
Objavte tajomstvo okonomiyaki a naučte sa ho variť jednoducho

Okonomijaki - Japonská palacinka, ktorá chutí na milión spôsobov
Keď sa povie japonská kuchyňa, väčšine ľudí sa vybaví sushi, ramen alebo tempura. Ale existuje jedno jedlo, ktoré Japonci milujú a ktoré nájdete takmer v každej domácnosti aj vo večerných baroch zvaných izakaja – okonomijaki. Táto slaná palacinka, ktorej názov možno voľne preložiť ako „čo máš rád, opeč", je symbolom japonského prístupu k vareniu: jednoduchosť, čerstvosť a možnosť prispôsobenia.
Čo je okonomijaki a prečo ho Japonci tak milujú?
Okonomijaki je zmes nastrúhanej kapusty, cesta a rozličných ingrediencií, ktorá sa pripravuje na panvici alebo platni podobne ako palacinka alebo zemiaková placka. „Okonomi" znamená „čo máš rád" alebo „ako chceš", a „yaki" je „grilovaný" alebo „opečený". Inými slovami, ide o pokrm, ktorý si každý môže upraviť podľa svojej chuti.
Táto kulinárska špecialita má korene v regióne Kansai, najmä v Osake, odkiaľ pochádza jej najznámejšia verzia. V Hirošime sa podáva v inej úprave: jednotlivé vrstvy sú kladené na seba, často vrátane rezancov. V Tokiu a ďalších častiach Japonska potom nájdeme rôzne miestne variácie.
Okonomijaki si získal popularitu nielen vďaka svojej chuti, ale aj vďaka tomu, že je to lacné, sýte a zároveň zábavné jedlo, ktoré si možno pripraviť doma alebo zažiť jeho prípravu priamo pred sebou v reštauráciách typu izakaja. Tam ho často pripravuje kuchár na horúcej platni, zatiaľ čo hostia popíjajú saké alebo pivo.
Ako si pripraviť autentický okonomijaki doma
Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o niečo zložité, recept na okonomijaki je prekvapivo jednoduchý. Základná verzia obsahuje niekoľko bežne dostupných ingrediencií: múku, vajcia, vodu alebo vývar (najlepšie dashi), nasekanú bielu kapustu a voliteľné prísady podľa chuti – napríklad kúsky slaniny, krevety, chobotnicu, kimchi alebo syr.
Okrem surovín je kľúčová aj kombinácia omáčok a posypov, ktoré jedlu dodávajú jeho typickú chuť. Nevyhnutnosťou je okonomijaki omáčka, hustá a sladkokyslá, pripomínajúca Worcesterskú, ale jemnejšia. Ďalej sa používa japonská majonéza (napr. Kewpie), sušené rybie vločky kacuobushi, morské riasy aonori a nakladaný zázvor.
Základný recept na okonomijaki (verzia Kansai):
- V mise zmiešajte 150 g hladkej múky, 1 vajce a 150 ml vody alebo dashi vývaru.
- Pridajte dve hrste najemno nakrájanej kapusty, prípadne jarnú cibuľku.
- Pridajte vybrané ingrediencie – napr. krevety, slaninu alebo huby.
- Zohrejte panvicu s trochou oleja, zmes nalejte na panvicu a vytvarujte do kruhu.
- Opečte dozlatista z oboch strán (asi 3–4 minúty z každej).
- Podávajte s okonomijaki omáčkou, majonézou, kacuobushi a aonori.
Tento spôsob varenia má v Japonsku aj spoločenský rozmer. V reštauráciách typu okonomijaki izakaja si často hostia pripravujú vlastné palacinky priamo pri stole na zabudovanej platni. Podobne ako keď si na Slovensku objednáte fondue alebo grilovanie na lávovom kameni – jedlo sa stáva zážitkom.
Okonomijaki ako kultúrny fenomén
Okonomijaki nie je len jedlo – je to súčasť japonského každodenného života. V Osake, ktorá je považovaná za gastronomické srdce Japonska, nájdete okonomijaki na každom rohu. Ulice ako Dotonbori sú lemované reštauráciami, ktoré sa špecializujú výhradne na tento pokrm.
Zároveň sa však okonomijaki často varí aj doma – Japonci ho milujú ako pohodlné, „domáce" jedlo, ktoré spája rodinu pri jednom stole. Je to tiež jedlo, ktoré umožňuje zužitkovať zvyšky z chladničky – niečo ako keď na Slovensku pripravíme „čo dom dal" večeru z vajec, cibule a nejakej tej údeniny.
V japonských školách je okonomijaki často súčasťou výuky varenia a deti si môžu vymýšľať vlastné kombinácie prísad. Aj to odráža jeho flexibilitu: neexistuje jediný „správny" recept na okonomijaki. Možností je nespočet – od vegetariánskych verzií, cez morské plody až po netradičné variácie s kukuricou, syrom alebo kimchi.
Jedno japonské príslovie hovorí: "Taberu koto wa ikiru koto" – „Jesť znamená žiť". A práve okonomijaki ukazuje, ako môže byť každodenné jedlo oslavou života, kreativity a zdieľania.
Skúste okonomijaki inak - vegánske a bezlepkové variácie
U klasického receptu to však rozhodne nemusí končiť. Doba sa mení a spolu s ňou aj preferencie stravníkov. Mnoho ľudí dnes vyhľadáva rastlinné varianty alebo bezlepkové alternatívy. Dobrou správou je, že okonomijaki možno ľahko upraviť pre rôzne druhy diét.
Namiesto klasickej múky môžete použiť ryžovú múku alebo múku z pohánky. Vajíčko sa dá nahradiť ľanovým alebo chia „vajíčkom", a namiesto mäsa či rýb môžete použiť napríklad tempeh, tofu, údené huby alebo marinovaný jackfruit.
Vďaka tomu sa okonomijaki stáva perfektným jedlom aj pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl alebo udržateľný jedálniček. A keď k tomu pridáte ešte domácu vegánsku omáčku a rastlinnú majonézu, máte na tanieri jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj šetrné k planéte.
Kam za okonomijaki na Slovensku?
Možnosti ochutnať autentické okonomijaki v slovenských reštauráciách zatiaľ nie sú príliš rozšírené, ale niekoľko japonských bistier a podnikov s ramenom či sushi už tento pokrm zaraďuje do ponuky. Najčastejšie ho nájdete ako špecialitu večernej ponuky v podnikoch inšpirovaných japonskými izakajami.
Jeden z takýchto podnikov v Bratislave ponúka večery v štýle izakaja – podávajú sa tu malé porcie, zdieľa sa a medzi suši a saké sa objaví aj okonomijaki s bravčovým bôčikom alebo s kimchi. A práve tu si možno na vlastnej koži zažiť, prečo je tento pokrm v Japonsku tak obľúbený nielen pre svoju chuť, ale aj atmosféru, ktorú okolo seba vytvára.
Pre tých, ktorí si ho chcú pripraviť doma, je dnes dostupná väčšina ingrediencií aj v slovenských eshopoch s japonskými potravinami alebo v ázijských supermarketoch. Fermentované produkty, morské riasy, bezlepkové múky alebo rastlinné alternatívy majonéz už dávno nie sú výsadou špecializovaných obchodov.
Okonomijaki je dôkazom, že skvelé jedlo nemusí byť zložité ani drahé. Stačí trochu fantázie, pár čerstvých ingrediencií a otvorená myseľ. A predovšetkým – je to jedlo, ktoré spája. Pri stole, v kuchyni aj v srdci. Možno vás práve tento japonský „zemiakový placka" naučí, že niekedy je najlepšie variť z toho, čo máte radi – a čo máte práve po ruke.