facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Ako pripraviť lahodný posúch a prekvapiť domácich stravníkov

Posúch - tradičná chuť, ktorá spája rodiny aj generácie

Vôňa čerstvo upečeného pečiva, ktorá sa nesie kuchyňou, má schopnosť privolať spomienky. Na detstvo u babičky, na spoločné večere po nedeľnej prechádzke aj na chvíle, keď sa celý dom ponoril do tichého očakávania prvého sústa. Jedným z takýchto pokladov tradičnej kuchyne je posúch – jednoduchý, ale nesmierne voňavý plochý chlieb, ktorý sa za stáročia premenil na stovky podôb.

Zatiaľ čo v minulosti býval posúch skromným jedlom chudobných, dnes sa vracia na naše stoly ako lahodná pochúťka s dušou. Či už dávate prednosť klasike s cesnakom alebo hľadáte inšpiráciu v moderných variantoch s paradajkami a syrom, posúch má svoje miesto v každej kuchyni.

Čo je to posúch a odkiaľ pochádza?

Slovo "posúch" má korene v starej slovanskej kuchyni. Pochádza z oblastí dnešného Slovenska, Moravy a časti Maďarska, kde sa pripravoval ako rýchly chlieb bez kysnutia – zvyčajne zo zvyškov cesta z pečenia chleba, ktoré sa potrelo tukom a cesnakom a upieklo v peci priamo na horúcom kameni. V niektorých regiónoch sa mu hovorí „pecňák", inde „langoš", ale základný princíp zostáva: ploché cesto, jednoduché suroviny a sýta chuť.

Tradičné domácnosti často piekli posúch ako prvý, keď sa rozohrievala pec. Tým sa vyskúšala jej teplota ešte predtým, než prišiel na rad hlavný chlieb. Tento spočiatku vedľajší produkt si však rýchlo získal obľubu pre svoju chrumkavú kôrku a mäkký stred, ideálny pre rýchle zasýtenie.

Základný recept na domáci posúch

Základom každého posúchu je cesto, ktoré môže byť chlebové, kysnuté alebo nekysnuté. Záleží na tom, koľko máte času a čomu dávate prednosť. Klasický recept na posúch s cesnakom z kysnutého cesta je jednoduchý, nevyžaduje špeciálne suroviny a zvládne ho aj začiatočník.

Klasický cesnakový posúch

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (cca 20 g)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice oleja (napr. slnečnicového alebo olivového)

Na potretie:

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice oleja
  • štipka soli
  • nasekaná petržlenová vňať alebo rozmarín (podľa chuti)

Postup:

  1. Droždie rozmiešajte s cukrom vo vode a nechajte vzísť kvások.
  2. Zmiešajte múku, soľ a olej, pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť 45–60 minút na teplom mieste.
  3. Cesto rozdeľte na dva diely, rozvaľkajte do kruhu alebo oválu a preneste na plech.
  4. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10–15 minút dozlatista.
  5. Medzitým zmiešajte olej s prelisovaným cesnakom a soľou.
  6. Horúci posúch potrite cesnakovým olejom a posypte bylinkami.

Výsledkom je voňavý a chrumkavý chlieb, ktorý skvele doplní polievku, šalát alebo môže slúžiť ako samostatné jedlo.

Pizza štýl a moderné variácie

Popri klasickom cesnakovom posúchu sa stále častejšie objavujú aj moderné variácie, ktoré sa hrajú so surovinami a konečnou podobou. Jednou z obľúbených úprav je tzv. pizza posúch, ktorý pripomína taliansku pizzu, ale s iným cestom a často rustikálnejším vzhľadom.

V tejto verzii sa na cesto pridáva paradajková omáčka, syr, olivy, zelenina alebo údeniny – podľa chuti a momentálnej dostupnosti. Na rozdiel od klasickej pizze nie je cesto také tenké, ale zostáva ľahké a vláčne. Taký posúch je ideálny pre víkendovú večeru alebo ako sviatočné pohostenie.

Zaujímavým príkladom je rodina z južnej Moravy, ktorá si každý piatok večer robí "domácu posúch párty". Deti si samy volia, čo si na svoj kúsok dajú – niekto volí syr a kukuricu, iný cesnak s bylinkami a možno otec si neodpustí pikantnú verziu s chilli a klobásou. Táto forma spoločného varenia nielen spája, ale aj učí deti variť a poznávať chuťové kombinácie.

Posúch na sladko, vegánsky aj bez lepku

Hoci je posúch tradične slaný, nie je vylúčené ho pripraviť aj na sladko. V niektorých oblastiach Slovenska sa napríklad pečie s makom, tvarohom alebo lekvárom. V takom prípade sa cesto potrie maslom alebo rastlinným tukom a posype sladkou náplňou. Výsledná chuť pripomína koláč, ale s jednoduchšou prípravou.

Vegetariáni a vegáni ocenia, že posúch nemusí obsahovať živočíšne produkty. Cesto možno pripraviť bez mlieka, masla aj vajec, a cesnakový olej alebo bylinková zmes chutia výborne aj bez syra. Pre bezlepkovú variantu stačí použiť zmes bezlepkových múk, napríklad ryžovú, pohánkovú alebo kukuričnú v kombinácii s psylliom pre lepšiu štruktúru.

Prečo práve posúch?

Okrem chuti je posúch obľúbený aj pre svoju jednoduchosť a prispôsobivosť. Nepotrebujete špeciálne náradie, pekáreň ani suroviny, ktoré by sa dali zohnať len v bio obchodoch. Vystačíte si s tým, čo máte bežne doma. Navyše sa pečie rýchlo, nepotrebuje dlhé kysnutie (v prípade nekysnutých verzií vôbec) a zvládne ho aj ten, kto s pečením len začína.

Oproti bežnému chlebu alebo pizze má posúch jednu výhodu: nie je viazaný na jedinú správnu podobu. Môže byť hrubší aj tenší, okrúhly aj podlhovastý, s cesnakom alebo bez, s pestom, paradajkami, olivami alebo len tak s troškou soli a oleja. Jeho podoba sa prispôsobí vašej momentálnej chuti aj zásobám v špajze.

S čím posúch podávať?

Zatiaľ čo v minulosti bol posúch samostatným jedlom, dnes ho často vnímame ako prílohu. Hodí sa k hustým polievkam, napríklad kapustovej alebo šošovicovej, ku grilovaným pokrmom alebo ako základ pre sendviče. Výborne chutí aj studený, takže sa hodí do školskej desiatovej krabičky alebo na piknik.

Ak hľadáte niečo rýchle na večer, stačí pár lyžíc olivového oleja, čerstvé bylinky a kúsok syra – a máte vyváženú večeru bez zbytočnej námahy.

Ako povedal jeden slovenský kuchár v rozhovore pre magazín Dobré jedlo: „Posúch je ako malý chlieb so srdcom. Môžete mu dať, čo chcete, a on vám to vráti chuťou, ktorá zahreje." A práve to je možno najväčšie kúzlo tohto skromného pečiva.

Či už si vyberiete cesnakový, pizzový, sladký alebo bezlepkový, posúch je ideálnym príkladom toho, ako sa jednoduchosť môže premeniť na kulinársky zážitok. Je to spôsob, ako prepojiť minulosť s prítomnosťou, tradíciu s kreativitou – a predovšetkým ľudí pri jednom stole.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat