facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Toskánska polievka ako hrejivá spomienka na slnko Talianska

Keď sa povie Toskánsko, väčšine ľudí sa vybavia vinice, olivové háje, cyprusy rysujúce sa proti oranžovej oblohe a pokoj, ktorý sa vryje pod kožu. Ale Toskánsko nie je len malebná krajina — je to tiež bohatá kulinárska tradícia, kde jednoduché suroviny dávajú vzniknúť neuveriteľne chutným pokrmom. Jedným z najtypickejších prejavov tejto tradície sú toskánske polievky, ktoré v sebe nesú ducha vidieckej poctivosti a zároveň uspokoja aj tie najnáročnejšie jazýčky.

Chute vidieka v každej lyžici

Toskánska kuchyňa je založená na tom, čo je práve dostupné. Polievky tak často vznikali ako spôsob, ako zužitkovať zvyšky alebo sezónne prebytky — fazuľa, paradajky, strukoviny všetkého druhu, listová zelenina alebo aj starší chlieb. Hoci sa recepty líšia dedinu od dediny, základ zostáva rovnaký: čerstvé, kvalitné suroviny a pomalé varenie, ktoré zvýrazní chuť každej zložky.

Toskánska polievka je vlastne poctou jednoduchosti. Stačí pár základných ingrediencií, a predsa vznikne jedlo, ktoré zahreje nielen telo, ale aj dušu. Či už ide o paradajkovú, fazuľovú alebo strukovinovú variantu, každá z nich je malou oslavou stredomorskej pohostinnosti.

Slávna ribollita - viac než len fazuľová polievka

Jedným z ikonických pokrmov toskánskej kuchyne je ribollita, čo v preklade znamená „znovu prevarená". Ide o fazuľovú polievku, ktorá sa tradične pripravovala vo väčšom množstve a ohrievala sa aj niekoľko dní po sebe. Práve opakovaným prevarením sa chute prepoja do bohatej, zemite voňajúcej symfónie.

Základom ribollity sú biele fazule, často cannellini, a čierna kapusta (cavolo nero), ktorá je typická práve pre Toskánsko. Ďalej sa pridáva mrkva, zeler, cibuľa, paradajky a nezriedka aj suchý alebo opekaný chlieb, ktorý polievke dodá hustotu. Ochucuje sa olivovým olejom, cesnakom a čerstvými bylinkami ako je tymián alebo rozmarín.

Jedna farnosť v okolí Arezza napríklad každoročne usporadúva slávnosť ribollity, kde sa podáva v tradičných hlinených miskách a servíruje s čerstvým chlebom a pohárom vína Chianti. Práve na takýchto udalostiach si človek uvedomí, ako hlboko zakorenené sú polievky v miestnej kultúre a aký majú presah do spoločenského života.

Paradajková polievka z Toskánska - jednoduchá, ale brilantná

Ďalšou obľúbenou variantou je toskánska paradajková polievka, známa ako pappa al pomodoro. Aj tu hrá hlavnú rolu chlieb, tentoraz však mäkší a viac nasiakavý, ktorý sa pridáva priamo do paradajkovej zmesi. To vytvorí hebkú textúru, ktorá je úplne odlišná od bežných paradajkových polievok, ako ich poznáme z domova.

Základom sú zrelé letné paradajky, ideálne natrhané priamo zo záhrady. Dôležitou zložkou je tiež kvalitný extra panenský olivový olej, cesnak, bazalka a samozrejme chlieb, ktorý polievke dodá na výdatnosti. Výsledkom je pokrm, ktorý chutí ako leto — sýty, ale pritom ľahký, ideálny ako v teplej, tak aj vlažnej verzii.

Pappa al pomodoro má aj svoje miesto v literatúre — objavuje sa napríklad v slávnom románe Artura Péreza-Reverta Klub Dumas, kde hrdina spomína na túto polievku ako na „najväčší dôkaz toho, že šťastie možno uvariť v jednom hrnci".

Strukovinová verzia ako poklad pre zdravie

V posledných rokoch sa stále viac ľudí obracia k rastlinnej strave a práve toskánska strukovinová polievka sa ukazuje ako ideálna voľba. Spája v sebe výživnosť, jednoduchosť a tradičné chute. Často sa pripravuje z rôznych druhov šošovice, cíceru, hrachu alebo kombinácie strukovín, ktoré tvoria základ sýtej, výživnej a pritom ľahko stráviteľnej večere.

Toskánska strukovinová polievka sa často dochucuje rozmarínom, šalviou a paradajkovým pretlakom, ktorý zvýrazní zemitú chuť strukovín. Nechýba ani cibuľa, cesnak a olivový olej. Keď sa k nej pridá trocha parmezánu alebo kvapka citróna na záver, výsledkom je pokrm, ktorý nielen zasýti, ale aj pohladí po duši.

Toskánska polievka - recept, ktorý sa dedí

Hoci existujú stovky variácií, toskánska polievka má jedno spoločné — vždy vychádza z lokálnych surovín a rešpektuje sezónnosť. A práve to je aj posolstvo, ktoré si z nej môžeme vziať do dnešnej uponáhľanej doby. Nemusíme kupovať exotické ingrediencie z druhého konca sveta, keď máme po ruke mrkvu z trhu, pár strukovín a starší chlieb, ktorý by inak skončil v koši.

Pre tých, ktorí by si radi doma uvarili kúsok Talianska, prinášame jednoduchý recept na toskánsku fazuľovú polievku, ktorý zvládne aj začiatočník:

Recept na tradičnú toskánsku fazuľovú polievku (ribollitu)

Ingrediencie:

  • 250 g bielych fazúľ (ideálne cannellini), vopred namočených
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stopky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g nakrájaných paradajok (čerstvých alebo z konzervy)
  • 200 g čiernej kapusty alebo kelu
  • 2 PL olivového oleja
  • niekoľko plátkov staršieho chleba
  • vetvičky tymiánu, rozmarínu, korenie, soľ

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmažte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte paradajky a nechajte pár minút dusiť.
  2. Pridajte fazuľu a podlejte asi litrom vody. Priveďte k varu a varte do mäkka (cca 1,5 hodiny).
  3. Potom pridajte nakrájanú kapustu, bylinky, osoľte, okoreňte a varte ďalších 30 minút.
  4. Do hotovej polievky pridajte na kúsky natrhaný chlieb a nechajte nasiaknuť. Môžete ju ohriať aj nasledujúci deň — bude ešte lepšia.

Keď sa jedlo stáva príbehom

V toskánskych dedinách nie je výnimkou, že sa recept dedí z generácie na generáciu. Jedna staršia žena z okolia Sieny kedysi povedala: „Polievka nie je len jedlo. Je to pamäť. Každá lyžica, ktorú zjete, je spomienkou na babičku, ktorá ju varila." A práve to dáva toskánskej polievke tak výnimočný charakter.

V slovenských podmienkach často hľadáme inšpiráciu v zahraničných kuchyniach, ale práve toskánske polievky ukazujú, že aj zo skromných surovín možno vytvoriť niečo výnimočné. Navyše, vďaka vysokej nutričnej hodnote a jednoduchosti prípravy sa skvele hodia do každodenného jedálnička — zvlášť v chladnejších mesiacoch, keď človek túži po teple a úteche.

Nezáleží na tom, či si vyberiete toskánsku paradajkovú polievku, fazuľovú klasiku alebo hutnú strukovinovú verziu — každá z nich vás prenesie aspoň na chvíľu do slnkom zaliateho dvora so sušiacou sa bielizňou, cinkaním pohárov a vôňou bazalky vo vzduchu. A možno, keď zavriete oči, budete počuť aj vzdialené „Buon appetito!".

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat