facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Sviatočný rezanec do polievky ako rodinný poklad, ktorý si zamilujete

Tradičný svítek do polievky - návrat zabudnutej klasiky

Vôňa poctivého vývaru, pomaly sa variaca zelenina a v neposlednom rade to hlavné – niečo, čo sa v tanieri nerozpustí ako rezance, ale predsa dodá polievke sýtosť a chuť. Vaječný svítek do polievky je jedným z tých skromných, ale nezameniteľných pokladov českej kuchyne, ktorý si zaslúži návrat na naše stoly. Možno si naň spomeniete z detstva, keď ho babička vyťahovala z rúry a krájala na pruhy alebo kocky. A možno ste naň už úplne zabudli. Aký je jeho príbeh a prečo by mal byť opäť súčasťou našich tanierov?

Čo je to vlastne svítek do polievky?

Svítek je jednoduchá, väčšinou vaječná alebo krupicová placka, ktorá sa upečie v rúre, nechá vychladnúť a potom sa nakrája na drobné prúžky alebo kocky. Tie sa pridávajú do horúcej polievky – najčastejšie do vývaru. Vaječný svítek do polievky je známy predovšetkým tým, že sa pripravuje z vajec, mlieka, múky a byliniek, niekedy aj s prídavkom strúhanky alebo syra. Krupicový svítek do polievky zase využíva detsky známu pšeničnú krupicu a vďaka nej má trochu inú štruktúru, jemnejšiu a nadýchanejšiu.

Táto jednoduchá príloha má dlhú tradíciu a ponúkala spôsob, ako zasýtiť celú rodinu bez potreby drahého mäsa. Dnes, keď sa čoraz viac ľudí vracia k domácemu vareniu a jednoduchým surovinám, svítek do polievky pečený v rúre zažíva malý návrat.

Prečo si ho znova zamilovať?

Možno to znie ako obyčajná drobnosť, ale domáci svítek do polievky má hneď niekoľko výhod. Predovšetkým, je to spôsob, ako do polievky pridať niečo viac – nielen chuť, ale aj štruktúru a výživovú hodnotu. Je to dobrý spôsob, ako využiť zvyšky vajec, mlieka alebo byliniek, ktoré by inak prišli navnivoč. A hlavne, príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Nie je potrebné žiadne zvláštne pomôcky – len rúra, plech a pár základných surovín.

Deti často odmietajú zeleninové vývary alebo "čisté" polievky, ale keď sa do nich pridá vaječný svítek, zrazu mizne z taniera rýchlosťou blesku. Možno je to tým, že jeho jemná chuť pripomína palacinku, možno tým, že sa dobre drží na lyžici. A u dospelých? Tí ocenia jeho univerzálnosť. Hodí sa k mäsovému vývaru, zeleninovej polievke aj silnému kuraciemu consommé. Dá sa pripraviť aj vo vegetariánskej alebo bezlepkovej variante.

Príbeh jednej kuchyne - svítek ako rodinné striebro

Jedným z príkladov, ako pevne je svítek zakorenený v českej kuchyni, je príbeh pani Márie z Pardubíc. Jej rodina si na nedeľnom kuracom vývare zakladá už po generácie. Keď sa jej raz spýtali, prečo dáva do polievky práve svítek, odpovedala jednoducho: „Bez neho by to nebol vývar, ale len voda s mrkvou." Jej recept je jednoduchý: tri vajcia, trochu krupice, štipka soli a majoránka. Všetko premiešať, naliať na vymastený plech a upiecť do zlata. Vychladnutý svítek potom krája na tenké prúžky a pridáva tesne pred podávaním. „Vnuci ho milujú. A ja som rada, že im chutí niečo, čo sme jedli už za prvej republiky."

Vaječný alebo krupicový? A čo tak bylinkový?

Základná podoba svetlého vaječného svítku sa časom vyvíjala. Najprv išlo o čisto vaječný základ s múkou, neskôr sa pridávala strúhanka, a nakoniec aj krupica. Krupicový svítek do polievky je dnes obľúbený pre svoju jemnú konzistenciu, ale zároveň aj väčšiu sýtosť. Okrem toho sa do cesta často pridávajú čerstvé bylinky – najčastejšie petržlen, pažítka alebo majoránka. Tie dodávajú nielen farebnosť, ale aj arómu, ktorá vývaru dodá ďalší rozmer.

Existujú aj menej tradičné varianty – napríklad syrový svítek, do ktorého sa primieša strúhaný parmezán alebo eidam, alebo svítek z celozrnnej múky. Niektoré moderné kuchárky dokonca odporúčajú pridať aj trochu cesnaku alebo nastrúhanej zeleniny – napríklad mrkvy či zeleru. Možností je nespočet.

Ako pripraviť vaječný svítek ľahko a doma?

Najvyhľadávanejší recept posledných rokov? Vaječný svítek do polievky – recept do rúry. A nie je divu. Pečenie v rúre zabezpečí rovnomernú štruktúru a pekne zlatavú farbu. Tu je jednoduchý postup, ktorý zvládne každý:

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 3 lyžice hrubej múky alebo krupice
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli
  • nasekané bylinky podľa chuti (petržlenka, pažítka, majoránka)
  • maslo na vymastenie plechu

Postup:

  1. Vajcia rozšľaháme so soľou, pridáme múku a mlieko, dobre premiešame.
  2. Primiešame nasekané bylinky.
  3. Plech vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie.
  4. Nalejeme zmes na plech a pečieme pri 180 °C asi 15–20 minút, kým okraje nezozlatnú.
  5. Necháme vychladnúť a nakrájame na prúžky alebo kocky.
  6. Pridávame do horúcej polievky tesne pred podávaním.

Výsledok? Voňavý, ľahký a chutný doplnok k akejkoľvek polievke. A čo je možno ešte dôležitejšie – bez zbytočného odpadu a z prirodzených surovín, ktoré máme väčšinou doma.

Tradičné chute v modernej kuchyni

Aj keď sa môže zdať, že svítek do polievky patrí do starých kuchárok, jeho kúzlo spočíva práve v jednoduchosti a variabilite. V dobe, keď sa čoraz viac ľudí snaží vyhýbať polotovarom a hľadá spôsoby, ako variť zdravo, udržateľne a pritom chutne, má táto skromná príloha prekvapivo silné miesto.

Mnoho ľudí dnes znovuobjavuje čaro domácich vývarov, fermentovaných potravín a pečenia z jednoduchých surovín. A svítek do polievky do tohto trendu dokonale zapadá. Navyše – je to lacné, rýchle a neuveriteľne univerzálne. Hodí sa nielen do hovädzieho vývaru, ale aj do zeleninových bujónov, krémových polievok alebo ako doplnok k ľahšiemu obedu.

„V kuchyni nie je nič zbytočnejšie ako zložitý recept," hovorí šéfkuchár Milan Hořejší, ktorý vo svojej reštaurácii v Brne servíruje domáci vývar práve so svítkom. „Stačia tri suroviny a láska k tomu, čo robíte. A svítek je toho dôkazom."

Kto by si pomyslel, že ten nenápadný plátok upečeného cesta môže niesť toľko spomienok, chutí a tradícií? Možno práve v tom je jeho sila – pripomína nám, že v jednoduchosti je nielen krása, ale často aj tá najväčšia chuť.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat