facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 75 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Zažite kúzlo kôprovej polievky a skúste ju s chuťou pripraviť

Kôprová polievka trochu inak - prečo si zamilovať kôprovú polievku

Kôprová polievka. Dve slová, ktoré v mnohých domácnostiach vyvolávajú silné emócie. Pre niekoho nostalgia po detstve, pre iného nočná mora školskej jedálne. A potom je tu skupina, ktorá ju zbožňuje – krémovú, voňavú, jemne kyslú a plnú sviežej zelene. Napriek tomu, že sa často skrýva v tieni slávnejšej kôprovej omáčky, práve kôprová polievka s vajíčkami si zaslúži väčšiu pozornosť. Nielen vďaka svojej jednoduchosti, ale aj vďaka tomu, že pri správnej príprave dokáže ohúriť aj tých najväčších odporcov kôpru.

Tradičná chuť, ktorá má čo ponúknuť aj dnes

Keď sa povie kôprová polievka, mnohým príde na myseľ obraz hlbokého taniera s jemne zeleným obsahom, v ktorom plávajú na kúsky nakrájané vajíčka. Je to jedlo, ktoré sa v českých kuchyniach pripravovalo už generácie, často ako spôsob, ako zužitkovať prebytky kôpru zo záhrady. Kôpor nielenže dodáva polievke charakteristickú chuť, ale zároveň je aj bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. V kombinácii s vývarom a vajíčkami tak vzniká nielen chutná, ale aj výživná polievka.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

V súčasnosti, keď sa stále viac ľudí obracia k zdravšej a prirodzenejšej strave, zažíva kôprová polievka tichý návrat. A to aj vďaka tomu, že ju možno ľahko pripraviť v odľahčenej vegetariánskej, bezlepkovej alebo dokonca vegánskej verzii.

Kôprová polievka s vajíčkom - klasika, ktorá nikdy nesklame

Jeden z najbežnejších receptov je práve kôprová polievka s vajíčkom. Vajcia do polievky najčastejšie pridávame natvrdo – buď ich do hotovej polievky nakrájame, alebo priamo počas varenia do nej rozklepneme celé vajce a necháme ho vo vývare zraziť. Tým získa polievka nielen viac bielkovín, ale aj bohatšiu štruktúru.

Skúsme si predstaviť bežný jesenný deň – vonku je sychravo a v kuchyni sa na platni varí hrniec s jemne bublajúcou polievkou. Vôňa cesnaku, masla a kôpru sa nesie po miestnosti, a keď pridáte rozklepnuté vajce, začne sa v polievke tvoriť hebká štruktúra, ktorá sa jemne spája s kyslosťou octu alebo citróna. Výsledok? Kôprová polievka, ktorá zahreje aj na duši.

Recept, ktorý zvládne každý

Najväčšie kúzlo kôprovej polievky spočíva v jej jednoduchosti. Kôprová polievka – recept je ľahko zapamätateľný a nevyžaduje žiadne komplikované ingrediencie. Stačí pár základných surovín a chuť domáceho jedla je na svete.

Základný recept na kôprovú polievku s vajíčkom:

  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky (možno nahradiť bezlepkovou alternatívou)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • hrsť čerstvého kôpru (alebo 2 lyžice sušeného)
  • soľ, korenie
  • ocot alebo citrónová šťava podľa chuti

Na masle speníme múku, vytvoríme svetlú zápražku a zalejeme ju vývarom. Pridáme pretlačený cesnak, privedieme k varu a varíme asi 10 minút. Potom pridáme nasekaný kôpor a podľa chuti okyslíme. Na záver rozklepneme vajcia priamo do vriacej polievky a miešame, kým sa zrazené vajcia nerozptýlia. Osolíme, okoreníme a podávame. Môžeme ozdobiť ďalšou lyžičkou čerstvého kôpru alebo kvapkou smotany.

Táto verzia je ideálna aj ako kôprová polievka pre deti, pretože je jemná, ľahko stráviteľná a výživná. Deti často odmietajú jedlá s výraznými bylinkami, ale ak sa kôpor naseká na jemno a polievka sa zjemní trochou smotany, stáva sa z nej obľúbený obed, ktorý uspokojí aj tie najmenšie jazýčky.

A čo keď kôpor nemáme práve poruke?

Ak dávate prednosť sezónnym alebo lokálnym surovinám, môže sa stať, že čerstvý kôpor nebude v obchode vždy k dispozícii. V takom prípade skvele poslúži aj sušený kôpor, ktorý síce nemá tak sviežu vôňu ako ten čerstvý, ale stále dodá polievke potrebnú chuť. Alternatívou môže byť aj mrazený kôpor – ak nájdete v lete na trhu krásne zväzky, stačí ich nasekať a zamraziť na zimu. Využijete ich nielen do polievok, ale napríklad aj do šalátov alebo nátierok.

Kôprová polievka v modernom poňatí

Zaujímavé je, že aj tradičné pokrmy ako je kôprovka, si nachádzajú cestu do moderných kuchýň. Food blogeri, kuchári aj bežní domáci kuchári experimentujú s rôznymi variáciami – napríklad kôprová polievka so zemiakmi a vajíčkami, alebo vegánska verzia s rastlinným mliekom a tofu namiesto vajec. Takéto recepty sú dôkazom, že aj na prvý pohľad jednoduché jedlo možno pretvoriť do niečoho nečakane sofistikovaného.

V poslednej dobe sa na sociálnych sieťach objavujú aj verzie kôprových polievok inšpirované škandinávskou kuchyňou, kde sa kôpor hojne využíva v spojení s rybami. Pridaním kúskov údeného lososa alebo domáceho nakladaného syra tak môžete premeniť obyčajnú polievku na slávnostný predkrm.

Kôprová polievka - jedlo s príbehom

Snáď každý z nás má na kôprovú polievku nejakú spomienku. A práve osobné príbehy často robia z tradičných receptov niečo oveľa viac než len jedlo. Jedna mamička zo stredných Čiech si spomínala, ako jej babička varila kôprovku každé pondelok. "Pokaždé sme vedeli, čo bude na obed, už podľa vône, ktorá sa niesla z kuchyne. A aj keď som vtedy kôpor nemala rada, s babičkinou polievkou som ho začala milovať," hovorí s úsmevom.

A o tom to je. Kôprová polievka nie je len pokrm. Je to súčasť rodinnej tradície, spomienok a domácej pohody. Je to jedlo, ktoré sa dedí z generácie na generáciu, a napriek tomu, že sa mení náš životný štýl aj kulinárske trendy, jej kúzlo zostáva.

V dnešnej dobe, keď tak veľmi hľadáme rovnováhu medzi zdravím a chuťou, medzi tradíciou a inováciou, môže byť práve táto skromná polievka odpoveďou. Či už si ju pripravíte presne podľa receptu babičky, alebo jej dáte nový moderný šmrnc, jedno je isté – kôprová polievka má svoje miesto na českom stole právom.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat