facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR | Výmena a vrátenie do 90 dní zadarmo

Chłodnik litewski - tradičná studená polievka, ktorá osvieži celé leto

Letné mesiace si vyžadujú ľahké a osviežujúce jedlá. Keď teploty stúpajú nad tridsiatku, málokto má chuť na ťažké pokrmy alebo hodiny v kuchyni. Práve v takých chvíľach prichádza čas na chłodnik – ikonickú studenú polievku stredovýchodnej Európy, ktorá nielen zasýti, ale aj príjemne ochladí.

Táto farebne aj chuťovo výrazná polievka, často nazývaná chłodnik litewski, má pôvod v Litve, ale zdomácnela aj v Poľsku, Bielorusku a častiach Ukrajiny. V posledných rokoch si nachádza cestu aj do našich kuchýň, a niet divu – je jednoduchá, výživná a naprosto ideálna pre horúce dni.

Čo je to chłodnik a prečo by vás mal zaujímať?

Slovo „chłodnik" v poľštine jednoducho znamená „studená polievka". Podobne ako španielske gazpacho alebo bulharský tarator, aj chłodnik sa servíruje za studena, najlepšie po odležaní v chladničke. Základ tvorí červená repa, kefír alebo jogurt, čerstvé uhorky, kôpor a varené vajcia. Výsledkom je krémovo ružová polievka, ktorá sa nielen skvele prezentuje, ale aj osvieži organizmus lepšie než ľadová voda.

Chłodnik litewski má dlhú históriu, siahajúcu až do čias Litovského veľkokniežatstva. V poľskej kuchyni sa stal bežným sezónnym chodom, často podávaným počas jari a leta. Jeho hlavné kúzlo spočíva v kombinácii jednoduchých surovín a byliniek, ktoré dohromady vytvárajú komplexnú a pritom prírodnú chuť.

Chłodnik litewski recept - ako na to?

Existuje mnoho verzií tohto pokrmu, ale základný recept ostáva viac-menej rovnaký. Zvládne ho každý, kto dokáže uvariť vajcia natvrdo a nastrúhať zeleninu.

Základný recept na chłodnik litewski

Ingrediencie:

  • 3 stredné červené repy
  • 1 litrový kelímok bieleho kefíru alebo hustého jogurtu
  • 1 stredná šalátová uhorka
  • 4 reďkovky
  • 2 varené vajcia
  • zväzok čerstvého kôpru
  • jarná cibuľka alebo pažítka
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • voliteľne: pár kvapiek citrónovej šťavy alebo lyžica octu

Postup:

  1. Červenú repu ošúpte, nastrúhajte nahrubo a uvarte v malom množstve vody, kým nezmäkne (cca 15 minút). Vodu z varenia nevylievajte – po ochladení ju pridáte do polievky.
  2. Nechajte repu úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte ostatné suroviny.
  3. Uhorku a reďkovky nastrúhajte nahrubo, jarnú cibuľku nasekajte najemno.
  4. V hlbšej miske zmiešajte kefír s časťou vody z varenia repy. Pridajte zeleninu, repu, nasekaný kôpor, osoľte a okoreňte.
  5. Polievku dajte na niekoľko hodín do chladničky. Pri podávaní pridajte polovicu vareného vajca do každej porcie a prípadne ozdobte ešte čerstvými bylinkami.

Výsledok? Ľahký, aromatický pokrm, ktorý vás osvieži a zasýti bez ťažkého pocitu v žalúdku. Ak práve nemáte kefír, možno ho nahradiť bielym jogurtom riedeným trochou vody alebo rastlinnou alternatívou, ako je sójový či ovsený nápoj.

Pre vegánsku verziu stačí vynechať vajcia a tradičné mliečne suroviny nahradiť rastlinnými. Chuť zostáva prekvapivo podobná a stále svieža.

Chłodnik v modernej kuchyni - spojenie tradície a zdravého životného štýlu

Zatiaľ čo kedysi bol chłodnik bežnou súčasťou vidieckych domácností, dnes sa vracia na výslnie ako súčasť zdravej a udržateľnej stravy. Nielenže využíva sezónne a lokálne suroviny, ale navyše podporuje hydratáciu a prísun dôležitých vitamínov a minerálov.

Červená repa je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä betainu, ktorý podporuje pečeňové funkcie a detoxikáciu. Kefír a jogurt zase prinášajú do tela prospešné probiotické kultúry, ktoré podporujú trávenie a imunitný systém. Pridaním čerstvých byliniek, ako je kôpor alebo pažítka, navyše telu dodáte dôležité fytonutrienty.


Vyskúšajte naše prírodné produkty

A čo viac – príprava chłodniku prakticky nezaťažuje životné prostredie. Nepotrebujete žiadne exotické suroviny ani dlhé varenie. Je to presne ten typ receptu, ktorý zodpovedá filozofii zero waste a ekologického prístupu k vareniu.

Ako chłodnik zapadá do slovenského jedálnička?

Možno si hovoríte, kde má táto polievka v našej kuchyni miesto. Prekvapivo blízko. Slovensko má vlastnú tradíciu studených jedál – spomeňme napríklad na uhorkový šalát so zakysanou smotanou alebo studenú uhorkovú polievku. Chłodnik litewski síce vyniká repnou farbou, ale jeho základná myšlienka – využiť čerstvé suroviny a podávať ich chladené – je nám kultúrne aj chuťovo veľmi blízka.

Predstavte si letné grilovanie s priateľmi. Namiesto tradičného zemiakového šalátu postavíte na stôl misku chłodniku s plátkom vajca a lístkami kôpru. Nielenže tým prekvapíte, ale ponúknete hosťom niečo ľahké, výživné a zároveň iné. Alebo rýchla večera po dni strávenom na kúpalisku – namiesto vyprážaných jedál siahnete po vopred vychladenej miske ružovej polievky. Praktické, rýchle a chutné.

Chłodnik prepisuje pravidlá sezónnej kuchyne

Vo svete, kde je zelenina dostupná po celý rok, často zabúdame, aký význam má varenie zo sezónnych surovín. Chłodnik sa týmto pravidlom riadi. Varí sa na jar a v lete, keď sú uhorky, reďkovky aj čerstvý kôpor v plnej sile. Nielenže chutia lepšie, ale majú aj vyššiu nutričnú hodnotu a menšiu ekologickú stopu.

Zároveň je zaujímavé, ako si aj tak tradičný pokrm našiel miesto vo vegánskych a bezlaktózových kuchyniach. Moderné recepty často využívajú rastlinné kefíry alebo fermentované nápoje z mandlí, ovsa či sóje. Chłodnik tak nie je len pokrmom minulosti, ale živou súčasťou súčasnej kulinárskej kultúry.

Ako hovorí poľská šéfkuchárka Marta Dymek, známa propagátorka rastlinnej kuchyne: „Chłodnik nie je len jedlo – je to spomienka na leto, záhradu a čistú radosť z jednoduchých chutí."

Vďaka svojej jednoduchosti a prispôsobivosti si chłodnik našiel cestu aj do domácností mimo Poľsko a Litvu. V slovenských kuchyniach zatiaľ nie je príliš známy, ale s rastúcim záujmom o zdravé varenie a návrat ku koreňom by sa to mohlo čoskoro zmeniť.

A tak až nabudúce budete premýšľať, čo rýchleho a osviežujúceho pripraviť, skúste dať šancu tejto nenápadnej ružovej polievke. Možno si ju zamilujete rovnako ako milióny ľudí v Poľsku a Litve. A možno aj vy začnete každé leto s miskou chłodniku v chladničke.

Zdieľať

Kategória Vyhľadávanie Chat