiešanou s trochou umeoctu.

3. Pridajte ďalšie ingrediencie. Nakladaná cibuľka, mungo klíčky alebo jemne opečené krevety dodajú šalátu nový rozmer.

4. Nebojte sa ostrejšej chuti. Malé množstvo chilli papričky alebo pár kvapiek srirachy môže šalát príjemne oživiť, ak máte radi pikantné jedlá.

5. Naservírujte štýlovo. Vietnamský kapustový šalát krásne vyzerá posypaný nasekanými bylinkami a arašidmi. Ak ho podávate na slávnostnej tabuli, pridajte aj plátky limetky na ozdobu.

Ako hovorí známy vietnamský šéfkuchár Luke Nguyen: „Jedlo by malo byť nielen chutné, ale aj krásne na pohľad." A práve vietnamský kapustový šalát túto filozofiu dokonale napĺňa.

Vietnamský kapustový šalát ako súčasť zdravého životného štýlu

V dnešnej dobe, keď sa stále viac ľudí obracia k ľahkej a prirodzenej strave, predstavuje vietnamský kapustový šalát s mrkvou ideálnu voľbu. Je prirodzene bezlepkový, nízkokalorický a plný vitamínov A, C a K. Vďaka vláknine z čerstvej zeleniny podporuje dobré trávenie a dlhodobý pocit sýtosti.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Okrem toho jeho príprava nezaťažuje životné prostredie – väčšina ingrediencií je lokálna a ľahko dostupná aj v bio kvalite. Ak teda dbáte na udržateľný životný štýl, zaradenie tohto pokrmu do jedálnička je logickým krokom.

Zaujímavosťou je, že v tradičnej vietnamskej medicíne je kapusta považovaná za potravinu, ktorá ochladzuje telo, čo je ideálne najmä v letných mesiacoch. Mrkva potom dodáva sladkosť a energiu, bez toho, aby zaťažovala organizmus.

Pri pravidelnom zaradení šalátu do jedálnička nielen prospejete svojmu zdraviu, ale tiež obohatíte svoju kuchyňu o nové chute a vône, ktoré možno ešte nepoznáte.

Vietnamský kapustový šalát je teda oveľa viac než len príloha – je to malý kúsok vietnamskej kultúry a životnej filozofie, ktorá kladie dôraz na rovnováhu, sviežosť a radosť z jedla. Tak prečo si ho nepripraviť ešte dnes?

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat