facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 75 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Čo je bryndza a prečo by si zaslúžila miesto aj vo vašej kuchyni

Predstavte si slaný, jemne pikantný syr s bohatou históriou a jedinečnou chuťou, ktorá okamžite evokuje chuť hôr a čerstvého ovčieho mlieka. Bryndza – to nie je len tradičná slovenská alebo karpatská pochúťka. Je to syr, ktorý si pomaly, ale isto získava popularitu aj mimo svojich domovských krajov. Čím si to zaslúžila? A prečo by mala byť súčasťou aj vášho jedálnička?

Než sa pustíme do konkrétnych receptov, pozrime sa na to zásadné: čo je vlastne bryndza?

Čo je bryndza a odkiaľ pochádza

Bryndza (písaná aj brynza, podľa slovenského alebo poľského pravopisu) je mäkký ovčí syr, ktorý vzniká miešaním zrelého ovčieho syra s trochou soli a následným drvením a miešaním do vláčnej pasty. Výsledkom je syr s výraznou, ľahko pikantnou chuťou a krémovou konzistenciou, ktorý sa najčastejšie konzumuje čerstvý, ale dá sa aj tepelne upraviť.

Bryndza má dlhú tradíciu predovšetkým v Karpatskej oblasti – konkrétne na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku a na Ukrajine. Slovenská bryndza je dokonca chránená európskym označením pôvodu. Aby mohla niesť názov "Slovenská bryndza", musí byť vyrobená z ovčieho mlieka pochádzajúceho z domácich chovov a spracovaná výhradne na území Slovenska.

Vďaka svojmu zloženiu je bryndza bohatá na bielkoviny, vápnik, fosfor a zdravé tuky. Zároveň obsahuje aj cenné probiotické kultúry, pretože sa jedná o fermentovaný produkt. Aj preto bol tento syr po stáročia obľúbenou potravinou pastierov, horalov a sedliakov – nielenže dlho vydržal, ale aj dodával silu počas náročného dňa.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

Bryndza v každodennej kuchyni

Zatiaľ čo na Slovensku je bryndza bežnou súčasťou jedálnička – napríklad ako základ pre preslávené bryndzové halušky – v Česku zostáva stále trochu opomínaná. Možno práve kvôli svojej výraznej chuti. Ale to je škoda. Bryndza recepty totiž ponúkajú prekvapivo širokú škálu možností – od jednoduchých nátierok až po sofistikované kombinácie s koreňovou zeleninou, krúpami alebo pečenými zemiakmi.

Jedným z hlavných lákadiel bryndze je jej univerzálnosť. Hodí sa do slaných koláčov, na toasty, do šalátov aj k cestovinám. Jej slanosť skvele kontrastuje s pečenými paprikami, paradajkami alebo dokonca s medom a orechmi v štýle gréckej kuchyne.

A čo viac – bryndza je prirodzene bez lepku a ak je vyrábaná iba z ovčieho mlieka, je vhodná aj pre niektorých ľudí s intoleranciou laktózy (ovčie mlieko obsahuje menej laktózy než kravské).

Príklady receptov, ktoré si bryndzu zamilovali

Ak sa s týmto syrom len zoznamujete, odporúčame začať jednoducho. Napríklad s tradičnou bryndzovou nátierkou, ktorá sa dá vytvoriť počas niekoľkých minút a skvele sa hodí na kváskový chlieb alebo ako základ pre brunch.

Nátierka z bryndze s jarnou cibuľkou

  • 150 g kvalitnej bryndze
  • 1 malá červená cibuľa alebo jarná cibuľka
  • 2 lyžice kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
  • Štipka korenia, prípadne rasce
  • Nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu

Bryndzu rozmačkajte vidličkou, pridajte smotanu, nasekanú cibuľku a dochuťte podľa chuti. Premiešajte do jemnej konzistencie a podávajte.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat