facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 75 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Nasi lemak - tradičné malajské jedlo, ktoré dobýva svet

Keď sa povie „nasi lemak", málokto si na Slovensku okamžite vybaví, o čo ide. Napriek tomu sa tento pokrm s exotickým názvom v posledných rokoch ticho a nenápadne dostáva aj do európskych jedálnych lístkov, a to nielen vďaka rastúcej obľube svetovej kuchyne, ale aj vďaka trendu zdravšieho a udržateľnejšieho stravovania. Nasi lemak, čo v preklade znamená doslova „tučná ryža", je viac než len jedlo – je to symbol malajskej identity, kultúrneho dedičstva a zároveň jedlo, ktoré v sebe spája vyváženosť chutí, farieb aj výživových hodnôt.

Čo je vlastne nasi lemak?

Tradične ide o pokrm zložený z viacerých komponentov, z ktorých každá má svoje miesto a význam. Základom je ryža varená v kokosovom mlieku, často s prídavkom pandanového listu, ktorý jej dodáva jemnú vôňu. K tomu sa servíruje sambal – pikantná pasta z chilli, cibule a cesnaku, ktorá dodáva potrebnú ostrosť. Nechýba varené vajce, pražené arašidy, sušené ančovičky (tzv. ikan bilis) a plátky čerstvej uhorky. V niektorých variantoch sa pridáva aj kari z kuracieho alebo hovädzieho mäsa, prípadne vyprážané tofu pre vegetariánsku verziu.

Táto kombinácia zdanlivo nesúrodých zložiek vytvára na tanieri harmóniu chutí – sladké, slané, pikantné aj svieže. V Malajzii sa nasi lemak tradične podáva na raňajky, ale bežne sa konzumuje po celý deň, a to ako v domácnostiach, tak na ulici aj v luxusných reštauráciách.

História, ktorá chutí

Pôvod nasi lemak siaha hlboko do malajskej histórie a kultúry. Niektoré zdroje tvrdia, že pokrm vznikol medzi farmármi a rybármi, ktorí potrebovali výdatné jedlo, ktoré ich zasýti na celý deň. Ryža s kokosovým mliekom bola cenovo dostupná, ľahko pripraviteľná a doplnenie o lokálne dostupné potraviny ako arašidy, ančovičky a vajcia dávalo zmysel.

Postupom času sa nasi lemak stalo nielen národným jedlom Malajzie, ale aj symbolom jednoty – bez ohľadu na náboženské či etnické rozdiely ho milujú Malajci, Číňania, Indovia aj ďalšie komunity žijúce v tejto rozmanitej krajine. V roku 2016 bolo dokonca vyhlásené ako „najchutnejšie jedlo sveta" v internetovej ankete CNN Travel, kde predčilo aj také hity ako sushi alebo talianska pizza.

Nasi lemak a zdravý životný štýl – ide to dohromady?

Na prvý pohľad môže názov „tučná ryža" pôsobiť rozpačito, najmä v čase, keď je tuk často démonizovaný. Pravda však je, že pri správnej príprave ide o vyvážené, nutrične hodnotné jedlo, ktoré ponúka široké spektrum živín. Kokosové mlieko síce obsahuje nasýtené tuky, ale v prirodzenej rastlinnej forme, ktorú telo spracováva inak ako rafinované tuky. Navyše má kokosový tuk antibakteriálne a protizápalové účinky.

Jedlo je bohaté aj na bielkoviny – záleží, či si zvolíte vajce, tofu alebo kuracie kari – a obsahuje dôležité minerály z arašidov a ančovičiek, napríklad horčík, fosfor a vápnik. Uhorka pridáva na sviežosti a vláknine, zatiaľ čo sambal môže stimulovať metabolizmus vďaka kapsaicínu z chilli papričiek.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Pri domácej príprave navyše možno ľahko prispôsobiť jednotlivé zložky potrebám konkrétnej diéty – napríklad použiť hnedú ryžu miesto bielej, nahradiť vyprážané ančovičky pečenými alebo ich úplne vynechať pre vegánsku verziu, prípadne použiť sambal bez pridaného cukru a oleja. Nasi lemak teda nemusí byť ťažkým jedlom – naopak, môže byť plnohodnotnou súčasťou zdravého jedálnička.

Kultúrny fenomén, ktorý spája

Skúste si predstaviť situáciu, keď sedíte v malajskej dedinke pri rozvrzganom plastovom stole, vedľa vás miestna rodina, pred vami banánový list miesto taniera a na ňom všetko, čo má človek rád. Deti jedia rukami, dospelí si doprajú silný čaj teh tarik a všetci si pochutnávajú na niečom, čo pre nich nie je len jedlom, ale súčasťou kultúrnej a rodinnej identity.

Nasi lemak sa často pripravuje pri oslavách, slávnostiach alebo náboženských sviatkoch. Je to jedlo, ktoré spája – ako chute a vône, tak aj ľudí samotných. V Malajzii nie je nezvyčajné nájsť street food stánok s týmto pokrmom na každom rohu, často od skorého rána až do neskorých večerných hodín. V posledných rokoch sa objavuje aj v modernej podobe – vo vegánskych verziách, wrapoch, burgroch alebo dokonca ako zmrzlina, čo svedčí o jeho univerzálnosti a obľube naprieč generáciami.

V Singapure, ktorý má s Malajziou nielen geografické, ale aj kultúrne väzby, je nasi lemak považované za „comfort food", teda jedlo, ktoré navodzuje pocit domova. A aj keď o jeho pôvod vedú obe krajiny priateľské spory, nikto nespochybňuje jeho miesto medzi najvýznamnejšími pokrmami juhovýchodnej Ázie.

Ako si nasi lemak pripraviť doma?

Záujem o exotickú kuchyňu rastie aj na Slovensku a čoraz viac ľudí si chce pripraviť tradičné jedlá doma – nielen pre chuť, ale aj ako spôsob, ako spoznať nové kultúry. Napriek tomu, že niektoré ingrediencie môžu byť na prvý pohľad netradičné, väčšina z nich je dnes dostupná aj v bežných supermarketoch alebo špecializovaných e-shopoch s ázijskými potravinami.

Pre prípravu kokosovej ryže budete potrebovať iba kvalitnú jazmínovú ryžu, kokosové mlieko z plechovky (ideálne bez pridaného cukru) a štipku soli. Pandanový list možno nahradiť bobkovým listom, aj keď vôňa bude odlišná. Sambal si môžete pripraviť doma z čerstvých chilli papričiek, cesnaku, cibule, limetkovej šťavy a trošky cukru, alebo kúpiť už hotový v ázijskej predajni. Arašidy a ančovičky ľahko opražíte na panvici, vajcia uvaríte natvrdo a uhorku nakrájate na tenké plátky. K tomu môžete pripraviť jednoduché kuracie kari alebo vyprážané tofu.

Prvý pokus možno nebude vyzerať ako z Instagramu, ale o to autentickejší bude zážitok. A ak si pri tom pustíte klasickú malajskú hudbu a pripravíte si čaj s kondenzovaným mliekom, bude to dokonalé malé kultúrne dobrodružstvo.

Jedlo budúcnosti… alebo minulosti?

V čase, keď sa svet mení, stále častejšie hľadáme odpovede v tradícii. Zatiaľ čo moderné fast foody lákajú svojou jednoduchosťou, jedlá ako nasi lemak nám pripomínajú, že skutočné uspokojenie prichádza z rovnováhy – chutí, zložiek aj hodnôt, ktoré za jedlom stoja. Je to pokrm, ktorý učí trpezlivosti pri príprave, úcte ku kultúrnej rozmanitosti a radosti zo spoločného stolovania.

A ako hovorí známy malajský šéfkuchár Redzuawan Ismail: „Nasi lemak nie je len jedlo. Je to príbeh, ktorý si ľudia odovzdávajú lyžicou po lyžici." Možno je práve teraz ten správny čas zaradiť do svojich kulinárskych zážitkov niečo, čo chutí po diaľkach, ale je pripraviteľné aj doma – a hlavne, čo prináša radosť.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat