facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Kde nájsť shimeji huby a ako ich využiť v modernej kuchyni

Shimeji - nenápadný skvost medzi hubami s výnimočnými účinkami aj chuťou

Na prvý pohľad možno pôsobia skromne, ale pod ich klobúčikmi sa skrýva viac, než by sa mohlo zdať. Huby shimeji – jemne aromatické, pevné na skus a výnimočne zdravé. Tento druh jedlých húb, pôvodom z východnej Ázie, si pomaly nachádza cestu aj na európske stoly. Nielenže skvele chutia, ale zároveň ponúkajú celú radu pozitívnych účinkov na zdravie. Čo všetko sa skrýva za týmto kulinárskym pokladom a ako ho čo najlepšie využiť v kuchyni?

Čo sú huby shimeji a odkiaľ pochádzajú?

Shimeji je japonský názov pre skupinu jedlých húb z rodu Hypsizygus a Lyophyllum. Vo svete gastronómie sa najčastejšie stretávame s dvoma druhmi – biele shimeji (niekedy označované ako bunapi-shimeji) a hnedé shimeji (hon-shimeji). Oba typy pochádzajú z Japonska, ale dnes sa bežne kultivujú aj v Európe a Severnej Amerike.

Biele shimeji vznikli čisto prirodzenou mutáciou, pri ktorej došlo k strate pigmentu. Sú jemnejšie než ich hnedí príbuzní, ale typická oriešková príchuť a pevná textúra zostávajú zachované. Shimeji huby sú obľúbené nielen pre svoju chuť, ale aj vďaka tomu, že sa pri varení nerozvaria a zachovávajú si príjemnú štruktúru.

Ich výskyt v prírode je veľmi obmedzený, a preto sa väčšina plodníc dostupných na trhu pestuje v kontrolovaných podmienkach. Vďaka tomu sú shimeji dostupné po celý rok a stávajú sa stále častejším hosťom modernej kuchyne.

Shimeji a ich účinky na zdravie

Okrem kulinárskych kvalít sú huby shimeji preslávené aj svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Obsahujú totiž rad bioaktívnych látok, vďaka ktorým sa často radia medzi tzv. funkčné potraviny.

Výskumy ukazujú, že shimeji obsahujú beta-glukány, ktoré podporujú imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Ďalej obsahujú aminokyseliny, antioxidanty a niektoré vitamíny skupiny B. Zaujímavé je tiež vysoké množstvo vlákniny, ktoré podporuje zdravie črevnej mikroflóry a trávenie.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Medicinal Food majú extrakty z húb shimeji aj antibakteriálne a protinádorové účinky. A aj keď ešte neboli všetky účinky plne preskúmané, už teraz sa vie, že pravidelné zaradenie týchto húb do jedálnička môže prispieť k celkovej vitalite.

Ako hovorí japonské príslovie: „Hubám je treba načúvať – hovoria nám, čo potrebujeme pre rovnováhu života." Shimeji sa tak prirodzene stávajú nielen súčasťou zdravého stravovania, ale aj životného štýlu zameraného na prevenciu a dlhovekosť.

Ako pripraviť shimeji huby a čo s nimi v kuchyni

Jednou z najväčších výhod shimeji húb je ich všestrannosť. Hodí sa do polievok, stir-fry zmesí, cestovín, rizota aj ako príloha k mäsu. Vďaka ich pevnej konzistencii a jemnej chuti sa výborne kombinujú aj s inými ingredienciami – od cesnaku cez chilli až po sójovú omáčku.

Pred samotným varením sa odporúča oddeliť jednotlivé klobúčiky od základného trsu a prípadne skrátiť nožičky. Na rozdiel od niektorých iných húb, shimeji nie sú vhodné na konzumáciu za surova – ich chuť je v tomto stave horká. Krátkym varením či restovaním však získajú komplexnú, mierne orieškovú chuť a príjemnú štruktúru.

Vyskúšajte jednoduchý biely shimeji recept:

Restované biele shimeji s cesnakom a maslom

Ingrediencie:

  • 200 g bielych húb shimeji
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla alebo rastlinnej alternatívy
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Huby očistite a oddeľte jednotlivé klobúčiky.
  2. Na panvici rozpustite maslo, pridajte nasekaný cesnak a krátko opražte.
  3. Pridajte huby a restujte asi 5–7 minút, kým nestratia svoju surovú štruktúru a jemne nezhnednú.
  4. Osoľte, okoreňte a podávajte posypané nasekanou petržlenou.

Tento jednoduchý recept na biele shimeji je ideálnou prílohou napríklad k pečenému tofu, ryži alebo zemiakom. Je to navyše skvelá ukážka toho, ako elegantná a chutná môže byť aj minimalistická kuchyňa.

Inšpirácia z Ázie aj Európy

Hoci shimeji huby pochádzajú z Ázie, skvele sa uplatnia aj v európskych receptoch. Môžete ich pridať do risotta namiesto klasických šampiňónov, skombinovať s cestovinami, alebo ich zapiecť s vajcami ako súčasť frittaty. V ázijskej kuchyni sa bežne používajú v smažených rezancoch, miso polievkach alebo v tzv. hot pot – čo je akýsi hubový vývar podávaný s čerstvou zeleninou a tofu.

Jedným z obľúbených spôsobov prípravy sú tiež shimeji restované na sezamovom oleji so sójovou omáčkou a jarnou cibuľkou – ideálne ako rýchla večera alebo súčasť bento boxu.

Príkladom úspešného spojenia tradície a moderny je vegánska reštaurácia v Kodani, kde shimeji podávajú ako hlavný chod s cícerovým pyré, pečenou repou a granátovým jablkom. Tento pestrý tanier dokazuje, že shimeji majú v súčasnej kuchyni svoje čestné miesto – nielen vďaka chuti, ale aj vzhľadu.

Kde shimeji zohnať a na čo si dať pozor

Vďaka rastúcemu záujmu o zdravú stravu a fermentované, funkčné potraviny sa shimeji dajú zohnať v čerstvej aj sušenej podobe v niektorých supermarketoch, špecializovaných predajniach so zdravou výživou alebo na farmárskych trhoch. Pri nákupe vyberajte plodnice, ktoré sú pevné, bez známok vlhkosti či plesne. V chladničke vydržia čerstvé shimeji až týždeň, ideálne vo vzdušnej papierovej taške.

Ak máte radi domáce pestovanie, môžete zakúpiť aj sady na pestovanie húb – shimeji sa však radia medzi náročnejšie druhy a vyžadujú špecifické podmienky (vlhkosť, svetlo, teplota). Pre bežného pestovateľa je tak lepšie spoľahnúť sa na pestované huby od overených producentov.

Malé huby s veľkým potenciálom

Až nabudúce narazíte na shimeji v obchode alebo na trhu, neváhajte ich zaradiť do svojho jedálnička. Nejde len o doplnok exotického receptu – tieto huby sú bohatým zdrojom živín, chutí a zdraviu prospešných látok. Ich jemná, ale výrazná chuť dokáže spestriť všednú večeru rovnako ako slávnostnú hostinu.

Či už siahnete po hnedých alebo bielych shimeji, určite objavíte kúzlo tejto nenápadnej huby, ktorá si právom získava miesto nielen v orientálnej, ale aj v každodennej európskej kuchyni.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat