facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Objavte skvelý mango sticky rice recept a ohromte svojich blízkych

Mango sticky rice - thajská dezertná legenda, ktorú zvládnete aj doma

Sladká chuť zrelého manga doplnená jemnou lepkavou ryžou s kokosovým mliekom. Ak ste niekedy navštívili Thajsko, pravdepodobne ste tento dezert ochutnali – a ak nie, teraz je ideálny čas to napraviť. Mango sticky rice, v slovenčine známe ako lepkavá ryža s mangom, nie je len pochúťkou pre turistov, ale aj neoddeliteľnou súčasťou thajskej kuchyne. A čo viac – pripraviť si tento dezert doma je prekvapivo jednoduché.

Prečo si mango sticky rice obľúbili ľudia po celom svete?

Tento tradičný thajský dezert, ktorého názov sa prekladá ako „lepkavá ryža s mangom", v sebe spája niekoľko kulinárskych protikladov. Sladká a krémová kokosová omáčka sa mieša s jemne slanou ryžou, ktorá má vďaka špeciálnemu spôsobu prípravy nezvyčajnú, ale vynikajúcu štruktúru. A k tomu všetkému šťavnaté, zrelé mango, ktoré dodáva osviežujúci ovocný kontrast. Výsledkom je dezert, ktorý okúzli svojou jednoduchosťou aj vrstvenými chuťami.

V Thajsku je „sticky rice s mangom" (môžeme sa stretnúť s rôznymi variantmi ako recept mango sticky rice, sticky mango rice recept alebo mango sticky rice recept) bežne dostupné u pouličných predajcov, najmä v období, keď je mango v sezóne – od apríla do júna. Ale záujem o tento recept postupne vzrástol aj v západných kuchyniach, kde si ľudia obľúbili jeho exotiku a nevšednú chuť.

Čo budete potrebovať a ako na to?

Príprava tejto sladkej pochúťky môže pôsobiť zložito, ale v skutočnosti si vystačíte s niekoľkými základnými surovinami. Kľúčom k dokonalému výsledku je správny výber ryže a kvalitného kokosového mlieka.

Ingrediencie:

  • 200 g lepkavej ryže (tiež známej ako „sticky rice" alebo „glutinous rice")
  • 400 ml kokosového mlieka (ideálne plnotučného)
  • 100 g cukru (najlepšie trstinového)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 zrelé manga (najlepšie odroda Nam Dok Mai alebo Ataulfo)
  • Sezamové semienka alebo mungo fazuľky na posypanie (voliteľné)

Začnite tým, že ryžu prepláchnete studenou vodou, kým z nej netečie číra voda – tým odstránite prebytočný škrob. Potom ju necháte namočenú ideálne cez noc, alebo aspoň na 4 hodiny. Táto fáza je dôležitá, pretože vďaka nej sa ryža pri varení krásne lepí, ale zároveň zostane kyprá.

Ryžu potom uvarte v pare – tradične sa v Thajsku varí v bambusovom naparovači, ale môžete použiť aj bežný parák vložený do hrnca s vodou. Dôležité je, aby sa ryža nevarila vo vode, ale iba nad parou.

Medzitým si pripravte kokosovú omáčku: v kastróliku zohrejte kokosové mlieko, pridajte cukor a soľ, a miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Nevarte, len zohrievajte – kokosové mlieko má tendenciu sa zrážať, ak dosiahne príliš vysoké teploty.

Keď je ryža hotová, prelejte ju časťou kokosovej omáčky a nechajte 10–15 minút odležať, aby nasala chuť. Zvyšok omáčky si nechajte ako polevu na záver.

Nakrájajte mango na tenké plátky a podávajte spolu s ryžou a kokosovou omáčkou. Dezert môžete ozdobiť sezamom alebo ľahko opraženými mungo fazuľkami, ktoré dodajú príjemnú chrumkavosť.

Malý kúsok Thajska u vás doma

Jedna z výhod tohto receptu je jeho prispôsobivosť. Ak nemáte po ruke tradičnú odrodu manga, môžete ju nahradiť iným šťavnatým a sladkým druhom, ako je napríklad Kent alebo Keitt. Ak zoženiete čerstvý kokos, máte vyhrané – ale kvalitné konzervované kokosové mlieko z bio obchodov, ako je Ferwer, dokáže tiež zázraky.

Zaujímavým vylepšením môže byť aj pridanie trošky pandanovej šťavy, ktorá dodá ryži jemné zelené sfarbenie a ľahkú vôňu pripomínajúcu vanilku. V moderných variantoch sa objavujú aj príchute ako matcha, ružová voda či durian – hoci ten druhý je svojou špecifickou vôňou trochu kontroverzný.

Príkladom, ako môže byť tento dezert nečakane univerzálny, je aj príbeh jedného slovenského kuchára, ktorý recept sticky rice mango prvýkrát ochutnal na bangkockom nočnom trhu. Okamžite si zamiloval tú kombináciu chutí a po návrate na Slovensko začal dezert pripravovať vo svojej malej kaviarni. Dnes patrí k najobľúbenejším položkám v ponuke – a hostia sa vracajú práve kvôli tomuto jednému kúsku Thajska.

Čo robí mango sticky rice tak výnimočným?

Na prvý pohľad ide o jednoduchú kombináciu niekoľkých surovín. Ale práve tá jednoduchosť umožňuje, aby každá zložka naozaj zažiarila. Kokosové mlieko je bohaté a krémové, ryža jemne slaná a mango prirodzene sladké a osviežujúce. Tento kontrast nielen poteší chuťové poháriky, ale prináša aj zaujímavý zážitok, ktorý sa len tak neokuká.

Navyše aj z výživového hľadiska môže prekvapiť – oproti klasickým zákuskom neobsahuje lepok, a ak zvolíte rastlinné sladidlo a kokosové mlieko, môžete si ho dopriať aj pri vegánskej alebo bezlaktózovej strave.

Ako hovorí thajské príslovie: „Kto ochutná mango s ryžou, ten poznal chuť plného života." Či už ako sladká bodka po obede, alebo ako samostatná lahôdka ku káve – recept na mango sticky rice si nájde cestu aj do vášho srdca.

Či už ho hľadáte pod názvom recept sticky rice mango alebo sticky mango ryža recept, výsledok je rovnaký: ohromujúci dezert, ktorý sa ľahko pripraví, skvele chutí a urobí dojem na každého hosťa. Tak prečo si nespríjemniť deň kúskom exotiky, ktorá chutí ako dovolenka?

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat