facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako využiť top recepty z kuracích pŕs pre rýchle varenie

Kuracie prsia na sto spôsobov - chutné, rýchle a zdravé nápady pre každý deň

Kuracie prsia patria medzi stálice slovenských kuchýň. Sú ľahké, dobre stráviteľné, bohaté na bielkoviny a majú neutrálnu chuť, ktorú možno ľahko premeniť na nespočet lahodných podôb. Práve vďaka tejto univerzálnosti sa z nich stali obľúbené suroviny nielen v diétnom stravovaní, ale aj v bežnom rodinnom varení. Či už hľadáte rýchlu večeru po práci alebo slávnostný obed pre návštevu, stačí siahnuť po kuracích prsiach – a nechať sa inšpirovať.

Pripraviť chutné jedlo z kuracích pŕs nemusí byť žiadna veda. Stačí pár základných surovín, trocha kreativity a správna kombinácia príloh. V článku nájdete najlepšie recepty z kuracích pŕs so zemiakmi, ryžou i lahodnými omáčkami, ktoré si zamilujete nielen pre ich chuť, ale aj jednoduchosť prípravy.

Zemiaky a kuracie prsia – klasika, ktorá nesklame

Jedna z najobľúbenejších kombinácií v slovenských domácnostiach je kura so zemiakmi. A nie je sa čomu diviť – zemiaky sú ľahko dostupné, lacné a výborne sa dopĺňajú s jemným kuracím mäsom. Či už zvolíte pečené, varené alebo šťuchané, dobre pripravené kuracie prso so zemiakovou prílohou je stávka na istotu.

Jednoduchý recept, ktorý nikdy nesklame? Kuracie prsia na bylinkách s pečenými zemiakmi. Stačí mäso osoliť, okoreniť, posypať rozmarínom a tymianom, pokvapkať olivovým olejom a nechať piecť približne 25 minút pri 180 °C. K tomu pripravte zemiaky nakrájané na mesiačiky, ktoré posypete paprikou, cesnakom a bylinkami. Všetko sa pečie súčasne na jednom plechu – jednoduché, rýchle a pritom efektné.

Ak túžite po trochu slávnostnejšej verzii, vyskúšajte kuracie prsia plnené špenátom a ricottou, podávané s jemnou zemiakovou kašou. Plnenie kuracích pŕs síce znie zložito, ale v skutočnosti stačí mäso pozdĺžne rozrezať, naplniť zmesou špenátu a ricotty, zabezpečiť špáradlom a opiecť na panvici. Potom dokončiť v rúre. Porcia ako z reštaurácie – s minimom námahy.

Omáčky, ktoré dajú mäsu dušu

Kuracie prsia sú niekedy neprávom považované za nevýrazné. Stačí však pridať dobrú omáčku – a rázom sa z nich stane delikatesa. Krémové, paradajkové, horčicové, hubové alebo smotanové – výber je naozaj široký.

Jedným z najobľúbenejších receptov je kuracie mäso na smotane s dijonskou horčicou. Recept je jednoduchý: na panvici opražíte kuracie prsia do zlatista, vyberiete ich a na výpeku zosklovatie cibuľu, pridáte lyžičku dijonskej horčice, podlejete smotanou a necháte prevrieť. Do omáčky vrátite mäso a necháte dusiť pár minút. Výsledkom je jemné a krémové jedlo, ktoré sa hodí ako k zemiakom, tak k ryži.

Nemenej populárna je papriková omáčka, ktorá sa hodí nielen k kuraciemu mäsu, ale aj k ďalším druhom hydiny. Na panvici osmažte cibuľu, pridajte sladkú papriku, paradajkový pretlak a vývar. Nakoniec zjemnite smotanou. Omáčka je hotová počas pár minút, chuťovo výrazná a ideálne dopĺňa prírodné kuracie mäso.

Zaujímavou alternatívou je tiež kokosová omáčka s kari a limetkou. Táto exotická varianta osloví predovšetkým milovníkov ázijskej kuchyne. Stačí opražiť mäso, pridať kari pastu, kokosové mlieko, limetkovú šťavu a trochu cukru – a počas 15 minút máte chuťovo neotrepané jedlo, ktoré prekvapí aj náročných stravníkov.

Ryža ako skvelý partner pre každodenné varenie

Ak hľadáte ľahkú a zároveň výživnú variantu, stávka na kuracie prsia s ryžou je tou správnou voľbou. Ryža je skvelá voľba pre tých, ktorí chcú jesť zdravo, ale zároveň sa nechcú vzdať chutného jedla. Navyše je jednoduchá na prípravu a dobre nasáva chute omáčok i korenia.

Jedným z top receptov s kuracím mäsom a ryžou je jednoduché rizoto. Opražte mäso na panvici, pridajte ryžu, zeleninu podľa chuti (napr. hrášok, kukuricu, mrkvu), zalejte vývarom a nechajte dusiť. Na záver pridajte trochu parmezánu a lyžicu masla. Výsledkom je krémovo jemné jedlo plné chuti, ktoré zasýti a poteší. Rizoto sa dá navyše obmieňať podľa sezóny i aktuálnych zásob v chladničke.

Vynikajúce sú aj tzv. "jednopanvové jedlá", ktoré šetria čas i riad. Kuracie kúsky, cibuľa, cesnak, kúsok papriky a ryža – to všetko sa varí v jednej panvici, podliate vývarom a korenené podľa chuti. Za 30 minút máte pripravené plnohodnotné jedlo, ktoré si môžete ľahko prispôsobiť podľa momentálnej nálady.

Kto túži po niečom ľahšom, môže vyskúšať pečené kuracie prsia servírované na zeleninovom lôžku s jazmínovou alebo basmati ryžou. Ľahké korenenie, trocha citrónovej šťavy a čerstvé bylinky urobia z bežného jedla zážitok – ideálne na letné dni, keď je chuť na niečo svieže.

Keď varenie zachraňuje deň

Príkladom z reálneho života môže byť príbeh Anety, maminky dvoch detí, ktorá každý deň bojuje s časom medzi prácou, škôlkou a domácnosťou. „Často som večer tak unavená, že na varenie nezostáva energia. Ale kuracie prsia ma vždycky zachránia. Mám ich v chladničke skoro stále a viem, že počas pol hodiny z nich vykúzlim večeru, ktorú zjedia aj tí najväčší vyberavci," hovorí Aneta. Jej obľúbený recept? Kuracie rezance s ryžou a zeleninou na sladkokyslý spôsob – rýchle, farebné a chutné jedlo, ktoré pripomína čínsku kuchyňu.

Podobné skúsenosti majú aj ďalšie domácnosti. Jednoduchosť prípravy, rýchlosť varenia a možnosť kombinácie s rôznymi prílohami robí z kuracieho mäsa ideálnu surovinu nielen pre začiatočníkov, ale aj pre skúsených kuchárov. Navyše sa dá dobre zmraziť, takže ho môžete mať stále po ruke.

Prečo si kuracie prsia zaslúžia miesto vo vašom jedálničku

Okrem praktickosti majú kuracie prsia aj značné výživové benefity. Sú bohaté na bielkoviny, obsahujú minimum tuku a neobsahujú sacharidy. To ich robí vhodnými pre športovcov, osoby na redukčnej diéte aj tých, ktorí sa snažia jesť vyvážene. Podľa údajov Štátneho zdravotného ústavu obsahuje 100 g kuracích pŕs približne 23 g bielkovín a len 1–2 g tuku.

Navyše sa dobre kombinujú s korením, bylinkami, zeleninou i ovocím – jednoducho povedané, kuracie mäso nikdy nenudí. A ak máte po ruke kvalitné suroviny, nie je potrebné zložitých receptov. Dobré jedlo vzniká z jednoduchosti, ako ostatne hovorí aj známe kuchárske pravidlo: "menej je niekedy viac."

V kuchyni teda nie je potrebné hľadať zložitosti. Stačí mať pár osvedčených receptov z kuracích pŕs so zemiakmi, omáčkou alebo ryžou a chuť experimentovať. Či už sa rozhodnete pre klasiku alebo niečo netradičné, kuracie prsia vás v tom nikdy nenechajú.

Preto až nabudúce budete premýšľať, čo uvariť, skúste sa inšpirovať práve týmito nápadmi. Ušetríte čas, potešíte chuťové bunky a možno objavíte aj nové obľúbené jedlo, ku ktorému sa budete radi vracať.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat