facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Čo na oslavu namiesto chlebíčkov, keď chcete niečo iné

Čo ponúknuť hosťom na oslave namiesto chlebíčkov?

Tradičné české oslavy majú svoje stálice – torta, káva, víno a samozrejme chlebíčky. Tieto obložené plátky veky so zemiakovým šalátom, šunkou a kyslou uhorkou sú klasikou, ktorá neomrzí. Lenže čo ak chcete usporiadať oslavu trochu inak? Čo ak hľadáte nápady, čím nahradiť klasické chlebíčky, a zároveň hosťom ponúknuť niečo svieže, kreatívne a možno aj zdravšie?

Moderné oslavy sa čoraz častejšie nesú v znamení ľahkosti, udržateľnosti a dôrazu na pestrosť chutí. Zabudnite na mastné jednohubky a ťažké šaláty – dnešné alternatívy sú nielen chutné, ale aj vizuálne lákavé a ľahko prenosné, čo sa hodí ako na domáce oslavy, tak na piknik v parku alebo neformálny firemný večierok.

Tortilly - variabilný hit každej párty

Jednou z najobľúbenejších odpovedí na otázku „čo na oslavu namiesto chlebíčkov?" sú bezpochyby tortilly. Či už siahnete po klasickej pšeničnej, kukuričnej alebo bezlepkovej variante, možnosti ich naplnenia sú prakticky neobmedzené. Môžete ich pripraviť na slano, na sladko, vegetariánsky i vegánsky – skrátka prispôsobiť podľa chutí hostí.

Jedným z dôvodov, prečo si tortilly získali takú obľubu, je ich praktickosť. Po naplnení sa jednoducho zrolujú, nakrájajú na šikmé plátky a podávajú ako „wrap slimáky". Výsledkom je elegantné, farebné občerstvenie, ktoré sa dobre drží v ruke a nevyžaduje príbor ani tanier.

Ak hľadáte zaujímavé a chutné nápady na obložené wraps alebo sendviče, skúste napríklad kombináciu čerstvého špenátu, hummusu, pečenej papriky a avokáda, alebo si dajte klasiku s údeným lososom, smotanovým syrom, uhorkou a kôprom. Pre vegetariánov je tu grilované tofu s mrkvou, koriandrom a arašidovou omáčkou. A ak máte chuť na niečo sladké, banán s arašidovým maslom a štipkou škorice vás určite nesklame.

Tortilly sa tiež skvele hodia pre zero-waste prístup – môžete do nich zabaliť zvyšky pečenej zeleniny, syry alebo strukovinové nátierky.

Finger food v hlavnej úlohe

Keď sa povie „čo namiesto chlebíčkov na oslavu", mnoho ľudí si vybaví tzv. finger food – drobné jednohubky a mini porcie, ktoré sa dajú ľahko uchopiť a zjesť bez nutnosti zložitého servírovania. Ide o štýl občerstvenia, ktorý slávi úspech nielen na svadbách a rautových stoloch, ale aj na domácich oslavách.

Výhodou finger food je ich kreatívny potenciál. Môžete sa pohrať s tvarom, farbami aj kombináciou chutí. Navyše sa často obídete bez mäsa a ťažkých omáčok, čo poteší nielen vegetariánov, ale aj tých, ktorí sa snažia jesť zdravšie.

Čo takto ponúknuť hosťom napríklad:

  • pečené baklažánové rolky s ricottou
  • mini špízy s cherry paradajkami, mozzarellou a bazalkou
  • polentové trojuholníčky s tapenádou
  • uhorkové „sendviče" s krémovým syrom a bylinkami
  • pečené batátové chipsy s guacamole

Všetky tieto pokrmy možno pripraviť vopred, krásne vyzerajú na podnosoch a vďaka ich malým veľkostiam si každý hosť môže ochutnať viacero druhov.

Inšpirácia z Ázie a Blízkeho východu

Oslavy nemusia byť len o tradičných českých chutiach. Prečo nevyraziť na krátky kulinársky výlet do zahraničia a neobohatiť slávnostný stôl o niečo netradičné? Namiesto chlebíčkov môžete staviť napríklad na vietnamské letné závitky. Tie sa pripravujú zo surovej zeleniny, byliniek, sklenených rezancov a (prípadne) kreviet alebo tofu. Zabalené v ryžovom papieri a podávané s arašidovou alebo sójovou omáčkou, sú ľahké, svieže a veľmi atraktívne.

Z Blízkeho východu pochádza veľa skvelých dobrôt, ktoré sa skvele hodia napríklad na večierok alebo ako originálne občerstvenie pre návštevu. Môžete staviť napríklad na falafelové guľky s tahini dipom, čo je taká tá klasika – chrumkavé na povrchu, vláčne vnútri a s tým sezamovým dipom to proste skvele ladí.

Potom sú tu mini pita kapsy so zeleninou a hummusom, čo je fakt jednoduché, ale chutí to výborne – ideálny finger food, keď nechcete tráviť hodiny v kuchyni, ale chcete urobiť dojem. A ak chcete niečo ľahké a zároveň efektné, skúste podávať tabbouleh alebo bulgurový šalát v malých pohárikoch – vyzerajú skvele, hostia zaujmú už na pohľad a navyše chutia sviežo a ľahko, čo v kombinácii s tými ostatnými výraznejšími chuťovkami naozaj zaberá.

Takéto pohostenie nielen skvele chutí, ale vďaka použitiu sezónnej zeleniny a strukovín je aj šetrnejšie k životnému prostrediu.

Oslava pre deti? Farebné a hravé riešenie

Keď plánujete detskú oslavu, otázka „čím nahradiť chlebíčky" získava úplne nový rozmer. Deti ocenia jedlo, ktoré je farebné, zábavné a ľahko sa je. Skúste napríklad ovocné špízy, mini palacinkové sendviče alebo farebné zeleninové kornútky s hummusom. Skvelý nápad predstavujú tiež mini pizze z kváskového cesta alebo zapečené tortilly so syrom a kukuricou nakrájané na malé trojuholníky.

Jedna mamička z Brna napríklad pripravila na oslavu svojej dcéry „farebný bufet", kde si deti mohli samy zostaviť vlastné jedlo – v ponuke boli malé tortillové kolieska, rôzne druhy nátierok, zelenina nakrájaná do tvarov srdiečok a hviezdičiek, syrové hranolky a mini ovocie. Výsledok? Prázdne taniere a nadšené deti.

Zdravšia alternatíva, ktorá zaujme

V posledných rokoch rastie záujem o zdravé stravovanie. Ak plánujete oslavu, kde by malo občerstvenie reflektovať tento trend, nie je lepšia príležitosť ako nahradiť chlebíčky niečím nutrične hodnotnejším. Namiesto pečiva skúste napríklad plátky pečenej tekvice alebo cukety ako základ pre obložené jednohubky. Výborným nápadom sú tiež plnené paprikové struky, raw guľky z datlí a orechov alebo malé šalátové „lodičky" z rímskeho šalátu.

Citát známej výživovej poradkyne Karolíny Four: „Zdravé jedlo nemusí byť nudné. Stačí použiť kvalitné suroviny, svieže bylinky a trochu fantázie." – dokonale vystihuje myšlienku moderného občerstvenia, ktoré nahradí chlebíčky a pritom poteší aj tých najnáročnejších hostí.

Oslava s ohľadom na planétu

V neposlednom rade je dobré spomenúť aj ekologický rozmer. Chlebíčky sú často balené do plastových krabičiek, používajú biele pečivo a náplne, ktoré majú krátku trvanlivosť. Pri plánovaní občerstvenia sa tak oplatí myslieť aj na aspekt udržateľnosti. Siahnite po lokálnych surovinách, obmedzte jednorazové obaly a uprednostnite rastlinné varianty jedál – nielenže tak ušetríte životné prostredie, ale mnohokrát aj peňaženku.

Oslavy sa menia rovnako ako naše stravovacie návyky. Chlebíčky majú svoje miesto v tradícii, ale nie je dôvod sa ich držať za každú cenu. Ponúka sa celý rad chutných, veselých a kreatívnych alternatív, ktoré hostí prekvapia a nadchnú. Či už zvolíte tortilly, finger food alebo exotické špeciality, jedno je isté – jedlo môže byť zážitkom, ktorý vašu oslavu premení na udalosť, na ktorú sa bude dlho spomínať.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat