facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Polievka z fazuľových strukov a jej výhody pre zdravie a úsporu

Polievka z fazuľových strukov – zabudnutý poklad českej kuchyne

V čase, keď sa do popredia dostáva návrat k tradícii, lokálnym surovinám a jednoduchosti, si čoraz viac ľudí začína znovu objavovať recepty, ktoré poznali už naši starí rodičia. Jedným z takých jedál je aj poctivá polievka z fazuľových strukov – skromná, ale výživná a chuťovo bohatá. Tento nenápadný pokrm z čerstvých alebo mrazených strukov býval kedysi bežnou súčasťou letného jedálnička. Dnes sa však naň často zabúda, a to neprávom.

Fazuľové struky, alebo zelené fazuľky, sú nielen chutné, ale aj výživovo hodnotné. Obsahujú vlákninu, antioxidanty, vitamín C aj kyselinu listovú. Navyše sú dostupné po celé leto, často aj z vlastnej záhradky, a možno ich ľahko zmraziť na zimu. Polievka pripravená z týchto strukov tak nielen zahreje a zasýti, ale zároveň ponúka aj porciu zdravia v každej lyžici.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Rôznorodosť chutí v jednej surovine

Rovnako ako každá rodina má svoj recept na zemiakovú polievku alebo guláš, aj polievka z fazuľových strukov má nespočetné množstvo podôb. Niekomu chutí ľahká, takmer číra verzia s maslom a rascou, iný preferuje krémovú polievku z fazuľových strukov, dochutenú cesnakom a bylinkami. Na Morave sa často pripravuje polievka z fazuľových strukov na kyslo, kde sa kyslosť ladí octom alebo kyslou smotanou. V Čechách sa zase ujal biely variant polievky z fazuľových strukov, kde dominujú mliečne tóny a jemné korenie.

Obľúbenou variantou býva aj polievka z fazuľových strukov so smotanou, ktorá zjemňuje chuť a dodáva pokrmu bohatšiu a zamatovejšiu štruktúru. Ktorá verzia je tá pravá? To závisí nielen na chuti, ale aj na sezóne a dostupnosti surovín. V lete sa hodia ľahšie, svieže varianty s citrónom či octom, v zime zase sýtejšie krémové verzie so smotanou a vajcom.

Pamätníci a kuchárky ako zdroj inšpirácie

Mnoho receptov na polievku z fazuľových strukov sa v rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. Stačí sa ale pozrieť do starých kuchárok alebo si vypočuť spomienky starých mám, a hneď zistíme, že tento pokrm nebol len "núdzovka", ale skutočný kulinársky klenot.

Jedna z pamätníčok, pani Mária z Vysočiny, spomína: „V lete sme mali struky skoro stále. Mama ich varila na kyslo s trochou octu a majoránkou. K tomu chlieb a boli sme spokojní. Dnes si to deti radšej kúpia instantnú polievku." Jej slová vystihujú, ako sa súčasná generácia odkláňa od jednoduchých domácich jedál, aj keď práve tie často skrývajú najväčšiu silu – nielen výživovú, ale aj kultúrnu.

Od klasiky po moderné variácie

Základná verzia tejto polievky je mimoriadne jednoduchá: na masle opražíme cibuľku, pridáme nasekané fazuľové struky, zalejeme vodou alebo vývarom, dochutíme soľou, raskou, cesnakom a varíme do zmäknutia. Doplníme ju môžeme nastrúhanou mrkvou, zemiakom alebo vajcom.

Pre krémovejšiu verziu možno časť uvarenej zeleniny rozmixovať alebo použiť smotanu na zjemnenie. V modernej kuchyni sa do takej krémovej polievky z fazuľových strukov pridáva citrónová šťava pre osvieženie, čerstvé bylinky ako petržlen alebo estragón a namiesto klasickej zápražky sa používa trocha rastlinného mlieka či mandľovej smotany – ideálne aj pre vegánov.

Kyslé varianty sú obľúbené hlavne na Morave a Sliezsku. Do základu sa pridáva ocot, prípadne kyslá smotana, a chuť sa dolaďuje cukrom, aby sa dosiahol jemný kontrast. Táto polievka z fazuľových strukov na kyslo je silne aromatická a krásne ladí s čerstvým chlebom alebo kváskovou žemličkou.

Zaujímavosťou je aj menej známa biela polievka z fazuľových strukov, ktorú možno pripraviť z mlieka, zemiakov, masla a trocha múky. Výsledkom je jemná a sýta polievka, ktorá sa výborne hodí pre deti alebo ako ľahká večera.

Vhodné aj pre vegetariánov a vegánov

Veľkou výhodou fazuľkovej polievky je jej univerzálnosť. Mnohé variácie sú prirodzene vegetariánske, a ľahko ich možno upraviť aj do vegánskej podoby. Maslo možno nahradiť rastlinným olejom, smotanu sójovým alebo ovseným krémom a na zahustenie sa hodí hladká múka alebo rozmixované zemiaky. Vďaka tomu sa môže stať skvelou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu a zároveň nechcú obetovať chuť a sýtosť.

Navyše je to ideálny spôsob, ako spracovať prebytky zo záhradky alebo z farmárskeho trhu. Fazuľové struky sa dajú ľahko zmraziť, takže aj v zimných mesiacoch si môžeme dopriať teplý tanier plný zeleniny, pripomínajúci letnú záhradu.

Prečo znovu objaviť fazuľkovú polievku?

V čase, keď sa čoraz viac ľudí snaží o zdravší, udržateľnejší životný štýl, je návrat k tradičným a jednoduchým receptom ako je polievka z fazuľových strukov logickým krokom. Je to jedlo, ktoré nezaťažuje planétu, je cenovo dostupné, nenáročné na prípravu a pritom výživovo veľmi hodnotné. Obsahuje minimum spracovaných surovín, žiadne skryté konzervanty ani aditíva.

V kontexte udržateľnej kuchyne sa tiež ponúka možnosť využiť zvyšky – napríklad zeleninový vývar z predošlého dňa, kúsok zvyšnej smotany alebo tvrdší chlieb ako prílohu. Aj týmto spôsobom možno prispieť k obmedzeniu plytvania potravinami, ktoré je v súčasnosti pálčivou témou ako pre domácnosti, tak pre celý potravinový priemysel.

Navyše sa ukazuje, že práve jednoduché, lokálne potraviny sú nielen zdravšie, ale aj ekologickejšie. Namiesto exotických surovín, ktoré cestujú tisíce kilometrov, môžeme siahnuť po tom, čo rastie pár krokov od nášho domova.

Malá inšpirácia do kuchyne

Na záver si predstavme jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý:

Krémová fazuľková polievka so smotanou

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých alebo mrazených fazuľových strukov
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 väčší zemiak
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany
  • soľ, korenie, rasca
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Na masle opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zemiak a fazuľky.
  2. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie, štipku rasce a varíme asi 20 minút do zmäknutia.
  3. Časť zeleniny rozmixujeme, prilejeme smotanu a krátko povaríme.
  4. Podávame ozdobené petržlenovou vňaťou a s krajcom kváskového chleba.

Nech už si vyberiete ktorúkoľvek variantu, jedno je isté – polievka z fazuľových strukov si zaslúži svoje miesto na našom stole. Nie je len pripomienkou minulých dôb, ale aj praktickým a chutným riešením pre dnešnú, uvedomelejšiu kuchyňu. A kto vie – možno sa stane aj vaším novým obľúbeným jedlom.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat