
Žabie huby ako nostalgická pochúťka, ktorá spája generácie

Sladké i slané „žabie huby" - recepty, ktoré potešia nielen pamätníkov
V českej kuchyni sa nájde množstvo pôvabných názvov pre tradičné pokrmy, ktoré v sebe nesú štipku nostalgie. Jedným z takých je aj „žabie huby". Pre niekoho úsmevné označenie, pre iného spomienka na detstvo, keď formičky na žabie pusinky zdobili babičkin stôl pri každom sviatku. Tento nenápadný druh cukroviniek však zažíva drobnú renesanciu – a nielen vo svojej sladkej podobe. Žabie huby sa totiž dajú pripraviť aj naslano a môžu sa stať nečakaným spestrením slávnostného stola alebo originálnym pohostením pre hostí.
Čo sú vlastne žabie huby?
Pod názvom žabie huby sa skrýva typ cukroviniek alebo slaného pečiva, ktoré sa tvaruje v špeciálnych kovových formičkách podobných tým na pracny. Na rozdiel od pracen sa ale formičky na žabie huby neotáčajú po upečení dnom hore. Tvar pripomínajúci široko otvorené ústa či práve „žabiu pusu" zostáva dominantným znakom aj po upečení a často sa ešte zvýrazňuje farebným krémom, náplňou alebo posypom. Pri sladkých cukrovinkách sa spájajú dve škrupinky maslového cesta maslovým alebo pudingovým krémom, pri slaných variantoch prichádza k slovu napríklad nátierka, syr alebo bylinkové maslo.
V minulosti patrili žabie huby medzi obľúbené druhy sviatočných cukroviniek. Dnes sa do popredia dostávajú znovu, a to aj vďaka rastúcemu záujmu o tradičné české recepty v modernom kabáte. Sú totiž nielen chutné, ale aj esteticky zaujímavé – a keď sa správne naplnia a naaranžujú, vyzerajú na stole naozaj efektne.
Sladké žabie huby - nostalgia, ktorá chutí aj dnešným deťom
Sladké žabie huby sú v podstate druhom slepovaných cukroviniek. Cesto býva podobné lineckému: maslové, jemné, s nádychom vanilky a citrónovej kôry. Keď sa upečie vo formičkách a nechá vychladnúť, spájajú sa dve polovice k sebe krémom. Obľúbený je klasický maslový krém zo žĺtkov a práškového cukru, ale chutí aj vanilkový pudingový krém alebo jemný mascarpone krém s kvapkou rumu.
Recept na klasické sladké žabie huby:
- 250 g hladkej múky
- 170 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- nastrúhaná citrónová kôra
- vanilkový cukor
Z týchto surovín sa vypracuje hladké cesto, ktoré sa nechá odležať v chladničke aspoň hodinu. Potom sa vtlačuje do formičiek a pečie na 170 °C asi 8–10 minút do zlatista. Po vychladnutí sa spájajú krémom a môžu sa obaliť v práškovom cukre alebo namočiť do čokolády.
Zaujímavosťou je, že niektoré rodiny majú formičky na žabie huby po generácie – a hoci sa na trhu už dnes nové formy dajú zohnať, mnoho ľudí trvá práve na tých starých, cínových, ktoré majú „dušu". To potvrdzuje aj pani Mária z Jihlavy, ktorá pravidelne pečie žabie huby už viac než štyridsať rokov: „Bez nich si neviem predstaviť Vianoce. Vnuci im hovoria pusinky a vždy ich chcú s čokoládou."
Keď cukrovinky nie sú na sladko - slané žabie huby ako originálna chuťovka
Málokto vie, že žabie huby sa dajú pripraviť aj v slanej verzii. Namiesto sladkého cesta prichádza na rad cesto syrové, bylinkové alebo dokonca lístkové. Výsledkom je drobné pečivo, ktoré sa dá plniť krémovým syrom, údenou nátierkou alebo napríklad hummusom. Hodí sa na oslavy, ako pohostenie k poháriku vína alebo napríklad na piknik.
Recept na slané žabie huby so syrovo-bylinkovou náplňou:
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. gouda alebo čedar)
- štipka soli
- lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu
Cesto sa spracuje podobne ako pri sladkej variante – vyvaľká sa a vtlačuje do formičiek. Pečie sa na 180 °C asi 10–12 minút. Po vychladnutí sa plní napríklad zmesou lučiny, cesnaku a pažítky alebo nátierkovým maslom a kúskom sušeného rajčiny. Ak chcete zapôsobiť, môžete hotové „huby" ozdobiť mikrobylinkami alebo kvapkou balzamového krému.
Slané žabie pusinky sú výborným doplnkom k vínu alebo ako predkrm na slávnostnom stole. Ich príprava síce zaberie určitý čas, ale výsledok stojí za to. Navyše môžete experimentovať s náplňami podľa vlastnej chuti – od vegánskych nátierok až po paštéty.
Tradície, ktoré spájajú generácie
Žabie huby, či už sladké alebo slané, v sebe nesú niečo viac než len chuť. Sú pripomienkou dôb, keď sa na pečenie cukroviniek schádzali celé rodiny, keď bolo bežné piecť aj desať druhov cukroviniek a formičky sa dedili z generácie na generáciu. Dnes, keď je často preferovaná jednoduchosť a rýchlosť, môžu tieto drobné krehké kúsky fungovať ako príjemné spomalenie a návrat ku koreňom.
Zároveň ale nie je dôvod držať sa striktne starých receptov. Aj tradičné žabie huby možno upraviť do modernej podoby – použiť celozrnnú múku, pridať rastlinné alternatívy masla či mlieka, alebo ich pripraviť bezlepkovo. Možnosti sú takmer neobmedzené.
A čo keď formičky nemáte? Dnes už sa dajú kúpiť nové, kovové i silikónové – niektoré dokonca v bio kvalite. Alebo si môžete poradiť aj improvizovane, napríklad s pomocou malých muffinových formičiek, ktoré cesto podobne vytvarujú.
Žabie huby ako súčasť ekologickejšej domácnosti
Prekvapivo aj taká pečiaca drobnosť, ako sú žabie huby, môže zapadnúť do konceptu udržateľného životného štýlu. Používanie starých formičiek po babičke je krásnym príkladom upcyklácie a minimalizmu. Navyše, keď si človek pripraví domáce cukrovinky z kvalitných, lokálnych surovín, vyhne sa zbytočnému plastu z obalov zo supermarketu a má väčšiu kontrolu nad tým, čo konzumuje.
Ak sa rozhodnete pre vegánsku variantu, môžete klasické maslo nahradiť rastlinným – napríklad kokosovým tukom alebo rastlinným margarínom bez palmového oleja. Mlieko nahradí ovsený nápoj a vaječný žĺtok možno nahradiť ľanovým „vajíčkom" zo semienok a vody. Výsledok možno nebude úplne identický, ale rozhodne bude stáť za ochutnanie.
Z perspektívy zero waste sa oplatí cesto pripraviť vo väčšom množstve a upiecť viac druhov pečiva naraz. Zvyšky cesta sa dajú ľahko zamraziť alebo použiť do iného receptu. A ak cukrovinky zostanú? Sladké žabie huby možno rozmixovať a použiť ako základ pre domáce cheesecakes alebo dezerty do pohárikov.
Malé pečivo s veľkou osobnosťou
Žabie huby nie sú len ďalšou položkou do zoznamu vianočných cukroviniek. Sú to malé jedlé poklady, ktoré dokážu potešiť, prekvapiť aj zaspomínať. Či už ich pripravíte v sladkej verzii s krémom a cukrom, alebo naslano s bylinkami a syrom, vždy im bude patriť čestné miesto na stole – a možno aj v srdci tých, ktorí ich ochutnajú.
V dobe, keď sa stále viac ľudí vracia ku kvalitným a premysleným receptom, majú žabie huby rozhodne čo ponúknuť. A kto vie – možno sa stanú novou klasikou, ktorú raz budú piecť aj vaše deti.