facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Recept na marhuľové chutney ako zdravý doplnok k akémukoľvek jedlu

V horúcich letných dňoch, keď marhule dozrievajú do sýto oranžovej farby a voňajú z diaľky, prichádza ich najkrajší okamih. Tie najlepšie sa samozrejme zjedia priamo zo stromu, ale čo s tými zrelšími, ktoré by sa do druhého dňa pokazili? Riešením môže byť výnimočné chuťové dobrodružstvo – napríklad marhuľové čatní, známe tiež ako marhuľové chutney. Tento pikantne sladký indický pokrm sa skvele hodí nielen k exotickým jedlám, ale aj ako netradičný doplnok k grilovaniu alebo k syrom.

Na čo je vlastne marhuľové čatní dobré?

Možno si hovoríte: prečo by som mal k marhuliam pridávať cibuľu, ocot a chilli? Odpoveď je jednoduchá – práve vďaka týmto kontrastom vzniká komplexné dochucovadlo, ktoré dokáže povýšiť aj obyčajné jedlo na gurmánsky zážitok. Marhuľové čatní s chilli dokáže pozdvihnúť obyčajný plátok pečeného tofu, skvele doplní plesňové i kozie syry a dokonca si rozumie aj s vegánskymi burgermi alebo pečenou zeleninou.

Na rozdiel od tradičných marmelád sa chutney nevarí do úplného zhustnutia a nepridáva sa doň pektín – výsledkom je skôr hustá omáčka s kúskami ovocia a zeleniny, ktoré si zachovávajú textúru. Spája v sebe sladkosť marhúľ, štipľavosť korenia, kyslosť octu a napríklad aj ostrosť cesnaku či zázvoru. Vďaka tomu pôsobí na chuťové bunky ako malá explózia.

Jedným z najväčších benefitov tohto receptu je jeho variabilita. Základ tvorí len pár surovín, ale je úplne na vás, ako ostro alebo sladko ho pojmete. Možno ho zavariť a uchovávať po celý rok, alebo pripraviť malú dávku na víkendové posedenie s priateľmi pri grile. Poďme sa teda pozrieť na osvedčený recept na marhuľové chutney, ktorý si môžete prispôsobiť podľa seba.

Recept na domáce marhuľové chutney s chilli

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých marhúľ (ideálne domácich alebo bio)
  • 1 väčšia cibuľa (žltá alebo červená)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru (1–2 cm)
  • 1 červená chilli paprička (alebo viac podľa chuti)
  • 150 ml jablčného octu
  • 200 g trstinového cukru
  • 1 lyžička horčičných semienok
  • 1/2 lyžičky rímskeho kmínu
  • soľ podľa chuti

Marhule najprv umyte, vykôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak a zázvor nastrúhajte a chilli nakrájajte na tenké kolieska (kto nemá rád príliš ostré, môže odstrániť semienka).

V hrnci rozohrejte trochu oleja a najprv opražte cibuľu. Pridajte cesnak, zázvor a chilli, a krátko osmažte do uvoľnenia vône. Potom prisypte korenie – horčičné semienka a rímsky kmín – a nechajte ich rozvoňať. Následne pridajte marhule, cukor a ocot, premiešajte a priveďte k varu. Stiahnite plameň a nechajte len mierne prebublávať asi 45–60 minút, kým zmes nezhustne.

Občas premiešajte a na konci dochuťte soľou. Hotové marhuľové čatní by malo mať konzistenciu hustejšej marmelády, ale s viditeľnými kúskami ovocia a cibule.

Ak ho chcete uchovávať dlhšiu dobu, ešte horúce ho nalejte do sterilizovaných pohárov a otočte dnom hore. V chladničke však vydrží aj bez zavarovania niekoľko týždňov.

Inšpirácia z kuchyne – ako chutney využiť naplno?

Okrem klasických spôsobov podávania, ako je príloha k pečenému mäsu alebo grilovanej zelenine, sa marhuľové čatní s chilli skvele hodí aj do modernej kuchyne. Napríklad v kombinácii s cícerovými fašírkami dodá jedlu šťavu aj jemnú pikantnosť. Možno ho pridať do sendvičov namiesto majonézy, alebo použiť ako dip k nachos či chrumkavým krekrom. V Indii sa čatní často podáva s plackami naan, ale v slovenskej kuchyni si svoje miesto nájde aj vedľa zemiakových placiek alebo pečenej tekvice.

V praxi to môže vyzerať napríklad takto: pripravíte si jednoduché vegánske tapas – kúsky pečenej cukety a baklažánu, pár olív, plátky tvrdého syra a k tomu malé mištičky s rôznymi dipmi. Vedľa hummusu a paradajkovej salsy zaradíte aj marhuľové chutney, ktoré okamžite upúta svojou farbou a vôňou. Hostia sa budú pýtať, čo to je, a keď ochutnajú, nebudú chcieť prestať.

Jedna čitateľka blogu kedysi napísala: „Zavretá pohárik tohto čatní je ako malý poklad. Keď príde nečakaná návšteva, stačí ho otvoriť, pridať pár sušienok a syr – a máte luxusné pohostenie počas piatich minút." A presne takto chutney funguje – ako záchrana i ozdoba každého stola.

Prečo práve marhule?

Marhule nie sú len chutné a šťavnaté, ale prinášajú aj rad zdravotných benefitov. Obsahujú betakarotén, vitamín C, draslík a vlákninu. Navyše sú prirodzene sladké, čo znižuje potrebu pridávať veľké množstvo cukru. V kombinácii s octom a korením vytvárajú vyvážený profil chutí, ktorý je príjemný aj pre tých, ktorí bežne pálivé jedlá nepreferujú.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

A aj keď nie ste fanúšikmi chilli, môžete si recept upraviť podľa seba – buď celkom vynechať pálivú zložku, alebo naopak pridať ďalšie druhy korenia ako škoricu, klinček alebo kardamóm, čím vznikne viac „vianočná" varianta chutney, ideálna napríklad k syrom s modrou plesňou.

Výhodou je, že recept nevyžaduje žiadne neobvyklé ingrediencie – väčšinu z nich má človek bežne doma. A ak sa vám nechce tráviť čas varením, ale túžite po podobnej chuti, môžete sa pozrieť aj na ponuku prírodných bio čatní v e-shopoch zameraných na ekologické potraviny. Niektoré značky ponúkajú aj hotové marhuľové chutney s certifikátom organického pôvodu a bez pridaného cukru.

Chutney ako súčasť udržateľnej kuchyne

Ešte jeden dôvod, prečo sa do prípravy marhuľového chutney pustiť, je jeho udržateľnosť. Práve tento recept pomáha spracovať prezreté, mäkké alebo esteticky nedokonalé marhule, ktoré by inak skončili v koši. V dobe, keď téma zero waste a šetrného zaobchádzania s potravinami získava stále väčšiu dôležitosť, je aj taký „malý" čin cenným príspevkom. Navyše nemusíte používať marhule z dovozu – v lete ich je na Slovensku dostatok a často sa dajú zohnať od miestnych pestovateľov bez obalu a za dobrú cenu.

Týmto spôsobom teda nielen že vytvoríte chutný a originálny doplnok ku každému jedlu, ale podporíte aj lokálnu produkciu a prediďete zbytočnému plytvaniu. A čo je na tom najlepšie? Každá dávka chutney bude trochu iná – inak sladká, inak ostrá, podľa toho, aké marhule použijete a aké korenie zvolíte.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že marhuľové chutney je len nejaký výstrelok z exotickej kuchyne, ktorý si nájde miesto len v pár moderných domácnostiach. Ale v skutočnosti ide o mimoriadne všestranný, zdravý a chutný spôsob, ako využiť sezónnu úrodu – a zároveň si vyrobiť niečo, čo v sebe spája prírodu, starostlivosť a radosť z jedla.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat