facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte kúzlo zázvorky receptu, ktorý vás zavedie do tradície

Vianočná mágia v každom súste - zázvorky ako zabudnutý klenot staroslovenskej kuchyne

Keď sa povie vianočné pečivo, väčšine z nás sa vybavia vanilkové rožky, linecké kolieska alebo perníčky. Existuje však jeden druh, ktorý v posledných rokoch upadol takmer do zabudnutia, a pritom má v slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto – zázvorky, voňavé, korenené a neuveriteľne trpezlivosti vyžadujúce. Napriek tomu alebo práve preto si zaslúžia návrat na naše sviatočné stoly. Ostatne, kto by odolal jemnej chuti zázvoru, ktorý nielen zahreje na jazyku, ale aj na duši?

Čo sú zázvorky a prečo sa na ne zabudlo?

Zázvorky nie sú len ďalším druhom vianočného pečiva. Sú to sladké sušienky z cesta s prídavkom mletého zázvoru, ktoré sa nechávajú niekoľko dní odležať, než sa vôbec pečú. Typické je pre ne, že po upečení stvrdnú, ale pri správnom skladovaní krásne zmäknú a vydržia dlho vláčne. Práve vďaka svojej trvanlivosti bývali neoddeliteľnou súčasťou vianočných zásob našich babičiek.

Dnes sa nad nimi často oškľabujeme – sú tvrdé, nie sú hneď mäkké, a navyše ich príprava vyžaduje čas. V rýchlom tempe modernej doby, keď sa pečivo pečie na poslednú chvíľu a očakáva sa okamžitý výsledok, zázvorky stratili svoje miesto medzi favoritmi. Pritom práve ich proces zrenia v sebe nesie kúsok dávnej múdrosti – trpezlivosť prináša sladké plody.

Príbeh vône a korenia - zázvor ako symbol exotiky

Zázvorky majú svoj názov samozrejme podľa hlavnej suroviny – zázvoru. Ten sa do Európy dostal už v stredoveku a bol vtedy považovaný za luxusný tovar. V slovenskej kuchyni sa zázvor uhniezdil pomerne skoro, a to práve vďaka svojej schopnosti dodať pokrmom hrejivú pikantnosť a zároveň pomôcť tráveniu. Vo vianočnom období, keď je stôl plný ťažkých jedál a sladkostí, sa jeho účinky viac než hodia.

Podľa etnografky Evy Večerkovej, ktorá sa venuje slovenským vianočným tradíciám, „zázvorky boli symbolom určitého postavenia – kto ich mal, mal prístup k vzácnemu koreniu a vedel, ako s ním zaobchádzať." Zázvorky teda nie sú len pečivo, ale aj kúsok kultúrnej histórie.

Originálny recept na zázvorky, ktorý pretrval generácie

Nájsť naozaj staroslovenský recept na zázvorky nie je ľahké. V mnohých knihách sa objavujú zjednodušené verzie, často bez pomarančovej kôry alebo s menším podielom vajec. Zázvorky – originálny recept, ako ho robili naše prababičky – je však stále dostupný. Vyžaduje len pár surovín, ale o to viac starostlivosti.

Staroslovenský recept na zázvorky:

  • 4 vajcia
  • 250 g práškového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 1 lyžička mletého zázvoru (najlepšie čerstvo nastrúhaného, ale možno použiť aj sušený)
  • nastrúhaná kôra z polovice bio citróna alebo pomaranča
  • štipka soli

Najprv sa dôkladne vyšľahajú vajcia s cukrom do hustej peny – tento krok je kľúčový, pretože na ňom závisí finálna štruktúra zázvoriek. Do zmesi sa postupne vmieša múka, zázvor, citrónová alebo pomarančová kôra a štipka soli. Vznikne tuhé cesto, ktoré sa zabalí do utierky alebo potravinárskej fólie a nechá sa odležať – ideálne 24 až 48 hodín v chlade.

A práve tu začína kúzlo zázvoriek. Cesto sa po odležaní rozvaľká na pomúčenej doske na plát silný asi 3–5 mm a vykrajujú sa rôzne tvary. Najčastejšie sa používali špeciálne formičky v tvare kvetov alebo hviezd. Cesto sa potom rozloží na plech a opäť nechá niekoľko hodín zaschnúť – potom až putuje do rúry.

Pečenie je rýchle, asi 5–7 minút na 180 °C. Po vytiahnutí sú zázvorky tvrdé, ale keď sa uložia do krabice s jablkom alebo plátkom chleba, za pár dní zmäknú a vydržia mäkké aj niekoľko týždňov.

Pečenie ako rituál, nie spech

Jedna z najkrajších vecí na príprave zázvoriek je práve ich pomalosť. V dobe, keď sa všetko deje „hneď teraz", predstavujú zázvorky tichý protest proti instantnosti. Cesto odpočíva, chute sa prepájajú, pečenie sa odkladá – a výsledok za to stojí.

Jeden príklad z praxe: Mária z Litomyšle, ktorá vo svojich 72 rokoch každý rok pripravuje viac ako desať druhov pečiva, hovorí, že „zázvorky sa robia prvé, už koncom novembra, pretože potrebujú čas. Ale práve preto ich mám najradšej – každé sústo je ako návrat do detstva."

A práve ten návrat sa skrýva v každej vôni zázvoru, v každom chrumknutí, ktoré sa po týždni premení v jemnú, vláčnu sladkosť. Možno, že zázvorky nie sú tak efektné ako zdobené perníčky alebo trblietavé linecké, ale ich sila je v jednoduchosti a tradícii.

Malý návrat veľkej tradície

Pre tých, ktorí by sa radi pustili do výroby zázvoriek, ale nemajú čas alebo nervy na niekoľkodenný proces, existujú aj rýchlejšie varianty receptu na zázvorky. Stačí použiť prášok do pečiva a viac tuku, aby boli mäkké hneď po upečení. Ale ako hovorí jedna stará kuchárka: "Zázvorky, ktoré sú mäkké hneď, nie sú pravé zázvorky."

V dobe, keď mnoho ľudí hľadá návrat ku koreňom, kvalitným surovinám a pomalému životnému štýlu, majú zázvorky prekvapivo silný potenciál. Sú ekologické – nepotrebujú žiadne obaly, dajú sa upiecť z lokálnych surovín, a navyše dlho vydržia bez chemických konzervantov. Sú zdravšie než väčšina pečiva, pretože neobsahujú tuk (v pôvodnej verzii) a zázvor má protizápalové účinky a podporuje trávenie.

Čo si z toho odniesť?

Ak tento rok hľadáte nový druh pečiva – alebo skôr starý, ale zabudnutý – dajte šancu zázvorkám. Recept na staroslovenské zázvorky nie je zložitý, len vyžaduje čas. Ale práve vďaka tomu môže byť ich príprava krásnym rituálom, ktorý vás naladí na pravý zmysel Vianoc – spomalenie, vďačnosť a návrat k tomu, čo má skutočne hodnotu.

Nech už ich nazvete „zázvorky originálny recept", „recept na zázvorky" alebo len „recept zázvorky", vždy pôjde o malé kúsky histórie, ktoré o Vianociach vedia potešiť viac než čokoľvek moderné.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat