facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 75 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Futomaki - veľkolepé sushi, ktoré si získava srdcia gurmánov aj začiatočníkov

Keď sa povie sushi, väčšine ľudí sa vybavia malé ryžové valčeky s kúskom ryby alebo zeleniny, možno v sprievode wasabi a sójovej omáčky. Ale svet sushi je oveľa pestrejší – a jedným z jeho najvýraznejších hrdinov je práve futomaki, často prezývané "veľké sushi". Tento tradičný japonský pokrm si získava stále väčšiu obľubu aj mimo krajiny vychádzajúceho slnka. Nie je sa čomu čudovať – jeho pestrosť, výrazná chuť a atraktívny vzhľad sú doslova magnetom pre oči aj chuťové bunky.

Čo je futomaki a v čom sa líši od ostatných druhov sushi?

Názov futomaki v preklade znamená „hrubá rolka". Oproti známejším hosomaki (tenké rolky s jednou náplňou) alebo uramaki (rolky s ryžou na povrchu) sa futomaki sushi vyznačuje predovšetkým svojou veľkosťou a bohatstvom ingrediencií. Typická rolka má priemer 4 až 5 centimetrov a obsahuje viac než tri rôzne náplne, často v kombinácii sladkých, kyslých, slaných i chrumkavých chutí.

Základom je vždy ochutená sushi ryža a list morskej riasy nori. Náplne sa líšia podľa sezónnosti, kreatívneho prístupu kuchára a tiež regionálnych zvyklostí v Japonsku. Tradičné varianty môžu obsahovať napríklad sladkú omeletu tamagoyaki, marinované huby shiitake, nakladanú zeleninu ako kampyo (tekvicové prúžky) alebo takuan (nakladaná reďkev), avšak moderné verzie často zahŕňajú aj tuniaka, uhorku, avokádo alebo tempuru.

Jedným z charakteristických znakov futomaki je aj jeho farebnosť. Keď sa rolka nakrája na plátky, jednotlivé náplne vytvárajú na reze mozaiku, ktorá pripomína kulinárske umenie. Práve preto býva futomaki obľúbenou súčasťou sviatočných stolov, slávností aj novoročných osláv v Japonsku.

Príbeh z kuchyne – ako futomaki dokáže spojiť rodinu

Jedným z najkrajších aspektov futomaki sushi je jeho schopnosť spájať ľudí. V Japonsku je napríklad zvykom pripravovať futomaki doma počas sviatku Setsubun, ktorý znamená príchod jari. Celé rodiny sa vtedy stretnú pri stole, pripravia si suroviny a spoločne rolkujú. Je to činnosť, ktorá pripomína české pečenie vianočného pečiva – spojenie tradície, zdieľania a radosti z tvorby.

Podobný zážitok mala aj Markéta, mladá žena z Brna, ktorá sa rozhodla doma usporiadať „sushi večer" s priateľmi. Namiesto klasických kúskov z reštaurácie sa rozhodli pripraviť vlastné sushi futomaki. „Bola to trochu výzva, ale zároveň skvelá zábava. Každý si navrhol svoju vlastnú kombináciu ingrediencií a potom sme hádali, kto čo urobil. Mali sme tam rolku s lososom a avokádom, ďalšiu s uhorkou, reďkovkou a sladkou omeletou… a nakoniec sme si ich predávali ako darčeky. Bolo to úplne iné než bežná večera," opisuje so smiechom.

Podobné príbehy ukazujú, že futomaki nie je len jedlo, ale aj zážitok – a niekedy i malý tvorivý projekt.

Ako si pripraviť futomaki doma? Nie je to také zložité, ako sa zdá

Hoci na prvý pohľad môže pôsobiť futomaki ako pokrm, ktorý vyžaduje roky tréningu, pravda je taká, že s trochou trpezlivosti a správnymi surovinami ho zvládne pripraviť takmer každý. Kľúčom je použitie kvalitnej sushi ryže, ktorá sa po uvarení ochutí zmesou ryžového octu, cukru a soli. Potom sa položí list nori na bambusovú podložku, naň sa rovnomerne rozprestrie ryža a na ňu sa kladú vybrané náplne.

Potom prichádza na rad to najzábavnejšie – rolovanie. Pomocou podložky sa všetko pevne zabalí do valca, ktorý sa následne nakrája ostrým nožom na hrubšie plátky. Ak sa nožom pred každým rezom utrie mokrou handričkou, rolky sa nerozpadnú a rez bude čistý.

Medzi obľúbené kombinácie pre domácu prípravu patria napríklad:

  • Losos, avokádo, uhorka a krémový syr
  • Sladká omeleta, marinované shiitake, mrkva a takuan
  • Tuniak s japonskou majonézou, jarná cibuľka a sezam
  • Tofu, paprika, nakladaná reďkev a koriander (vegánska varianta)

Možnosti sú nekonečné a fantázii sa medze nekladú. Výhodou je, že si každý môže kombináciu prispôsobiť diétne obmedzeniam alebo chuťovým preferenciám – či už ide o vegetariánsku, vegánsku alebo bezlepkovú variantu.

Prečo by ste mali dať futomaki šancu?

V dnešnej uponáhľanej dobe, keď často volíme rýchle a priemyselne spracované jedlá, prichádza futomaki ako závan čerstvosti, rovnováhy a estetiky. Nielenže obsahuje rozmanité živiny – od bielkovín cez vlákninu až po vitamíny – ale zároveň podporuje uvedomelý prístup k jedlu. Každé sústo je výsledkom tvorenia, sústredenia a starostlivosti. Pre mnohých je to forma mindfulness, pri ktorej si človek konečne dopraje pauzu.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Navyše, keď si futomaki pripravíte doma, môžete plne ovplyvniť, čo sa ocitne na vašom tanieri. Namiesto plastových obalov z fast foodu sa môžete spoľahnúť na čerstvé suroviny, lokálnu zeleninu a udržateľný prístup. V kombinácii s opakovane použiteľnými pomôckami, ako sú bambusové podložky alebo nerezové paličky, sa z prípravy futomaki stáva nielen kulinárska, ale aj ekologická voľba.

Možno práve v tom spočíva čaro tohto japonského pokrmu – je to harmónia chutí, estetiky a hodnôt, ktoré dnes tak veľmi potrebujeme.

Futomaki na tanieri aj v kultúre

Hoci futomaki je vnímané ako tradičné jedlo, jeho podoby sa neustále vyvíjajú. V Japonsku existujú aj tzv. ehōmaki – špeciálny druh futomaki, ktorý sa je počas Setsubun v celku, bez krájania, a to v určitom smere, ktorý sa každý rok mení podľa astrológie. Tento rituál má priniesť šťastie a ochranu pred zlými silami.

V západných krajinách potom vznikajú rôzne kreatívne variácie, od farebných roliek s cviklovým práškom až po dekoračné kazari maki, teda rolky s obrázkami vo vnútri. Nie je nezvyčajné, že si ľudia nechávajú z futomaki "vytvoriť" napríklad kvety, zvieratá alebo logá.

Nech už sa však rozhodnete pre tradičný alebo moderný prístup, jedno je isté – futomaki sushi má schopnosť zaujať a zanechať dojem. Ako hovorí japonské príslovie: „Jedlo sa najprv je očami." A práve futomaki je dôkazom, že toto príslovie skutočne platí.

V čase, keď hľadáme zmysluplné spôsoby stravovania a zároveň túžime po autentických zážitkoch, ponúka futomaki ideálnu rovnováhu. Je to jedlo, ktoré spája kultúry, rodiny aj priateľov – a zároveň nás pozýva k spomaleniu, tvorivosti a radosti z každého sústa.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat