facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Pripravte si vlastné raw tyčinky a potešte svoje chuťové poháriky

Raw tyčinky - domáce recepty plné energie a bez zbytočnej chémie

V dnešnej uponáhľanej dobe hľadáme spôsoby, ako jesť zdravo, chutne a zároveň rýchlo. Jednou z obľúbených možností sú raw tyčinky, teda nepečené energetické snacky z prírodných surovín. Neobsahujú rafinovaný cukor, konzervanty ani umelé farbivá – a napriek tomu dokážu dodať telu potrebnú energiu napríklad po tréningu, v práci alebo na cestách. A čo je najlepšie? Vyrobiť si ich doma nie je vôbec zložité.

V obchodoch dnes nájdeme nespočetné množstvo raw tyčiniek rôznych značiek, chutí a tvarov. Napriek tomu majú tie domáce jednu veľkú výhodu – presne vieme, čo obsahujú. Môžeme si zvoliť vlastnú kombináciu surovín, prispôsobiť ich potravinovým intoleranciám, dietným obmedzeniam alebo jednoducho len osobnej chuti. A navyše – domáca výroba je obvykle lacnejšia.

Čo sú to raw tyčinky a prečo sú tak obľúbené?

Raw tyčinky (alebo tiež „nepečené" či „živé" tyčinky) sú snacky pripravené z prírodných surovín bez tepelnej úpravy. Najčastejšie sa skladajú zo sušeného ovocia (najčastejšie datlí), orechov, semienok a niekedy aj obilnín bez lepku. Výhodou je, že sa ich zloženie prirodzene prispôsobuje životnému štýlu – či už ste vegáni, celiatici, športovci alebo len chcete jesť čistejšie, raw tyčinky budú skvelou voľbou.

Základnou surovinou je často datľová pasta, ktorá je nielen sladká, ale aj výživná. Je prirodzeným zdrojom energie, bohatá na vlákninu a draslík, a zároveň výborne drží všetky ostatné ingrediencie pohromade. Preto sa recepty ako raw tyčinky z datľovej pasty stali synonymom pre zdravý, rýchly snack.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako si doma pripraviť raw tyčinky? Nie je potrebné nič zložité

Základom väčšiny receptov je kombinácia datlí, orechov a ďalších prísad podľa chuti. Nie je potrebné piecť, variť ani zložito spracovávať. Stačí mixér, chvíľka času a trocha kreativity. Nasledujúci recept na raw müsli tyčinky je skvelý ako základ, ktorý si každý môže upraviť podľa seba.

Domáce raw müsli tyčinky s datľovou pastou

Ingrediencie:

  • 200 g datlí (alebo hotovej datľovej pasty)
  • 100 g mandlí alebo vlašských orechov
  • 100 g bezlepkových ovsených vločiek
  • 2 lyžice chia semienok
  • 2 lyžice ľanových semienok
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • štipka soli
  • voliteľné: sušené ovocie, kakaové nibsy, škorica, vanilka, kokos

Postup:

  1. Ak používate sušené datle, namočte ich na 10 minút do teplej vody, aby zmäkli. Potom ich rozmixujte na hladkú pastu.
  2. V mixéri nahrubo nasekajte orechy a vločky – nie úplne na prach, lepšie je, keď zostanú kúsky.
  3. Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady – ideálne rukou, aby sa zmes spojila.
  4. Vzniknutú hmotu preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a stlačte do tvaru obdĺžnika o výške cca 1,5 cm.
  5. Dajte do chladničky aspoň na dve hodiny. Potom nakrájajte na tyčinky.
  6. Skladujte v chladničke až týždeň, v mrazničke aj dlhšie.

Takto pripravené raw tyčinky z datlí sú nielen výživné, ale aj úžasne univerzálne. Ak namiesto ovsených vločiek pridáte viac semienok alebo kokos, vznikne bezlepková verzia. Pridaním raw kakaa a trochu vanilky vykúzlite čokoládovú variantu, ideálnu ako zdravý dezert.

Raw tyčinky ako doplnok aktívneho životného štýlu

Nejde ale len o chuť a jednoduchosť. Raw tyčinky, a zvlášť tie doma pripravované, predstavujú rýchly zdroj energie bez výkyvov cukru v krvi. Vďaka vláknine, zdravým tukom a prírodným cukrom z ovocia nespúšťajú prudké glykemické reakcie ako bežné sladkosti.

Športovci ich často volia pred alebo po tréningu, pretože nezaťažujú trávenie a napriek tomu dodajú silu. Ale nielen športovci – majú svoje miesto aj v kancelárii, na výletoch alebo ako zdravá alternatíva detskej desiaty. Kto niekedy skúsil ponúknuť datľovú tyčinku trojročnému dieťaťu namiesto sušienky, vie, aké príjemne prekvapenie môže byť výsledok.

Jedna mamička z Prahy si napríklad začala vyrábať svoje vlastné raw tyčinky, pretože jej syn trpí intoleranciou na lepok aj laktózu. Dnes už má celú zbierku receptov – od tyčiniek s arašidovým maslom až po variantu s čučoriedkami a konopnými semienkami. „Už ani nekupujem priemyselné sladkosti. Tyčinky si dávame na desiatu, berieme ich na ihrisko aj na túry. A hlavne – malý ich miluje," hovorí.

Aké sú ďalšie obľúbené kombinácie?

Keď sa rozhodnete pustiť do domácej výroby raw tyčiniek, čoskoro zistíte, že možnosti sú naozaj široké – a práve v tom spočíva celé ich kúzlo. Nemusíte sa báť, že by ste niečo pokazili, pretože kombinácia surovín je takmer nekonečná a experimentovanie je niečo, čo k tomu jednoducho patrí. Ak však hľadáte nejakú prvú inšpiráciu, môžete skúsiť napríklad klasiku v podobe kakaovo-kokosových raw tyčiniek, na ktoré budete potrebovať datle, kešu orechy, raw kakao, strúhaný kokos a kvapku kokosového oleja pre jemnosť.

Ak vás láka niečo sviežejšie, tak citrónovo-makové tyčinky sú parádna voľba – stačia vám datle, mandle, poriadna dávka citrónovej šťavy a kôry a k tomu trocha maku, ktorý tomu dodá nečakanú zábavnú štruktúru. Pre tých, ktorí hľadajú niečo trochu výdatnejšie, tu máme variantu proteínových tyčiniek, kde hlavnú úlohu hrá datľová pasta, mandľové maslo, rastlinný proteín a pár chia semienok pre extra silu. A ak máte chuť skúsiť niečo jesenné, tak si určite obľúbite raw tyčinky s tekvicovými semienkami – potrebujete len datle, tekvicové semienka, štipku škorice a pár sušených sliviek, ktoré tomu dodajú úžasnú šťavnatosť. Stačí si vybrať podľa chuti a potom už len užívať to nekonečné kombinovanie a vymýšľanie vlastných verzií!

Nech už zvolíte akúkoľvek chuť, vždy ide o skvelý spôsob, ako dostať do stravy viac vlákniny, zdravých tukov a vitamínov bez zbytočného cukru a chémie.

Na čo si dať pri výrobe pozor?

Pri výrobe raw tyčiniek je dôležité dbať na kvalitu surovín – zvlášť pokiaľ ide o orechy a semienka. Mali by byť čerstvé, nesolené a ideálne bio. Datľová pasta by nemala obsahovať pridaný cukor – kvalitná je hustá, tmavá a vonia karamelovo.

Niektoré suroviny môžu byť problematické pri skladovaní – napríklad čerstvé ovocie môže tyčinky rýchlo pokaziť. Preto používajte sušené plody alebo dobre odvodnené ingrediencie. A ak plánujete tyčinky brať na cesty, zvoľte menej „mäkkú" verziu, ktorá vydrží aj bez chladenia.

A nakoniec – nezabudnite na chuť. Raw neznamená nudný. Práve naopak. S pomocou korenia ako škorica, vanilka, kardamóm alebo kakao sa dajú vytvoriť naozaj gurmánske kúsky, ktoré oslnia aj tých, ktorí bežne po zdravej výžive nesiahnu.

„Zdravé jedlo nemusí byť kompromis. Môže byť radosťou." Táto veta vystihuje, prečo sú raw tyčinky tak obľúbené – pretože spájajú jednoduchosť s chuťou a výživou. A čo viac, ich výroba je zábavná, kreatívna a zapojiť sa do nej môžu aj deti.

Nech už teda hľadáte nový recept na raw tyčinky, alebo skúšate raw tyčinky z datlí prvýkrát, verte, že s niekoľkými základnými surovinami, mixérom a trochou fantázie dokážete vytvoriť snacky, ktoré budú nielen zdravé, ale aj naozaj dobré.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat