
Vyskúšajte jednoduchý recept na francúzsky toast z vianočky

Francúzsky toast z vianočky - keď sa sviatočné pečivo premení na dokonalé raňajky
Sviatočné obdobie je plné vôní korenia, čerstvo upečeného pečiva, svetielok a rodinných stretnutí. Ale čo sa stane, keď po všetkých tých hostinách zostane na stole polovičná vianočka, ktorú už nikto nemá chuť jesť len tak? Namiesto toho, aby ste ju nechali stvrdnúť alebo – nebodaj – vyhodili, môžete z nej počas niekoľkých minút vytvoriť skutočný gastronomický zážitok: francúzsky toast z vianočky.
Tento pokrm, známy aj ako "pain perdu" alebo "stratený chlieb", pochádza z Francúzska, kde sa pôvodne pripravoval ako spôsob, ako využiť staršie pečivo. V kombinácii s vajíčkami, mliekom, trochou cukru a voňavým korením ho možno premeniť na mäkký, zlatistý toast, ktorý chutí ako niečo medzi buchtou a krémovým dezertom. A keď sa namiesto obyčajného chleba použije vláčna, mierne sladká vianočka s hrozienkami a maslovou chuťou? Výsledok je úplne neodolateľný.
Prečo práve vianočka?
Tradičná vianočka, spletená z niekoľkých prameňov cesta a často obohatená hrozienkami, mandľami alebo dokonca kandizovaným ovocím, má ideálnu štruktúru na prípravu francúzskeho toastu. Je dostatočne hutná, aby nasala vaječnú zmes, ale zároveň si zachováva jemnosť. Nie je potrebné pridávať cukor – jej prirodzená sladkosť sa počas opekania ešte zvýrazní.
Navyše vianočka má pre mnohých z nás silný citový význam. Je to pečivo, ktoré si spájame s detstvom, Vianocami, babičkinou kuchyňou. Premeniť ju na nový pokrm je nielen praktické, ale aj trochu nostalgické – ako by sa kúsok sviatočnej atmosféry predĺžil aj do januárového rána.
Keď raňajky chutia ako dezert
Francúzsky toast z vianočky je výnimočný tým, že dokáže spojiť raňajkovú jednoduchosť s dezertnou eleganciou. Krásne vyzerá na tanieri – zvlášť keď ho doplníte o čerstvé ovocie, orechy, lyžicu gréckeho jogurtu alebo javorový sirup – a zároveň vás príjemne zasýti. Navyše jeho príprava nezaberie viac ako 15 minút.
A čo si budeme hovoriť – máloco zahreje v januárovom ráne tak ako voňavý toast s nádychom vanilky, škorice a masla, pripravený z vianočky, ktorú ste možno piekli s rodinou len pred pár dňami.
Zatiaľ čo klasický recept na francúzsky toast pracuje s bielym chlebom alebo toastovým chlebom, vianočka prináša do hry niečo navyše. Jej maslové cesto s nádychom citrónovej kôry alebo vanilky jej dáva hĺbku chuti, ktorú obyčajný toast nemá. A vďaka svojej nadýchanej textúre sa krásne prepečie do chrumkava na povrchu, zatiaľ čo vnútri zostáva jemná a vláčna.
Tajomstvo dokonalého toastu
Aby bol výsledok naozaj dokonalý, je dobré dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel. V prvom rade je ideálne použiť vianočku, ktorá je aspoň deň stará – lepšie drží tvar a nenasiakne toľko tekutiny, takže sa nerozpadne pri opekaní. Vaječno-mliečna zmes by mala byť dobre vyšľahaná a dochutená – vanilka, škorica alebo štipka muškátového orieška dodajú toastu hrejivú arómu.
Ak chcete vytvoriť verziu, ktorá bude chutiť aj tým, ktorí sa snažia jesť zdravšie, môžete vymeniť klasické mlieko za rastlinnú alternatívu, pridať trochu kokosového cukru alebo prisladit medom. A na opekanie použiť napríklad kokosový alebo prepustený maslový olej (ghí), ktorý dodá toastu jemné orieškové tóny.
Zaujímavosťou je, že v Spojených štátoch sa tento pokrm často servíruje s javorovým sirupom a slaninou, čím vytvára kontrast medzi sladkým a slaným. U nás sa väčšinou prikláňame skôr k sladkej variante, ale odvážnejšie kombinácie rozhodne stoja za vyskúšanie.
Malý zázrak zo zvyškov
Možno to poznáte: po Vianociach zostane doma množstvo zvyškov, či už pečiva, cukroviniek alebo potravín, ktoré ste nakúpili v domnení, že ich bude potrebné viac. Práve francúzsky toast z vianočky je skvelým príkladom toho, ako neplytvať a zároveň si dopriať niečo výnimočné. Stačí pár základných surovín – vajcia, mlieko, trochu masla – a máte hotový pokrm, ktorý by kľudne mohol byť súčasťou brunch menu v päťhviezdičkovej kaviarni.
V jednej bratislavskej rodine si takto obľúbili tento pokrm natoľko, že ho zaradili do pravidelného víkendového jedálneho lístka aj mimo vianočnú sezónu. „Dávame do mrazničky krajce vianočky, a keď máme chuť na niečo sladké a teplé na raňajky, vytiahneme ich a rovno opekáme," hovorí mamička troch detí. „Je to rýchle, výživné a deti to milujú."
Ako si ho pripraviť doma
Základný recept na francúzsky toast z vianočky je jednoduchý. Nakrájajte vianočku na asi 2 cm hrubé plátky, vo väčšej miske rozšľahajte 2 vajcia, 150 ml mlieka, lyžicu cukru, vanilkový extrakt a štipku škorice. Plátky vianočky obaľte v zmesi a nechajte chvíľu nasiaknuť. Potom opečte z oboch strán na rozpálenej panvici s trochou masla dozlatista.
Ak chcete toast ešte vylepšiť, môžete ho pred podávaním posypať nasekanými orechmi, čerstvým ovocím alebo pokvapkať javorovým sirupom. Skvelá je aj kombinácia s domácim jablkovým pyré alebo lyžicou bieleho jogurtu s medom. A pre slávnostné príležitosti? Pridajte pár kvapiek pomarančového likéru do vaječnej zmesi – jemne alkoholová chuť krásne doplní sladkosť vianočky.
Viac než len recept
Kúzlo francúzskeho toastu z vianočky nespočíva len v chutiach, ale aj v atmosfére, ktorú vytvára. Je to pokrm, ktorý pozýva k tomu, aby sme si na chvíľu spomalili, sadli k stolu s teplým šálkom čaju alebo kávy a naozaj si vychutnali moment. V čase, keď sú raňajky často len rýchlou rutinou medzi budíkom a odchodom z domu, predstavuje tento toast návrat k pôžitku z jedla ako zážitku.
„Vianočka má schopnosť spájať ľudí. Či už ju pečiete podľa rodinného receptu alebo kupujete v obľúbenej pekárni, je to pečivo, ktoré nesie príbeh," hovorí foodstylistka a autorka kuchárok Karolína Fourová. „A keď jej dáte druhý život v podobe francúzskeho toastu, ten príbeh pokračuje – len s novou kapitolou."
Tak až nabudúce budete držať v ruke posledný kúsok vianočky a premýšľať, čo s ním, spomeňte si na tento článok. Nielenže si pochutnáte na výnimočných raňajkách, ale zároveň dáte starému pečivu nový zmysel – a to je v duchu udržateľnosti aj radosti z dobrého jedla to najlepšie, čo môžete urobiť.