facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako si užiť fit makovec a pritom neprísť o skvelú chuť

Prečo je makovník nové "fit” potešenie?

Keď sa povie makovník, väčšina z nás si okamžite vybaví voňavý, nadýchaný koláč z detstva, ktorý babička vytiahla z rúry a položila na stôl vedľa šálky čaju. Ale čo ak existuje spôsob, ako si tento tradičný český dezert dopriať v modernejšej, zdravšej verzii, bez toho, aby sme sa vzdali jeho charakteristickej chuti? Práve to ponúka takzvaný „fit makovník", ktorý si získava čoraz väčšiu popularitu medzi tými, ktorí dbajú na svoje zdravie, ale zároveň si nechcú odopierať pôžitky života.

V čase, keď sa stále viac ľudí zaujíma o to, čo jedia, a snažia sa o vyvážený životný štýl, prichádza čas prehodnotiť aj naše obľúbené recepty. Nahradiť biely cukor javorovým sirupom, klasickú pšeničnú múku ovsenou alebo špaldovou, pridať čerstvé ovocie a rastlinný tuk namiesto masla – to všetko môže viesť k výsledku, ktorý je nielen chutnejší, ale aj výživovo hodnotnejší. A práve zdravý makovník je ukážkovým príkladom, ako jednoduchou úpravou vznikne nový recept, ktorý spája tradíciu s modernou výživou.

Mak – superpotravina, ktorú často podceňujeme

Mak má v českej kuchyni pevné miesto. Vedeli ste ale, že okrem skvelej chuti ponúka aj radu zdravotných benefitov? Obsahuje veľké množstvo vápnika – dokonca viac než mlieko – a ďalej horčík, železo, fosfor a zinok. Vďaka obsahu zdravých tukov a vlákniny podporuje trávenie a navodzuje dlhodobý pocit sýtosti. Nie je teda divu, že sa stáva kľúčovou surovinou v mnohých zdravých receptoch.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príkladom môže byť rodina z Ostravy, ktorá sa snaží obmedziť cukor vo svojom jedálničku. Namiesto kupovaných sušienok si každú nedeľu pečú vlastné dezerty a ich obľúbeným sa stal práve fit makovník s jablkami. „Deti si ho berú aj do školy ako desiatu, pretože je sladký vďaka jablkám a medu, ale zároveň viem, že neobsahuje žiadne zbytočné prísady," hovorí pani Jana, mama dvoch školákov.

Fit makovník s jablkami

Čo robí túto verziu makovníka tak výnimočnou, je kombinácia mletého maku a strúhaných jabĺk. Jablká dodávajú vláčnosť, prírodnú sladkosť a navyše aj dávku vitamínu C a antioxidantov. Ak navyše zvolíte kvalitné bio jablká, môžete si byť istí, že jete naozaj to najlepšie.

Recept na makovník vo fit verzii s jablkami je prekvapivo jednoduchý. Základom je mletý mak, vajíčka, rastlinné mlieko, kvalitné sladidlo (napr. med, javorový alebo datľový sirup), ovsená alebo špaldová múka a samozrejme jablká. Voliteľne môžete pridať škoricu, citrónovú kôru alebo nasekané orechy – chuťové variácie sú prakticky nekonečné.

Jedná sa tak nielen o skvelý dezert, ale aj o výživné raňajky alebo desiatu. Vďaka vyššiemu obsahu bielkovín a vlákniny sa hodí aj pre tých, ktorí športujú alebo držia určité diétné režimy.

Čo robí makovník „fit"?

Mnoho ľudí si pod pojmom „fit recept" predstaví len nízky obsah kalórií. Ale v skutočnosti ide skôr o kvalitu surovín a ich výživovú hodnotu. U zdravého makovníka je kľúčové:

  • Použiť celozrnnú múku, ktorá obsahuje viac vlákniny a minerálov než klasická biela.
  • Vynechať rafinovaný cukor a nahradiť ho prírodnými sladidlami – ideálne v primeranom množstve.
  • Uprednostniť rastlinné tuky alebo kvalitné rastlinné oleje, ako je napríklad kokosový olej.
  • Pridať čerstvé ovocie – jablká sú ideálne, ale dobre fungujú aj hrušky, slivky alebo čučoriedky.
  • Využiť silu orechov, semienok alebo ovsených vločiek na nutričné obohatenie.

Práve táto kombinácia robí z makovníka nielen zdravšiu voľbu, ale aj chuťovo zaujímavejší a pestrejší dezert.

Makovník fit recept: jednoduchý, chutný a overený

Pre tých, ktorí hľadajú konkrétnu inšpiráciu, je tu jeden z overených receptov na fit makovník s jablkami, ktorý možno ľahko upraviť podľa vlastných preferencií.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 150 g mletého maku
  • 120 g strúhaných jabĺk
  • 80 g ovsenej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva (bezfosfátového)
  • 3 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • 100 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové, ovsené)
  • 2 lyžice kokosového oleja (rozpusteného)
  • štipka škorice, prípadne kôra z bio citróna

Všetky suroviny zmiešate v mise, nalejete do vymastenej formy (alebo vystlanej papierom na pečenie) a pečiete v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút. Hotový koláč spoznáte podľa zlatavého okraja a suchej špajdle.

Táto verzia je nielen jednoduchá na prípravu, ale tiež skvelo skladovateľná – vydrží v chladničke niekoľko dní a dá sa aj zmraziť.

Keď zdravé neznamená nudné

Mnoho ľudí sa stále domnieva, že zdravé pečenie je kompromis – menej cukru znamená menej chuti, celozrnná múka spôsobí hutnú konzistenciu a všetko bez masla stratí kúzlo. Ale realita je opačná. Moderné zdravé recepty sú postavené na chuti, textúre aj výžive.

Podľa výživovej poradkyne Margit Slimákovej nie je potrebné sa báť nahrádzania tradičných surovín: „Keď viete, prečo danú surovinu meníte, a máte k dispozícii kvalitné alternatívy, výsledok nie je kompromis, ale zlepšenie." A práve tak je to s makovníkom. Vďaka jednoduchým úpravám sa stáva plnohodnotnou súčasťou jedálnička, nie iba sladkou odmenou.

Fit makovník ako súčasť každodenného života

Napadlo vás niekedy vziať si k popoludňajšej káve niečo sladké a zároveň výživné bez výčitiek? Práve makovník vo fit verzii je ideálnou voľbou. Skvelo sa hodí ku káve, ako súčasť raňajkového bufetu, ale aj ako desiata do práce alebo na výlet.

Či už ste aktívny športovec, mama na materskej alebo niekto, kto len hľadá zdravšie alternatívy ku klasickým koláčom, fit makovník s jablkami je odpoveďou. Je to pečenie bez stresu, bez výčitiek a predovšetkým s chuťou.

Že by sa aj vaša babička divila, ako môže známy recept chutiť tak sviežo a pritom tak dôverne? Vyskúšajte ho raz – a možno sa stane stálicou aj vo vašej domácnosti.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat