
Singapurské rezance vás očaria chuťou aj jednoduchosťou prípravy

Singapurské rezance - exotika na tanieri, ktorá si podmaní každého
Keď sa povie „ázijská kuchyňa", väčšina si možno predstaví sushi, thajské kari alebo vietnamské pho. Ale jedným z menej známych, a pritom úplne nezabudnuteľných jedál sú singapurské rezance. Ich lákavá kombinácia vôní a farieb, rovnako ako možnosť uvariť ich ľahko doma, z nich robí perfektnú voľbu pre každého, kto chce do svojho jedálnička pridať trochu exotiky – a to aj bez nutnosti stáť hodiny pri sporáku.
Hoci názov naznačuje, že jedlo pochádza zo Singapuru, v skutočnosti je jeho pôvod o niečo zamotanejší. Singapurské rezance, ako ich poznáme dnes, sú skôr vynálezom čínskych kuchárov žijúcich v západných krajinách, než autentickým pokrmom z juhovýchodnej Ázie. Najčastejšie sa s nimi človek stretne v hongkongských bistrách alebo čínskych reštauráciách v Británii a Austrálii. Napriek tomu sa im vďaka ich nezameniteľnému charakteru a názvu prezýva „singapurské".
Čo vlastne singapurské rezance sú?
V jadre ide o smažené ryžové rezance s výrazným kari korením, doplnené o zeleninu, mäso alebo tofu. Najčastejšia verzia, ktorú nájdete aj v mnohých domácich receptoch, je singapurské rezance s kuracím mäsom a zeleninou. Ide o dokonalú rovnováhu chutí – jemne pikantné, jemne sladkasté a pritom sýte. Výhodou je aj fakt, že pokrm sa pripravuje rýchlo a je prirodzene bezlepkový, čo ocenia aj ľudia s citlivým trávením.
Vďaka tomu sú singapurské rezance ideálnou voľbou pre zdravý obed alebo večeru. Ľahké, ale výživné jedlo, ktoré môžete pripraviť z bežne dostupných surovín, alebo si ho prispôsobiť podľa toho, čo práve máte po ruke. Ak napríklad práve nemáte kuracie mäso, môžete ho nahradiť tempehom alebo krevetami.
Jedna z veľkých predností tohto jedla je jeho prispôsobivosť. Nie je potrebné sa držať presnej šablóny – a práve v tom je jeho kúzlo. Každý si môže nájsť svoju verziu obľúbeného receptu.
Singapurské rezance recept, ktorý sa neomrzí
Aby bolo jasno – príprava singapurských rezancov nie je žiadna veda. Základom sú tenké ryžové rezance, ktoré sa krátko povaria alebo namočia do horúcej vody, a potom sa na panvici alebo vo woku prudko orestujú s ostatnými ingredienciami. Kľúčovým prvkom je kari prášok. Ten dodáva pokrmu jeho typickú žltú farbu a orientálnu chuť. K tomu cibuľa, cesnak, mrkva, paprika, mungo klíčky, jarná cibuľka, a ideálne aj trocha čerstvého koriandru.
Reálny príklad? Predstavte si rodinu, ktorá sa snaží jesť zdravo, ale zároveň sa nechce vzdať chutí. Mamička sa vracia z práce, má pol hodiny do príchodu detí zo školy. V chladničke nájde pár kuracích pŕs, zvyšok papriky, mrkvu a jarnú cibuľku. Na poličke má balíček ryžových rezancov a korenie. Do pol hodiny sú na stole voňavé singapurské rezance s kuracím mäsom a zeleninou, ktoré si každý pridá podľa chuti. Rýchle, výživné, a pritom neuveriteľne chutné. Deti si zamilujú jemne sladkastú chuť, rodičia ocenia jednoduchosť a zdravotné benefity.
Prečo sú singapurské rezance tak obľúbené?
Dôvodov je hneď niekoľko. Nielenže sú chutné a variabilné, ale tiež veľmi zdravé. Ryžové rezance sú ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové, čo ocenia ľudia s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Zelenina dodá telu vlákninu a vitamíny, kuracie mäso zase bielkoviny. A ak pridáte čerstvé bylinky, ako napríklad koriander alebo thajskú bazalku, posuniete celé jedlo na vyššiu úroveň.
Kari korenie, ktoré je kľúčovou zložkou, má navyše blahodarné účinky. Obsahuje kurkumu, ktorá je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. A čo tak cesnak – ten je odjakživa považovaný za jeden z najlepších prírodných „liečiteľov". Kombinácia týchto ingrediencií tak tvorí pokrm, ktorý nie je len lahodný, ale aj funkčný z hľadiska výživy.
Zaujímavosťou je, že singapurské rezance obsahujú pomerne málo tuku – ak ich pripravíte doma a použijete kvalitný sezamový alebo repkový olej, nemusíte sa báť, že by ste si zadovážili ťažké trávenie alebo zbytočné kalórie. Na rozdiel od mnohých iných ázijských jedál, ktoré môžu byť preťažené smažením, sú tieto rezance ľahké, ale sýte.
Ako pripraviť singapurské rezance doma krok za krokom?
Aj keď variácií existuje mnoho, jeden základný recept vás môže nasmerovať správnym smerom. Vystačíte si s týmito surovinami:
- 200 g ryžových rezancov
- 300 g kuracieho mäsa (najlepšie prsia alebo stehnové rezne)
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kari korenia
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja (nie je nutné, ale dodá autentickú chuť)
- hrsť mungo klíčkov
- soľ, korenie, chilli podľa chuti
- čerstvý koriander alebo jarná cibuľka na ozdobu
Postup je ľahký: mäso nakrájajte na rezance a osmažte na troche oleja. Pridajte cibuľu, cesnak, kari a potom aj nakrájanú zeleninu. Rezance medzitým namočte do horúcej vody podľa návodu. Akonáhle je mäso hotové a zelenina mierne zmäkne, pridajte rezance, trochu sójovej omáčky a sezamového oleja. Všetko rýchlo premiešajte a máte hotovo.
Tip: ak máte chuť na vegetariánsku verziu, kuracie mäso ľahko nahradíte tofu alebo údeným tempehom. Morské plody, napríklad krevety, sú tiež skvelou alternatívou.
Kam ďalej alebo ako si singapurské rezance obohatiť
Keď už zvládnete základný recept, môžete začať experimentovať. Čo napríklad pridať chrumkavé kešu oriešky, pár kvapiek limetkovej šťavy alebo štipku thajskej rybej omáčky? Niektorí pridávajú aj vajíčko, ktoré sa rozšľahá priamo do zmesi na panvici, podobne ako pri smaženej ryži.
Populárna je tiež verzia s kokosovým mliekom, ktorá dodáva krémovú konzistenciu a zmierni pikantnosť kari. A ak hľadáte jedlo na cesty alebo do práce, singapurské rezance chutia výborne aj studené ako šalát.
Citácia z obľúbenej kuchárskej knihy „Asian Noodles" od autorov Terryho Tan a Carol Selva Rajah hovorí:
„Rezance nie sú len jedlom – sú symbolom života, cesty a kultúry. S každým sústom ochutnávame príbeh, ktorý vznikal po stáročia."
A my by sme mohli dodať – s každým sústom singapurských rezancov si pripomíname, aké jednoduché je prepojiť zdravie, chuť a tradíciu.
Zatiaľ čo svet sa mení, obľuba jednoduchých, ale chutných jedál zostáva. Singapurské rezance sú toho krásnym dôkazom. Možno nepochádzajú priamo zo Singapuru, ale na našom stole majú čestné miesto. Či už si ich pripravíte vo všedný deň po práci alebo počas víkendového varenia s priateľmi, jedno je isté – bude to voňavá cesta naprieč Áziou, ktorú si budete chcieť zopakovať.